Büyük Önder Atatürk Bursa'da bilimle anıldı Büyük Önder Atatürk Bursa'da bilimle anıldı

Çamaşır kurutma makineleri artık hayatımızın bir parçası. Şehir hayatının getirdiği hava kirliliği, özellikle kentsel dönüşüm ile yenilenen evlerin balkonlarının küçük olması ya da hiç olmaması, alerjik hastalıkları olanlara iyi gelmesi ve zaman kazanma gibi sebeplerle çamaşır kurutma makinesini artık sık kullanılan ev aletlerinden biri oldu. Bazen çamaşır kurutma makinelerinden çıkardığımız kıyafetlerin küçüldüğünü yani çektiğini görebiliriz. 

Kıyafetlerin kurutma makinesinden çıktığında küçülmüş yani çekmiş olmasının birden çok sebebi olabilir. Kurutma makinesinde çamaşırların çekmesi, genellikle yıkama ve kurutma talimatlarına uymamak,  yüksek ısıda kurutulmaları veya kurutma süresinin fazla uzun olması nedeniyle gerçekleşir. Örneğin bir havlu ile tişörtü aynı anda kurutursanız yıkama anında daha az su emmiş olan tişört kısa sürede kuruduğunda daha çok su emmiş olan havlu hala kurumamış olacaktır. Kurutma makinesinin sensörleri makinede kuru olmayan kıyafetleri algıladığı için havlu kuruyana kadar çalışmaya devam edecektir. Bu yüzden kuruya tişört daha uzun süre sıcaklığa maruz kalacak ve bu da çekmesine, kısalmasına sebep olabilecektir.

Pamuklu, yünlü veya viskon gibi doğal elyaflardan yapılmış kıyafetler, yüksek ısıya maruz kaldığında çekme eğilimindedir. Kurutma makinesindeki sıcaklık çok yüksek olursa, kumaşın lifleri büzüşerek kıyafetin küçülmesine neden olabilir. Bu nedenle, hassas kumaşları düşük ısıda veya "düşük ısı" veya "hassas" modunda kurutmak önemlidir. Bazı kumaşlar, üretim aşamasında çekme işlemi yapılmadan satılabilir. Bu tür kumaşlar ilk yıkama ve kurutma işleminde doğal olarak çekme eğilimindedir.

Kurutma makinesinde çamaşırların çekmemesi için öneriler ise şöyle;

Kurutma makinesinde kıyafetlerin çekmemesi için, düşük sıcaklıkta veya hassas ayarda kurutmayı tercih edin. Kıyafet etiketindeki kurutma talimatlarına uymaya dikkat edin. Sentetik kumaşları ve hassas giysileri, mümkünse kurutma makinesine koymak yerine asarak kurutun. Kıyafetler, kurutma makinesinde uzun süre kaldıklarında, kurutma işlemi kumaşın liflerinin daha fazla büzüşmesine yol açabilir. Özellikle tam kurutma yerine, hafif nemli bırakmak ve sonrasında asarak kurutmayı tamamlamak, çekmeyi önleyebilir. 

Muhabir: Ahmet İhsan Tezcan