Eskişehir'de mühendislik ve mimarlık öğrencileri bu yarışma sizi bekliyor! Eskişehir'de mühendislik ve mimarlık öğrencileri bu yarışma sizi bekliyor!

Eskişehir Aile Hekimleri Dernek Başkanı Dr. Hikmet Yılmaz, aile hekimlerinin yaşadığı zorlukları ve çözümsüz kalan sorunları dile getirdi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun Ankara’da düzenleyeceği mitinge katılacaklarını belirterek, “Eskişehir'den yarın bir ekip olarak gideceğiz. Biz de Eskişehir'i temsilen orada olacağız. Eskişehir Aile Hekimleri Derneği olarak destek vereceğiz.” dedi.

Yılmaz, göreve başlayan Sağlık Bakanı’nın birinci basamağa önem vereceğini söylediğini, ancak son yönetmelik taslağının Aile Hekimleri için beklentilerin ötesinde kaldığını belirterek, “Bu taslak bizde öncelikle hayal kırıklığı yarattı. Sağlık Bakanı göreve başladığında, “Birinci basamağa çok önem veriyorum. Birinci basamağı güçlendireceğiz.” gibi söylemlerde bulundu. Bunlar bizi umutlandırdı. Eskişehir, Aile Hekimliğine geçişin öncelikli illerinden birisiydi. Bizler de o dönemde canla başla çalıştık. 1986 yılında hocalarımız bize “Türkiye bir gün Aile Hekimliğine geçecek” dedi. Bunu duyduğumuzda biz sevinmiştik. Ancak daha sonraki yıllarda gördük ki Aile Hekimliği ileriye gitmedi. Her yönetmelik değişikliğinde Aile Hekimliği bizim önceki kurguladığımız, önceki yıllarda Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle konuştuğumuz kurgulama bir sistemden öteye gitmedi.” dedi.

ŞİDDET KONUSU YILLARDIR ÇÖZÜLMÜYOR

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet konusuna dikkat çeken Yılmaz, “Son yönetmelik ile Aile Hekimleri olarak hayal kırıklığına uğradık. Çünkü biz bazı iyileştirmeler bekledik. Hizmetin daha iyi sunulması, daha rahat sunulmasıyla ilgili bir şeyler bekledik ama bununla ilgili esas bizim yıllardan beridir şiddetle ilgili sorunlarımız var ve bu şiddetle ilgili sorunların çözüldüğüyle ilgili bir şeyler söyleniyor, yasalar çıkartılıyor, değişiklikler yapılıyor ama hiçbir zaman bizim önerdiğimiz şekilde yasalar, yönetmelikler çıkartılmadı. Tam tersi son yıllarda, yaşadığımız şiddet olayları da bunu gösterdi. Eskişehir'de bir Aile Hekimi arkadaşımız şiddete uğradı ve yoğun bakımda tedavi gördü ama şiddet uygulayan vatandaş sonra tutuklandı. Bu bir nebze bizi hafifletti ama bu örneklerin çoğalması lazım. Örneklerin çoğalmasıyla ancak vatandaşımız bazı adımları atarken düşünmeye başlar.” diye konuştu.

SAĞLIK OKURYAZARLIĞI EKSİK

Birçok hekimin görevini kaygıyla sürdürdüğünü dile getiren Yılmaz, “Bununla birlikte sağlık okuryazarlığı çok önemli. Çünkü vatandaşlarımız hizmete nereden ulaşacağını, hangi bilgiyle ulaşacağını bilmiyor. Bilmedikleri için de gelip “Benim işim bir an önce görülsün” şeklinde yaklaşımlar oluyor. Hepsini bir araya getirdiğimizde şiddet kaçınılmaz oluyor. Kadına yönelik şiddete karşıyız. Hayvana şiddete karşıyız. Hekime şiddete karşıyız. Şiddet hayatımızın her yerinde oldu. Biz hekimler mesaimize koşa koşa gelirken artık evden çıktığımızda “Acaba bugün şiddete uğrayacak mıyım?” kaygısıyla gelmeye başladık. Birçok arkadaşımız, yaşı gelenler emekli olup ayrılmayı düşünüyorlar.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ