Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, küresel iklim krizi nedeniyle son 54 yılda Akdeniz'deki deniz suyu sıcaklığının 1.3 derece arttığını belirtti. Bu artışın, aşırı doğa olaylarının, özellikle sel ve kasırgaların sayısını artırdığını vurgulayan Orhan, Akdeniz Bölgesi'nde "medikana" olarak bilinen tropikal fırtına türlerinin sayısının da arttığını söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1970 yılından bu yana Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıkları sürekli olarak yükseldi. 1970-1980 arasında 21,0 derece olan deniz suyu sıcaklığı, 2014-2024 yılları arasında 22,3 dereceye kadar çıktı. Orhan, bu artışın küresel ısınmanın ve deniz kirliliğinin bir sonucu olduğunu ifade etti. Ayrıca, özellikle Adana havzasındaki termik santrallerin denize deşarj ettiği atıkların da deniz suyu sıcaklıklarının artmasında rol oynadığını belirtti.

Orhan, deniz sıcaklıklarındaki artışın ekosistemi bozduğunu, bu durumun özellikle balıkçılığı, turizmi ve enerji sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı. Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununun en büyük nedeninin de sıcaklık artışı olduğunu belirten Orhan, bölgede yer yer deniz diplerinde müsilaj oluşumunun başladığını söyledi. Ayrıca, sıcaklık artışıyla birlikte buharlaşma ve nemin arttığını, bunun da daha fazla aşırı doğa olaylarına, yani sel ve kasırga gibi felaketlere yol açtığını ifade etti.

Dünyayı kasıp kavuran yeni trend: Sleepmaxxing Dünyayı kasıp kavuran yeni trend: Sleepmaxxing

Kaynak: İHA