Basın açıklamasında konuşan Osmangazi Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Orhan Koca, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırma hakkının anayasal güvence altında olduğunu vurguladı. Koca, “Yeni düzenlemeler, engelli bireylerin yasal haklarını kısıtlamakta ve eşit fırsatlara erişimlerini engellemektedir. Bu durum anayasal eşitlik ilkesine aykırıdır” ifadelerini kullandı.

“Uygun Araç Bulmak Zorlaşıyor”
Yeni düzenlemeyle, ÖTV muafiyetiyle alınacak araçlarda en az yüzde 40 yerli katkı oranı şartının getirilmesi eleştirildi. Koca, “Bu şart, uygun ve ihtiyaca uygun araç bulmayı neredeyse imkansız hale getiriyor. Yerli katkı oranını karşılayan modeller sınırlı olduğu için engelli bireylerin teknik donanımlı araçlara erişimi zorlaşıyor” dedi.

“Tavan Fiyatı ve Süre Düzenlemeleri Yetersiz”
Başkan Koca, araç değiştirme süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasının engelli bireylerin modern araç özelliklerinden yararlanmasını kısıtladığını belirtti. Ayrıca, 2025 yılı için belirlenen 2 milyon 290 bin 200 TL’lik ÖTV muafiyetli araç tavan fiyatının yetersiz olduğunu vurgulayarak, “Artan enflasyon ve otomobil fiyatları göz önüne alındığında bu tutar, birçok engelli bireyin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor” dedi.

Yolcu bavulundan cephanelik çıktı! Yolcu bavulundan cephanelik çıktı!

“Engelli Bireylerin Hakları Korunmalı”
ÖTV muafiyeti için belirlenen yüzde 90 engellilik sınırının, yüzde 40 ve üzeri engelli bireyleri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunan Koca, “Bu uygulama engelli bireylerin hareketliliğini kısıtlıyor. Bu hakların gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” diyerek düzenlemenin iptal edilmesini talep etti.

“Bu Yanlıştan Dönülmeli”
Osmangazi Kent Konseyi Başkanı Fatma Çil Yılmaz ve Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Bülent Akça da, düzenlemeye tepki göstererek, “Engelli bireylerin haklarını korumak adına bu yanlıştan dönülmelidir” çağrısında bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi