Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp ES TV İlçenizde programında ES TV Genel Yayın Yönetmeni Şener Çetin’in konuğu oldu. Alp göreve geldiği 2019 yılından bu yana yapılan faaliyetleri anlatarak, Beylikova’nın her anlamda atak yaptığını söyledi. Alp, sağlıktan, eğitime, tarım ve hayvancılıktan, madenciliğe ve Türkiye’ye örnek olabilecek birçok projenin Beylikova’da hayata geçirildiğini söyledi.
TARIM VE HAYVANCILIKTA REVAÇTAYIZ
Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp ilçenin kısa bir tarihi özeti hakkında bilgi vererek, özellikle tarım ve hayvancılıkta revaçta olan bir ilçe olduklarını söyledi. Alp, “Beylikova’nın aslında ismi Beylikahır. Osmanlı zamanında bu bölgede, tabi verimli ve bereketli topraklar olunca o dönemde Osmanlı ordusuna atlar yetiştiriliyordu. Tabi 1950’li yıllarda biz belediye olduk. 1987 yılında da ilçe olduk. Mihalıççık’tan ayrılıp ilçe olduk. Bizim bu bölgede genellikle tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu için çok eskiye dayalı bir tarihimiz yok. Ankara ve Eskişehir arasında düz bir araziye kurulmuş, güzel, tarım ve hayvancılığı revaçta olan bir ilçeyiz” dedi.
BEYLİKOVA SÜTÇÜLÜĞÜN MERKEZİ
Beylikova’nın süt diyarı olduğunu hatırlatan Alp, “Beylikova ayrıca Türkiye’deki sütçülüğün başladığı ilçedir. Bulgaristan’dan gelen göçmenlerle ilçemizde sütçülük hareketlenmiş. Buradan insanlar trenle süt taşırlarmış. Süt ticaretinin yapıldığı ilk nokta Beylikova’dır. Beylikova sütçülüğün merkezidir” vurgusu yaptı.
BİR OLDUK, BAŞARDIK
15 yıldır belediye başkanlığı görevini yürüten Özkan Alp başarısının sırrını ise şöyle paylaştı: “Bundan 15 yıldır yola çıktığımız zaman şunu demiştik; Bir olursak, birlik olursak, beraber olursak başaramayacağımız hiçbir şey yok. Ben en büyük avantajımızın Beylikova’da birlik olmamızdan kaynaklandığını biliyorum. Beylikova insanıyla, köylerimizle, vatandaşlarımızla, çalışanlarımızla, belediye personelimizle gerçekten uyum içinde birlikte çalışıyoruz. Bütün kararlarımızı büyüklerimize sorarak, meclis üyelerimize, muhtarlarımıza paylaşarak alıyoruz. 15 seneden beri ben değil biz diyoruz. Bence en büyük sırrı budur.”
Özkan Alp görece geldiği 2009 yılından bu yana yapılan faaliyetleri ise şöyle sıraladı:
SAĞLIK HİZMETLERİMİZ GENİŞLEDİ
“İlçenin nüfusu yaşlı olduğu için insanların en büyük sıkıntılarından biri mesela; sağlık problemiydi. İlçede bir tane sağlık ocağı vardı, sadece iki tane doktor vardı. Ama şu anda ilçemize bir hastane kazandırdık. Şu anda ilçemizde 12 tane doktorumuz var. 4 sağlık personelimiz var. Şu anda diş doktoruna kadar hastanemizde var. Sağlık hizmetlerinden vatandaşlarımız şu anda çok rahat bir şekilde faydalanabiliyor.”
EĞİTİMDE TÜRKİYE’DE EN BÜYÜK ATAK YAPAN İLÇEYİZ
Eğitimde Türkiye’de en büyük atak yapan ilçe konumunda olduklarını söyleyen Alp, “İlçemizde sadece bir tane ortaokul ve düz lise vardı. Eğitim konusunda çok geri kalmıştık. Eğitimle ilgili şu anda belki de Eskişehir’de ve Türkiye’de en büyük atağı yapan ilçe biziz. Şu anda ilçemizde çok programlı lisemiz var. Bunun içinde gıda teknolojileri ve hayvan sağlığı bölümümüz var. Onun dışında ilçemize bir tane imam hatip ortaokulu yaptık. Aynı zamanda yatılı imam hatip merkez okulu yaptık. 200 yataklı öğrenci yurdumuz var içinde, bir kampus şeklinde… Sonra dedik ki, Beylikova’ya bir Fen Lisesi yakışır. Eskişehir’de bir tane Fen Lisesi vardı. Sağ olsun Bakanımız, Nabi Hocamız Allah razı olsun. Onun büyük destekleriyle ilçemize Fen Lisesi kazandırdık” diye konuştu.
ALTYAPI, ÜSTYAPI, DOĞALGAZ SORUNU ORTADAN KALKTI
Göreve geldiğinde en büyük sorunlardan birisinin kanalizasyon, içme suyu olduğunu dile getiren Alp, “2009 yılında belediye başkanı seçildiğimiz zaman, insanları dinleyerek işimizi yaptık. Biz dedik ki, Beylikova’ya ne istersiniz? Seçim çalışmasında en çok istediğiniz 3 şeyi bize iletin dedik. Gelenlerin içinde ortak sorun; ilçemize kanalizasyon istiyoruz. İçme suyu ile sıkıntı vardı. Doğalgaz, sağlık bunlar isteniyordu. Ben iller bankasına müracaat ettim. İçme suyu ve kanalizasyon hatlarının yenilenmesi için, dediler ki olmaz sizin imar planınız yok. Çok hızlı bir şekilde hibe programı çerçevesinde önce ilçemizin imar planlamalarını yaptık. Daha sonra hemen arkasından kanalizasyon projelerini hazırlattık. İlçemizin kanalizasyon altyapı sorununu çözdük. Sonrasında içme suyu ile ilgili çalışmamızı yaptık. Beylikova’nın içme suyu hatlarını yeniledik. Her yer kazılmıştı. Sonra dedik hemen bir de ilçeye doğalgaz getirelim. Hayal gibi geliyordu o zamanlar ilçeye doğalgaz gelmesi ama çok şükür onu da başardık. En sonda bütün caddelerimizin, sokaklarımızın her tarafını sıcak asfaltlarla, kaldırımlarla yapmaya başladık. Beylikova’nın giriş ve çıkışları çok kötüydü Şimdi çok güzel bir noktaya getirdik. Tertemiz bir ilçe konumundayız” ifadelerine yer verdi.
TOKİ İLE İLGİLİ MÜJDEYİ VERECEĞİZ
TOKİ ile ilgili de son gelişmelere değinen Alp, “TOKİ ile ilgili 200 daireli bir ihaleye çıktık. İhalemiz müteahhit işe başlamıştı ama maalesef bu son deprem ve depremden önceki pandemi süreci girince müteahhit ile ilgili bir problem yaşadık. İnşallah kısa sürede TOKİ ile görüşmemiz bitti. Önümüzdeki hafta içinde tekrar ihale kaldığı yerden devam edecek. Müjdeyi vereceğiz inşallah insanlarımıza...” dedi.
GENÇLER İÇİN BİRÇOK FAALİYET YÜRÜTÜYORUZ
Alp gençler için yürüttükleri projeler hakkında da, “Biz eğitime çok önem veriyoruz. Bizim mesela her okulumuzun bahçesinde halı saha var. Onun yanında kapalı spor salonumuz yaptık, çim saha, tenis kortları yaptık. Gençlerimize yönelik çalışmalarımız var. Yüzme havuzlarımız, karate kursları, taekwondo kursları gibi ilçemizde gençlere yönelik sportif faaliyetlere çok önem veriyoruz. İlçemizde gençlik merkezimiz var, merkezin yanında kütüphane oluşturduk. Gençlerimiz için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
KAPALI PAZARYERİ, İLÇE HAMAMI, OTEL
Özkan Alp ayrıca ilçenin ihtiyaçlarından olan Kapalı Pazaryeri, kent hamamı ve otel, sosyal tesisler gibi bir çok projenin de hayata geçirildiğini söyledi. Alp, Biz bütün bunları yaparken insanlardan gelen talepleri de dinliyoruz. Mesela ilçemizde kış sert geçiyor. Kapalı pazar yeri inşa ettik. Pazar yerinin yanında 12 tane dükkan ilave ettik. Hem orada esnafımız için hem de pazarcı esnafımız için, aynı zamanda orayı düğün salonu olarak da kullanabiliyoruz. Onun yanında ilçede en büyük sıkıntılardan birisi, ilçe hamamının olmamasıydı. İlçemizde bir hamam kazandırdık. Burada öğrenci olunca, ilçede hareket artınca belediyemizin b,ir oteli vardı, o otele ilave yaparak restorasyon çalışması yaptık. 30 yataklı bir ilçe otelimiz var. Çok talep görüyor, hiç boş kalmıyor” diye konuştu.
BEYLİKOVA’YA İKİ MİLLET BAHÇESİ
Beylikova’ya iki tane millet bahçesi kazandırdıklarını altını çizen Özkan Alp, “Yine Beylikova oysal tesisimizi yaptık. İki tane millet bahçesi oluşturduk. Tesisimizin bir tanesinde ailelerin vakit geçirebileceği, spor yapabileceği bir alan iken diğerinde ise restoranlarımızla vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Burası insanlar tarafından çok takdir kazanıyor. Sadece ilçe sakinlerini değil, çevre ilçelerden de çok misafiri ağırlıyoruz. Çok olumlu dönüşler alıyoruz. Talep çok olunca alan yetmedi, biz şimdi hemen arka kısma da kıl çadır yapıyoruz. Böyle bir tesisi herkesin görmesini istiyoruz. Bunun gibi bir çok park projelerimiz oldu ve yapmaya da devam ediyoruz” dedi.
KÖYLERDE DE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR
Alp, “Sade ilçe merkezinde değil köylerde de çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl 6-7 köyün kilit parke taşlarını bitirdik. Artık 5-6 tane mahallem kaldı. İnşallah o köylerin de düzenlemelerini hemen tamamlayacağız. Arkasında birkaç mahallemizde de sosyal tesis yapacağız. İnsanların rahat edebileceği alanlar oluşturmaya hızla devam ediyoruz” diyerek köylere de verdikleri önemin altını çizdi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK MADEN İLÇESİYİZ
Tarım ve hayvancılıktan sonra Beylikova’nın dünyanın en büyük maden ilçesi olduklarını söyleyen Alp, “Aslında Eskişehir’de en az personel çalıştıran belediyeyiz. Biz personelimiz, iş makinelerimiz konusunda şanslıyız. Şimdi belediyelerimizin iş makinelerinin hepsini yeniledik. Bir taraftan yatırımlar da gerekiyor. Türkiye’nin en kıymetli topraklarında yaşıyoruz. Kıymetli toprak elementlerimiz var. Organize Sanayimiz var. Bu süreçte biraz geride kaldık ama birçok yatırımlar bulunuyor. Mesela HAYKO var. Bütün Eskişehir’deki hayvan kooperatiflerinin üst kuruluşu… Bu tesisi bizim ilçemize yaptılar. Belediye olarak biz de onlara her türlü desteği sağlıyoruz. Nadir toprak elementleri bizim ilçemizde ve bu gurur duyulacak bir şey. Ülke için, dünya için büyük önem taşıyor. Pilot tesisimiz kuruldu. Beylikova sadece tarım ve hayvancılıkta değil, dünyanın en büyük maden ilçesi olacağız. Beylikova çok farklı bir konuma geliyor. Bir marka yolunda ilerliyoruz” mesajı verdi.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK PROJE : SU, GIDA, ENERJİ
Beylikova sulama ve depolama barajı ile ilgili konuşan Alp, “Bu büyük bir proje… 16 yılında planlanmış, o zaman belki su o kadar çok ön planda değildi. Şu anda dünyanın en büyük sıkıntısı üç şey üzerinde… Birisi enerji, biridi su, birisi gıda… Şu gelinen noktada burası ne kadar doğru bir yatırım olduğunu gösteriyor. Biz 2021 yılında bundan 2 sene önce burayı Beylikova belediyesi olarak işletmeye karar verdik. DSİ ile prtokol yaparak belediye olarak işletme hakkını elde ettik. Şimdi 9 km mesafeden biz kışın boşa akan suyu basıyoruz. Sonra pompalardan barajın içerisine tekrardan aktarıyoruz. Bu sene 23 bin dönüm hiç sulanmayan araziyi sulu tarıma açtık. Bu 23 bin dönüm arazinin tamamını yer altı sulama sistemi döşedik ve hepsinde kartlı sayaçlar var. Çiftçi tarla başında modern bir şekilde sulamasını yapıyor. Şimdi burada katma değeri yüksek ürünlerin ekilişi yapılıyor. Çok ciddi bir yatırım. Çiftçinin geliri tam 5 kat arttı. İlçeye sıcak para girişi de arttı. Eskiden ne diyorlardı; ‘su akar Türk bakar.’ Şimdi; ‘su akar Türk yapar’ diyoruz. Şimdi bir nasip olursa barajın hemen ön tarafına 90 dönüm arazinin bütün işlemlerini bitirdik. Projelerimizi tamamladık. İnşallah çok kısa sürede güneş enerji sistemini de kurup, güneş enerjisiyle depolamaya başlayacağız. Üç şey oluşuyor o zaman. Enerji, su ve gıda… Bu Beylikova için de Eskişehir için Ülke için de örnek bir proje… Burada DSİ bu işi 20-25 yıl önce planlamış, onlara teşekkür ediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu projede çok destek veriyorlar. Çok ciddi elektrik parası geliyor mesela… Sadece doldurmak için yılda 7-8 milyon elektrik parası veriyoruz. İnşallah barajımız güneş enerjisi de tamamlandıktan sonra, enerinin, suyun, gıdanın kıymetli olduğu günümüzde bu bir örnektir. Bu örneklerin çoğalmasını temenni ediyorum” dedi.
KOOPERATİFİMİZ TARIMA VE ÜRETİCİYE KATKI SAĞLIYOR
Özkan Alp son olarak İlçedeki Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile ilgili yapılan çalışmalardan bahsetti. Aynı zamanda Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Olan Alp, “Bizim Kalkınma kooperatifimiz var. Eskişehir’de en faal, en düzenli çalışan kooperatifiz. Şu anda bizim kooperatifimizde 6 tane çalışanımız var. Ben kooperatifi devir aldığımız hiç mal varlığı yoktu. Şimdi kooperatifin kendi araçları var. Kooperatifin Tarım Bakanlığının hibeleriyle idari binaları, depolar, 60 tonluk kantar yaptık. İki tane paketleme tesisi yaptık. Şimdi vatandaşımızın ürettiği ürünleri hem paketleyip 1-2 yıl bozulmadan saklayabiliyorlar” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE’DE EN ÇOK EKİLİŞİ BEYLİKOVA YAPIYOR
Türkiye’de en çok ekilişi Beylikova ilçesinin yaptığına dikkat çeken Alp, “Biz aynı zamanda baraj sahasındaki su altında kalmayan 4 bin dönüm araziyi Beylikova Belediyesine tahsisini aldık. 4 bin dönüm araziyi Beylikova Belediyesi ve Kooperatif işbirliği ile ekiyoruz. Türkiye’nin en çok ekilişini yapan ilçeyiz. 4 bin dönüm arazide bu sene sadece 1000 dönüm ayçiçeği ektik. En çok ayçiçeği, en çok buğday eken belediyeyiz. Biz belediye olarak tarım ve çiftçi kalkınmasın için her türlü desteği sağlayan bir belediyeyiz” dedi.