Eskişehir

Eskişehir'de atıkları sanata dönüştürüyor

Eskişehir'de yaşayan 63 yaşındaki Ayfer Paleciç Okan, tramvay bileti, afiş ve broşür gibi atıkları sanat eserini dönüştürüyor.

Abone Ol

Eskişehir'de yaşayan 63 yaşındaki emekli memur Ayfer Paleciç Okan, tramvay bileti, afiş ve broşür gibi atık kağıtları takı, vazo ve amfora gibi tasarımlara dönüştürerek sanat eserleri yaratıyor.

Yeni Bir Şehirde Sosyal Bir Başlangıç

2008 yılında Kırklareli İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden emekli olan Okan, kızının üniversite eğitimi için 2014 yılında Eskişehir’e taşındı. Sosyalleşmek amacıyla Odunpazarı İlçe Belediyesince açılan bir dikiş kursuna katılan Okan, burada atık kağıtları değerlendirme fikriyle tanıştı.

Evin Bir Odası Atölyeye Dönüştü

Kurs sırasında, atık kağıtları takı ve aksesuara dönüştüren Ali Rıza Kart ile tanışan Okan, onun eserlerinden ilham aldı. Evinin bir odasını atölyeye çevirerek tramvay biletleri, afişler ve broşürler toplamaya başladı. Bu malzemeleri yaklaşık 3 milimetre çapında kesip elle şekillendirerek, 100’den fazla takı, amfora ve küçük vazo tasarladı.

Dayanıklı ve Şık Tasarımlar

Tasarımlarını vernikle kaplayarak dayanıklılığını artıran Okan, bu eserleri atık kağıt topladığı kamu kurumları ve özel firmalara hediye ediyor. "Kağıtları toplamak için bir sürü kapıyı aşındırıyorum," diyen Okan, her bir tasarımıyla atık kağıtlara yeni bir hayat veriyor.

Süleymaniye'den İlham Alan Küpeler

Okan, tasarımlarında anlamlı detaylara yer veriyor. İstanbul gezisinde Süleymaniye’nin çinilerini ve lalelerini içeren bir broşürden ilham alarak yaptığı küpeler, sanatının dikkat çeken örneklerinden biri. Kağıda mermer deseni vermek için buruşturma tekniği kullandığını belirten Okan, eserlerinin gerçek taş sanılmasından büyük keyif aldığını ifade ediyor.

“Sanatla Uğraşan Yalnız Kalmaz”

Tasarımlarının kendisi için terapi olduğunu vurgulayan Okan, “Sanatla uğraşan yalnız kalmaz” diyerek bu uğraşın ruhuna kattığı anlamı dile getiriyor. Eskişehir’de geliştirdiği bu sanatı şehirle özdeşleştirmek istediğini belirten Okan, her yaştan insanın bu tür çalışmalara kolayca ulaşabileceğini ifade ediyor.

“Uyumamı Bile Kolaylaştırıyor”

Atık kağıtlarla çalışmanın hem ruhunu hem de gündelik yaşamını olumlu etkilediğini söyleyen Ayfer Paleciç Okan, "Bu işi yaparken kendimi yalnız hissetmiyorum. Oldukça keyifli bir uğraş, uyumamı bile kolaylaştırıyor," diyerek bu sanatın hayatındaki yerini anlattı.