Bilecik'te üniversite öğrencilerine iş deneyimi fırsatı Bilecik'te üniversite öğrencilerine iş deneyimi fırsatı

Bozüyük Devlet Hastanesinde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şükrü Onur Halaç, çocuklarda demir eksikliği ve anemisine dikkat çekti. Dr. Halaç, özellikle 6-24 aylık çocuklarda, doğurganlık çağındaki kadınlarda, okul çağındaki çocuklarda ve adolesanlarda demir eksikliği ve aneminin sıklıkla görüldüğünü ve bu durumun ağır seyrettiğini belirtti.

"DÜNYA GENELİNDE EN YAYGINIDIR"

Dr. Halaç, bebeklik ve çocukluk döneminde demir eksikliğine bağlı kansızlığın erken dönemde önlenmesi gerektiğini vurguladı. Anemi risk faktörleri ve tedavi süreci hakkında yaptığı açıklamada, "Normal hemoglobin ve hematokrit değerlerinin her yaş ve cinsiyet grubuna göre -2 standart deviasyon altında olması anemi olarak tanımlanır. Dünya çapında 2011 verilerine göre en yüksek anemi prevalansı çocuklar arasında görülmektedir ve 273 milyon çocuk anemiden etkilenmektedir. Şiddetli anemi, mortalite ve bilişsel fonksiyonlarla ilişkilidir. Demir eksikliği anemisi ise dünya genelinde en yaygın anemi nedenidir" dedi.

"İLK 6 AY ANNE SÜRÜ ALMASI ÖNEMLİ"

Demir eksikliği ve anemisi, özellikle bebeklik döneminde yaygın bir sorun olarak öne çıkmakta. Bebekler ilk 4-6 ay boyunca doğumla birlikte demir stoklarıyla dünyaya gelir ve bu stoklar zamanla azalır. Süt çocukluğunda anemilerin yüzde 48-75’inin demir eksikliğinden kaynaklandığını belirten Dr. Halaç, "Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü alması, ek besinlere geçildikten sonra ise anne sütünün devam etmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca, 4-12 ay arasındaki bebeklerin demir eksikliği yönünden taranması ve demir desteği verilmesi gerekiyor" dedi.

Dr. Halaç, Türkiye’de 2004 yılında başlatılan ‘Demir Gibi Türkiye’ programı çerçevesinde yapılan çalışmalarla anemi sıklığının yüzde 7’nin altına düştüğünü ifade ederek, çocukların sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri için toplumun demir eksikliği konusunda bilinçlendirilmesinin şart olduğunu vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ