TÜKBİLDER Başkanı Sülahi Özalp, tüketici hakları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özalp, özellikle ayıplı mallar konusunda tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak, tüketici yasalarının sunduğu haklar hakkında bilgi verdi.
ÜCRETSİZ TAMİRAT HAKKI KULLANILABİLİR
Tüketicilerin dikkat etmesi gereken en önemli konunun servis raporunu mutlaka doldurup bir nüshasını almak ve talep edilen işlemi açıkça belirtmek olduğunu söyleyen Özalp, “Tüketici Kanunu’na göre, satın alınan bir ürünün örnek veya modele uygun olmaması, objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması halinde bu ürün ayıplı mal olarak kabul ediliyor. Böyle bir durumda tüketicinin çeşitli seçim hakları bulunuyor. Tüketici, malın bedel iadesini talep edebilir, ayıpsız bir misliyle değişimini isteyebilir, ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir veya ücretsiz tamirat hakkını kullanabilir. Tüketici teslim anında taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modeli uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşmaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan mala ayıplı mal denilmektedir. Tüketicimiz bir ürün aldı ürün ayıplı çıktı yine Tüketici Yasası tüketicilere seçim hakkı veriyor. Bu hakla tüketici, malının bedel iadesini isteyebilir, malın ayıpsız bir misliyle değişimini talep edebilir, ayıp oranında bedel indirimi isteyebilir veya malın ücretsiz tamirini isteyebilir. Bunları yazılı bir şekilde satıcıdan talep edebilir satıcı da bunları yerine getirmek zorundadır. Ancak burada servislere ya da satıcıya bizim malı götürdüğümüz zaman satıcı ‘Bunu servise gönderelim servis bir rapor versin. Rapora göre de gereğini yapalım’ diyebilir. Tüketici değişimi istiyorsa ‘Bu ürünün değişimini istiyorum’ diye belirtmeli yoksa servis diğer seçimlik hakları olan ücretsiz tamir hakkını tüketici bilgisi olmadan kullandırabilir ve diğer haklar ölmüş olur yani ücretsiz tamiratını yapabilir” diye konuştu.
GARANTİ KAPSAMI
Özellikle garanti kapsamındaki ürünlerde yaşanan tekrar eden arızalar konusunda da tüketicilere önemli bir hatırlatma yapan Özalp, “2025 yılı parasal sınırlar yeniden belirlendiği için de 149 bin lira fatura bedeli olan ürünlerin tüketici hakem heyetlerine taşıyabilirler oradan bu seçimlik haklarını kullanmak istediklerini söyleyebilirler. 149 bin lirayı geçerse arabulucu ve daha sonra da tüketici mahkemesine gidebilir. Tüketicilerimizin almış oldukları mallarda garanti yönetmeliği maddesinde diyor ki ‘Garanti içerisindeyken birden fazla arıza olursa yine tüketicilerimizin seçim hakları var yani para iadesini isteyebilir veya ürünün yenisini isteyebilir” dedi.
"14 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKI VAR"
İnternetten alınan bir ürün için tüketicinin 14 gün içinde cayma hakkı bulunduğunu hatırlatan Özalp, “Mesafeli satışlarda bilhassa internet üzerinden alınan ürünlerde önce güvenilir satış sitelerinde alışveriş yapmalarını tavsiye ederim. Ürünlere ait fatura gerektiren ve garanti belgesi, kullanma kılavuzu gibi belgeler mutlaka satıcıdan talep etmesi gerekiyor. Tüketici internet üzerinden bir ürünü aldı yine Tüketici Yasası diyor ki ‘14 gün içerisinde mesafeli satış sözleşmeleri Yönetmeliği'ne göre tüketici bu alışverişten ceza ödemeden cayabilir. Tüketicilerimiz bunu yaparken mutlaka yazılı bir bildirimle satın almış olduğu yere ben bu alışverişten vazgeçtim ilgili yasaya dayanarak dolayısıyla da paramı şu IBAN’a yatırılmasını talep ediyorum diye belirtebilir” ifadelerini kullandı.