Uzm. Dr. Soyer, çocuklarda üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle ateşle kendini gösterdiğine dikkat çekti. İlkokul çağı çocuklarında, 38 derece ve üzerindeki inatçı ateşin 3 günden fazla sürmesi, iştah kaybı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, halsizlik ve ciddi eklem ağrıları durumlarında ailelerin mutlaka hekimlere başvurması gerektiğini vurguladı. Ancak çocuğun neşesi yerinde ve iştahı normalse, inatçı olmayan bir ateş durumunda evde takip yapılabileceğini belirtti. "Ateş ve iştah takibi, aileler için en önemli önerimizdir. Çocukların genel durumu iyiyse, hekime başvurmadan takip edilebilir," dedi.

Kar Kaç Derecede Yağar, Kar Yağışı İçin Ne Gerekli? Kar Kaç Derecede Yağar, Kar Yağışı İçin Ne Gerekli?

Öğretmenlerin Rolü

Dr. Soyer, çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için öğretmenlerin de önemli bir rolü olduğunu belirtti. "Sınıfların her teneffüste havalandırılması gerekir. Uzun teneffüslerden sonra öğretmenler, çocukların el hijyenine dikkat etmeli ve yemekten ya da tuvaletten sonra ellerini yıkadıklarından emin olmalıdır," dedi. Ayrıca, çocukların sabah sınıfa gelirken tok olup olmadıklarını sorgulamalarının da faydalı olduğunu vurguladı.

Dengeli Beslenme ve Spor

Kış mevsiminde çocukların A, C, D vitaminleri ve demir açısından zengin meyve ve sebzelerle beslenmelerinin önemine değinen Soyer, uyku düzeni ve sıvı alımına da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. "Çocuklarınızı açık havaya çıkarın; yürüyüş, koşu ve bisiklet sürme gibi aktiviteler bağışıklık sistemini güçlendirir," diyerek spor yapmalarını teşvik etti. Ailelerin sınav kaygısıyla çocuklarını spordan mahrum bırakmamalarını önerdi ve "Çocukların sağlıklı bir kış geçirebilmeleri için temiz havada spor yapmalarını kesinlikle tavsiye ediyoruz," dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ