Kardiyolojİ Prof. Dr. Arslan, "Covid-19 aşıları sonrası kalp krizi vakalarında bir artış gözlemledik. Ancak bu artış, aşıların doğrudan bir yan etkisi olarak değerlendirilmemelidir. Aşılar, hastalığın etkilerini hafifletmek amacıyla vücuda hafif bir şekilde virüsün etkisini gösterir ve bu, riski biraz artırabilir. Covid-19'un bir grip gibi düşünülebileceği göz önüne alındığında, bu tür viral enfeksiyonlar kalp krizini de dahil olmak üzere inflamatuar süreçleri tetikleyebilir. Dolayısıyla, Covid-19 geçirenlerin kalp krizi riski aşılananlardan daha yüksek olabilir," şeklinde konuştu.

SICAK HAVALARA DİKKAT

Kronik hastalıklarda doktor takibinde kalın! Kronik hastalıklarda doktor takibinde kalın!

Sıcak hava koşullarının kalp hastaları üzerindeki etkilerine de değinen Prof. Dr. Arslan, aşırı sıcakların sağlık üzerinde çeşitli olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. "Güneş ışığını yoğun şekilde almak, özellikle sıcak öğlen saatlerinde, cilt kanseri riskini artırabilir. Türkiye'nin iklimi genellikle güneş ışığını yeterince almayı sağlıyor, bu nedenle dışarıda çok uzun süre kalmaya gerek yoktur. Özellikle sıcak havalarda, kalp hastaları sıklıkla tansiyon düşüşü ve dehidratasyon gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu durum kalp ritim bozukluklarına ve kalp krizi riskinde artışa neden olabilir. Kalp hastalarının, sıcak saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmaları, ilaçlarını düzenli kullanmaları ve herhangi bir sorun yaşadıklarında doktorlarına başvurmaları önemlidir. Spor yapmayı öneriyoruz, ancak bunu sabah erken saatlerde veya akşam hava serinledikten sonra yapmaları daha sağlıklı olacaktır," dedi.

Prof. Dr. Arslan'ın açıklamaları, sıcak hava koşullarında kalp sağlığını korumanın önemini ve Covid-19 aşılarının kalp sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için değerli bilgiler sunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ