TRT, cumhuriyetin 100’üncü yılı etkinliklerini Gazze’de yaşananlar nedeniyle erteledi. Duruma tepki gösteren ADD Şube Başkanı Cihan Taşar, 100’üncü yıl coşkusunu göremediklerini bunun nedeninin de devlet politikası olduğunu söyledi. Cumhuriyetin 50’inci ve 75’inci yıllarının büyük coşkuyla kutlandığını hatırlatan Taşar, “100’üncü yılda maalesef bu anlamda bir hareketlilik göremiyoruz. Aksine 100’üncü yılla ilgili kutlamaların da yapılı yapılamayacağı konusunda da tereddütlerimiz var. Biz Atatürkçü Düşünce Derneği olarak geçen yıl Eskişehir’de 29 Ekim öncesi Eskişehir Cumhuriyet Güç Birliği bileşenlerini oluşturmuştuk.Bu bileşenlerle beraber bu yıl da 100’üncü yıl kutlamalarınıyapacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız ve girişimlerimiz var” dedi.
ODALARDAN DESTEK BEKLİYORUZ
Bir Eskişehir klasiği olan Cumhuriyet Yürüyüşü’nü bu yıl 100’üncü Yıl Yürüyüşü şeklinde gerçekleştireceklerini belirten Taşar, “Bu 100’üncü yıl yürüyüşünü de Tepebaşı Belediyesi’nin Pişmiş Toprak Sempozyumu sanatçıları tarafından yapılan 100’üncü Yıl Anıtı’nın açılış töreniyle sonlandıracağız. Ayrıca Eskişehir’de bu bayram havasını oluşturmak için Ticaret Odası’na, Esnaf Odaları Birliği’ne yazılar yazdık. Bütün şehirdeki esnafın iş yerlerini bayraklarla, Atatürk posterleriyle, kırmızı beyaz balonlarla süsleyerek bir 100’üncü yıl coşkusu yaratmak istiyoruz. Belediyelerimizden, kent konseylerinden destek alıyoruz ama odalar ne doğrultuda destek verecek o konuda emin değiliz. Ama gönlümüz istiyor ki Ticaret Odası da Esnaf Odaları Birliği de üyelerini bu işe katarak cumhuriyet şehri Eskişehir’de en azından 100’üncü yılı coşkuyla kutlayalım” ifadelerini kullandı.
KUTLAMA ENGELİ KABUL EDİLEMEZ
Filistin’de yaşananların büyük bir dram ve insanlık suçu olduğunu vurgulayan Taşar, “Elbette kabul edilemez. Fakat 100’üncü yılda Türkiye Cumhuriyeti’nin yanmış, yıkılmış bir ülke kurarak varlığını ortaya koyuşunun 100’üncü yılı. Biz bugünkü Filistin’den çok farklı konumda değildik. Dünyanın en güçlü emperyalist ülkeleri Anadolu topraklarını işgal etmişti. Yani orada biz var olup olmama savaşı vererek büyük bir mücadeleyle cumhuriyeti kazandık. Bu cumhuriyetin 100’üncü yılını da Türk halkının kutlamasından daha doğal bir şey olamayez. Biz burada düğün, eğlence yapmıyoruz. Bu 100’üncü yılın kutlamasıdır. Büyük bir sevinçtir. Bunun kutlanmasını engellemek kabul edilemez. 100’üncü yıl kutlaması ile Filistin’deki olay çok çok farklı. Filistin halkına destek veriyoruz. Hamas’a değil, Filistin halkına destek veriyoruz. Ama bu cumhuriyet öyle kolaylıkla kazanılmadı. Binlerce şehit verdik, kan döktük. Bu sınırlar kanla, gözyaşıyla çizildi. Bunu kutlamak Türk halkının en doğal hakkıdır” şeklinde konuştu.
M. ANIL AKSOY