Bu yıl 18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan Ahilik Haftası dolayısıyla Valilik Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene Ticaret İl Müdürü Cemil Kürkçü, İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Çelik ile çok sayıda esnaf odası başkanı katıldı.

EHLİYET VE LİYAKAT ÖNEMLİ

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Yardımcısı Salih Altun, Ahilik kültürünün 13’üncü yüzyılda Anadolu topraklarında başladığını belirterek, "Ahilik, günümüze kadar aynı çizgi ve düsturla devam eden bir gelenektir. Esnaf ve sanatkar dediğimizde, ilk akla gelenin Ahi Evran olması rastlantı değildir. Başarılı bir iş hayatı için öncelikle o sanatın bilgisine, becerisine ve ehliyetine sahip olmanız gerekir. Bir esnaf ve sanatkarı yetiştirirken onu bilgi ve beceriyle donatmak, ehliyetli ve liyakatli hale getirmek son derece önemlidir. Devamında da etik, ahlaki kurallara, esnaf arasındaki münasebetin bu değerler üzerine oturtulmasına, esnaf, müşteri ilişkilerinin düzenlenmesine ihtiyaç vardır” dedi.

İNSAN MERKEZLİ BİR YAPI

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen ise Ahi Evran’dan bu yana devam eden ticaret ve dayanışma kültürünün bugün de yaşatıldığının altını çizerek, "Ahilik Haftası, ilmin irfanla, ticaretin ahlakla bütünleştiği, atalarımızın bizlere miras bıraktığı bu köklü teşkilatın ilkelerini dünyaya ve genç nesillere aktarmak için önemli bir vesiledir. Bu teşkilat, ekonomi ve ticareti maddi boyutuyla yaşamanın ötesine geçirerek, her çağda ve şartta geçerliliğini koruyan, insanı merkez alan bir yapıdır. Ahiliğin gücü, bilim, sanat ile ahlakı birleştirerek, ekonomik ve sosyal hayatta kalite ve güvenliğin garantisi olan kuralları uygulamasından gelmektedir” İfadelerini kullandı. Programda ayrıca Anadolu Bacıları tiyatro gösterisi büyük ilgi görürken, Mihalıççık Esnaf Zeybek Ekibi gösterisi de büyük alkış aldı.

ŞED KUŞATMA TÖRENİ YAPILDI

Programda Yılın Ahisi Beytullah Solak, Yılın Onursal Ahisi Reşat Bakılan, Yılın Ahi Bacısı Cennet Akkaya şed kuşatma ve ödül takdimi için sahneye davet edildi. Tören, İl Müftüsü Bekir Gerek'in "Ahilik ve Bereket Duası" okumasıyla son buldu.

M. ANIL AKSOY

Editör: Tuğçe Kaş