Eskişehir OSB Teknik Lisesi’nde gerçekleştirilen panele Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, EOSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli ve Boyut İSG Genel Müdürü Abdullah Kaya, panelistler ve çok sayıda davetli katıldı. Boyut İSG Genel Müdürü Abdullah Kaya, panele katılım gösterenlere teşekkür etti. Yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilirliğin önemine dikkat çeken Kaya, sanayicilerin ve üretime katkı sunan tüm paydaşların karbon ayak izi ve çevre dostu uygulamalar konusunda el birliğiyle çalışması gerektiğini söyledi.
ÇEVRE DOSTU UYGULAMALAR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, sürdürülebilirlik ve karbon ayak izinin bugünü ve yarını şekillendirecek uluslararası bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Zira iklim değişikliği oldukça önemli çevresel, ekonomik ve toplumsal sonuçları olan bir sorun olarak gündemimizdeki yerini korumaktadır. Dünya nüfusunun artması, fosil yakıtlardan enerji üretimi, endüstriyel süreçler, sera gazı emisyonlarının artmasına önemli ölçüde etki olarak iklim değişikliğine neden olmaktadır. Bu nedenle sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak adına karbon ayak izimizi azaltmak için bireysel gelişimin yanı sıra, sanayi dünyasının bu konudaki girişimleri de çok önemlidir. Çevre dostu uygulamaları benimsemek, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmak daha sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunacaktır” dedi.
EN ÖNEMLİ PAYDAŞ SANAYİCİLER
Eskişehir İl Müdürlüğü olarak sürdürülebilirlik strateji doğrultusunda etkin politikalar izlediklerinin altını çizen Çelik, “Bunun sonucunda da ilimiz büyük ve farklı sektörlerde üretim yapan sanayi kuruluşlarını barındırmasına rağmen, havası, suyu ve toprağıyla bütüncül olarak ülkemizde en yaşanılabilir kentlerin başında gelmektedir. Müdürlüğümüzün bu konudaki çalışmalarında en önemli paydaşlarından biri de kuşkusuz sanayicilerimizdir. Bir başka deyişle, döngüsel ekonomi ve eşit kalkınmaya katkı sağlamanız karbon ayak izinizi azaltmanızı sağlayacaktır. Bu süreçte sizlerle bir araya gelmeye, daha temiz ve daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmaya her zaman hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Kadim kültürümüzün değerlerinden beslenen tabiata saygılı, çevreye duyalı, israftan kaçınan bir tüketim anlayışının kök salması için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir” ifadelerini kullandı.
YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR ŞART
Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli ise, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na katılarak sanayi, enerji, ulaşım, tarım, ormancılık ve atık gibi sektörlerde karbon ayak izini azaltacak politika ve eylemler geliştirdiğini belirterek, “Türkiye’nin ekonomik büyümesi, sanayi ve enerji ihtiyaçları ise sera gazı emisyonlarını ve çevre politikalarını doğrudan etkilemektedir. Yenilenebilir enerji, ağaçlandırma, enerji verimliliği ve sürdürülebilir kentsel gelişim gibi alanlarda Türkiye, sadece yer aldığı coğrafyaya değil dünyanın geneline önemli katkılarda bulunacak büyük bir potansiyele sahiptir. Artık yeni dünya düzeninde iş dünyasının devamlılığı, ekonomik faaliyetlerin yanı sıra çevresel etkilerin ölçüldüğü, sosyal ve toplumsal gelişimin gözetilerek kritik konuların ele alındığı, yenilikçi yaklaşımlar ile sürekli değişimin teşvik edildiği iş modellerinden geçmektedir. Umarım hem Eskişehir hem de ülkemiz sanayisi olarak, bu yeni ve zorlu döneme hızla adapte olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.