Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, yerel seçimlerde ittifakların yararlı olacağına inandığını söyledi. ES TV'de yayınlanan "Ekstra Gündem" programında gazeteciler Ali Baş, Murat Taşkın ve Tarkan Demir'in sorularını yanıtlayan Ataç, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçime ilişkin çok ümetli olmasına karşın hiç beklemediği bir seçim kaybı yaşadıklarını kaydetti.
Seçimde Eskişehir genelinde bir sıkıntı olmadığına dikkati çeken Ataç, şunları kaydetti: “CHP'nin ülke genelinde yüzde 26 olan oyu, Eskişehir'de bunun çok üzerindeydi. Bu önemli bir başarıdır. Bizim alnımız ak. Bu konuda çok rahat konuşuyoruz. Gece gündüz demeden 2,5 ay çalıştım. Neticeyi Tepebaş’ında aldık ki bu bir yerel seçim değildi... Eskişehir'de yerel seçimde de önemli başarının geleceğine inanıyorum. Bazı partililer Endişe ediyoruz' diyorlar. Bunu böyle söylemenin anlamı yok. Sen gerçeği bilmiyorsun, niye böyle konuşuyorsun? Biri çıkıyor ‘CHP'liler kendine gelsin’ diyor. Önce sen kendine gel de… CHP'liler kendine gelir. O açıdan Eskişehir'de tekrar yeni bir başarının olacağına inanıyorum.”
Başkan Ataç, CHP’de Kurultay süreci olduğunu hatırlatarak, “Tepebaşı'nda seçim yaptık. Atilay Dalgıç yeniden başkan oldu. Kırsal ilçe seçimler yapılıyor. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra sanıyorum 24-25 Eylül'de il başkanlığı seçimi yapılacak. Delege sistemine çok inanan bir insan değilim. Demokratik anlamda inanmıyorum. Bu değişim laflarının üzerine söylediğim çok şey var. Önce demokratik olsun… Sonra lider değişsin… Aslında önce tüzük demokratik olsun, ondan sonra lider değişsin... Çünkü sadece liderin değişmesiyle olmaz bunlar. Tüzüğün net ve demokratik olması lazım. Yıllar önce İtalya’da Prodi’nin bir seçimi vardı. 300 bin kişi oy kullandı partisinden. Demokrasi budur. Ahmet'i, Mehmet'i tavlayarak olmaz bu işler. Ne olursa olsun üye bazında yapılan seçimler demokrasiyi temsil eder” değerlendirmesinde bulundu.
“RECEP TAŞEL SADECE ODUNPAZARI’NIN İL BAŞKANI OLDU”
Yakın zamanda CHP İl Başkanlığı seçimi olduğuna da değinen Ahmet Ataç, “Son il başkanlığına seçilen arkadaşımız (Recep Taşel) maalesef Eskişehir'in il başkanı olamadı. Sadece Odunpazarı'nın il başkanı oldu” yorumunu yaptı. CHP İl Başkanı Recep Taşel’in, "Belediye Başkanları seçildiğinde ‘rozetimi çıkardım’ dememeli" dedi. Rozeti çıkarmak doğru yöntem değil mi?” sözlerinin hatırlatılması üzerine Ataç, şöyle konuştu: “Bu işler rozetle falan olmaz. Bunlar göstermelik şeyler. Kalbinde varsa her şey biter. Recep başkan, birçok partiye gitti geldi. Biz de hocayla birlikte Bülent Ecevit'in çağrısıyla DSP'ye gittik. Biz tabi Ecevit'in kişiliğine saygı duyduğumuz için oradaydık. 1974 yılında CHP'de beni il yönetimine aldılar. O zaman il yönetimleri o kadar özellikliydi ki... Şehrin gerçek sanayicileri, avukatları, esnafı, hekimleri il yönetimlerinde yer alırlardı. Sadece CHP’de değil, diğer partiler de öyleydi. Ciddi bir kalite vardı. Biz o ortamda yetiştik. Benim il yönetimindeki görevim 1980 darbesine kadar sürdü.“
“SEÇİLECEK İL BAŞKANI KİMSEYE GEBE OLMAMALI”
Ataç, bu işlerin rozetle değil partinin değerlerini alabilmekle olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “Recep başkan CHP'ye yeni katılan bir arkadaşımız bildiğim kadarıyla. Recep başkan aklı sıra bizim belediye başkanı seçildikten sonra rozeti çıkarmamızı, "Rozeti çıkardılar artık CHP'li değiller" demeye getiriyor... Veya işi küçümsüyor. Ama gerçekte siz seçildiğinizde sağdan soldan oy alıyorsunuz. Size oy veren var vermeyen var ama belediye başkanı olunca hepsinin başkanı oluyorsunuz. Milletvekilleri genelde takarlar ama biz takmayız. Türkiye bayrağı, Nazım Hikmet, Atatürk rozetleri takarım ben. Yakamda benim kimliğimi anlatacak bir rozet olur orada... İl Başkanı tarafsız olmalı. Parti Meclis üyeli tarafsız olmalı. Ben eğer benim istediğim kişi il başkanı seçilirse beni farklı noktaya koymasını kayırmasını istemem. Tarafsız olmalı. Sinan (Özkar) iki kere seçildi. Sonra Recep Taşel seçildi. Hep taraflı oldular.
Bir video var halay çekiyorlar. PM üyesi de orada. Niye? Zafer mi kazandılar, AKP'ye karşı mı kazandılar, ne oldu? Sonra diğer partililer küsüp gidiyorlar…. Onun için kırıp dökülmeyen sistem üyelik sistemidir. Yani seçilecek il başkanı bu işi iyi bilen, kimseye gebe olmayan dirayetli biri olmalı.”
“ESKİŞEHİR’DE İL BAŞKANI OLMAK ÇOK KOLAY”
Eskişehir'de il başkanı olmanın çok kolay olduğuna vurgu yapan Ataç, “İl başkanı gitsin Tokat’ta, Yozgat’ta il başkanı olsun da göreyim onu ben. Burada CHP'li belediyeler var. Yılmaz Büyükerşen bir bayrak... Bunlar ne zannediyorlar. İl başkanlığını kazanınca seçimi mi kazandılar sanıyorlar. Hiçbir değeri yok. Böyle yaptıkları için değeri yok. Tarafsız il başkanlığı yaparsa çok değerli...” değerlendirmesinde bulundu.
Ataç, yurttaşa kalpten, gerçekten değer vererek hizmet götürmenin önemine de işaret ederek, şunları ifade etti:
“Senin el sıkmandan, gözünün içine bakmandan anlar halk. Tokalaşırken başka yere bakıyorsa o kişi, bir daha bu işi yapmana gerek yok. Sıfır yani... Tepebaşı’nda kapım herkese açıktır. Herkes önemsenmek ister. Herkesi önemsedik. Tepebaşı'nda kanaviçe işler gibi işleyerek bugünlere geldik. 1999-2000'li yıllarda asfaltı olmayan, altyapı olmayan bölgelerimiz vardı. 10 mahallemiz böyleydi. Çamlıca, Şirintepe, Yeşiltepe böyleydi. Ama asfalt atılırken, iş yapılırken Ahmet Ataç'ın orada ayak izi vardır. Onlarla beraber iyi günde kötü günde beraber olduk. Başka türlü bu iş olmaz ama bunu yürekten yapacaksın, sahte yaptın mı sınıfta kalırsın.”
“BENDE VEFA VARDIR, KADİRŞİNASLIK VARDIR”
Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı konusuna ilişkin de konuşan Ataç, “Yerel seçime 7 ay var. Bu köprünün altından daha çok su akar. Ben başından beri söylerim hatta 2014 seçimlerinde de bir televizyon programında ‘Büyükşehiri düşünürmüşsünüz’ diye soruldu… Ben de ‘Hoca (Yılmaz Büyükerşen) aday olmazsa… Ben bu şehirde en çok hak edenlerden biriyim. Hoca aday olursa ben aday olmam’ dedim. Bizim ilişkimiz hocayla 1962'den geliyor. Bu bir siyaset için bir yere atılmaz. Bende vefa vardır, kadirşinaslık vardır. ‘Ben aday olacağım’ diyen olabilir ama ben demem. Hoca (Yılmaz Büyükerşen) kararı verecek. ‘Şöyle versin, böyle versin’ diyemem. Bu benim ahlakıma yakışmaz. Hoca kararını verdikten sonra belli olur. CHP genel merkezi bugüne kadar hep adaylık konusunda hocanın kararına saygı duymuştur. O şekilde devam ederiz.”
“İTTİFAKLARIN YARARLI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Başkan Ataç, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu'nun ittifaklara ilişkin açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “Bunu tartışmak istemem. İttifakların yararlı olacağına inanıyorum. Her ne kadar Hatipoğlu, sağ partililerle ittifakla ilgili konuştuysa da... Bugün İYİ Parti varsa kimin sayesinde olmuştur? Kemal Kılıçdaroğlu'nun sayesinde olmuştur. Kılıçdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan'ın şaşırdığı bir formülle İYİ Parti'yi İYİ Parti yaptı” diye konuştu.
İYİ Partililer ile her zaman iyi ilişkiler içinde olduğunu vurgulayan Ataç, şöyle devam etti: “Ama şimdi söylemlerinden üzülüyorum... Siyasette yarını düşünerek konuşmak lazım. Bugünden konuşursan olmuyor, sonra onu geri almak zorunda... Meral Hanım ayrılıp gitmeseydi Kemal Bey yüzde yüz kazanırdı. Ayrıca ittifak olmasa da seçimleri kazanacağımızı düşünüyorum. Yıllardır şunu söylerim… Biz sol adayız ama sağdan oy alamazsak seçilemeyiz. Bizim en önemli meziyetimiz sağdan oy alıyoruz. Olay burada bitiyor. İYİ Parti'nin içinde de bize çok yakın insanlar var.”
Ataç, seçimlerden önce anket yaptırıp yaptırmadıklarının sorulması üzerine, “Sadece belediye hizmetlerinin memnuniyet anketi yaptırıyoruz. Orada çıkıyor zaten… Bakın dünyanın en büyük medyası fısıltı gazetesidir. Eğer onu yakalarsan her şey bitiyor. Yani adam senin yüzünü görmemiştir ama fısıltı gazetesinden seninle ilgili çok şeyler duymuştur ondan sonra zaten vazgeçmez...” dedi.