Türkiye, yer kabuğunda büyük kırılmaların ve hareketlerin yaşandığı bir bölgede yer aldığı için, büyük depremler meydana gelme riski sürekli bulunuyor. Özellikle 7 büyüklüğünde veya daha büyük depremler, ülkenin bazı bölgelerinde sıklıkla gerçekleşebiliyor.
Son yıllarda yaşanan büyük depremler, ülkenin deprem riski konusunda farkındalığın arttırılmasına sebep oldu. Özellikle 1999 İzmit depremi ve 2020 İzmir depremi ve Asrın felaketi olan 6 Şubat depremlerinde büyük can ve mal kayıplarına yol açtı Bu riskin ciddi bir şekilde ele alınması gerektiğini gösterdi. Deprem sırasında almanız gereken önlemler, hayati önem taşır ve sağlıklı bir şekilde bu tür durumlarla başa çıkabilmek için hazırlıklı olmanız gerekir. İşte deprem sırasında almanız gereken bazı önlemler:
1. Saklanabileceğiniz Güvenli Bir Yere Gitmeye Çalışın
- Sırtınızı duvara yaslamayın: Kapı arkasına, masanın altına veya sağlam bir mobilyanın yanına saklanabilirsiniz.
- Başınızı koruyun: Kollarınızı başınızın üstüne koyarak koruyun.
- Uzak durun: Camlardan, pencere kenarlarından, ağır eşyalardan ve düşebilecek her şeyden uzak durun.
2. Sallanıyor ve Kapanıyor Bir Eşyaya Geçiş Yapın
- Eğer bir masa veya sağlam bir mobilya varsa, altına girerek başınızı koruyabilirsiniz. Yere yatarak da başınızı koruyabilirsiniz.
3. Kapı ve Pencereyi Kapatın
- Deprem sırasında dışarı çıkmaya çalışmak tehlikeli olabilir. Bu yüzden kapıları ve pencereyi kapatarak korunmaya devam edin. Açık kapı ve pencere dışarıya düşebilecek cisimlerden sizi koruyabilir.
4. Yüksek Eşyaların Altında Kalmayın
- Raflardan, kitaplıklardan, televizyonlardan ve benzeri eşyalardan uzak durun. Bu tür eşyalar devrilebilir ve sizi yaralayabilir.
5. Yüksek Sesle Panik Yapmayın
- Sakin olmaya çalışın ve en yakın çıkışa ya da güvenli bir alanına gitmeye odaklanın. Panik yapmak yerine doğru adımları atmak daha önemlidir.
6. Binanın Yapısal Durumunu Gözlemleyin
- Eğer dışarıda iseniz, binalardan ve yapılarından uzak durun. Özellikle tuğla duvarlardan ve binalardan uzaklaşın.
7. Aşağıda İlerlememeye Çalışın
- Eğer yüksek bir binadaysanız, aşağıya inmek için acele etmeyin. Deprem sırasında panik yaparak hızlıca hareket etmek tehlikeli olabilir. Güvenli bir alan oluşturana kadar yerinizde kalın.
8. Aracınızda Iseniz Duran Bir Yerde Bekleyin
- Eğer araç kullanıyorsanız, derhal güvenli bir şekilde aracınızı durdurun ve içinde bekleyin. Hızla hareket etmek, başka araçlarla çarpışmalara yol açabilir.
9. Dışarı Çıkmaktan Kaçının
- Eğer içerideyseniz dışarı çıkmaya çalışmayın. Çıkmaya çalışırken düşebilecek camlardan, binalardan uzak durun.
10. Zorunlu Değilse Elektronik Eşyaları Kapatın
- Deprem sırasında elektrik, su ve doğalgaz hatlarında hasar olabilir. Elektrikli eşyaların kullanımı tehlikeli olabilir, bu yüzden elektrikli cihazları kapalı tutun.
11. Kalkmayın, Üzerinize Düşebilecek Eşyalar İçin Önlem Alın
- Deprem sona erdikten sonra bile düşebilecek eşyaların etkisi olabilir. Güvenli olduğuna emin olduktan sonra hareket edin.
12. Sosyal Medyada Durumunuzu Paylaşın
- Güvende olduğunuzdan emin olduktan sonra sevdiklerinize durumunuzu bildirin.