Anayasa Mahkemesi (AYM), Eskişehir’de 2 Haziran 2013’teki Gezi Parkı eylemlerinde darbedilmesi sonucu hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin yaptığı bireysel başvuruda ‘hak ihlali’ kararı vermişti. AYM Birinci Bölümü’nün kararında, Korkmaz’ın yakınlarının başvurusu neticesinde “eziyet yasağının” ihlal edildiğine ve başvuruculara 67 bin 500 TL tazminat ödenmesine hükmetmişti. Yargıtay ise hakkında “kasten basit yaralama” suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen polis memuru sanık Hüseyin Engin’nin eziyet yasağı ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması ve yeniden yargılanması için karar örneğini Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.
Yeniden yapılan yargılama sonucunda Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 17 Ocak’ta verilen karar hükmüne ilişkin temyiz incelemesi tamamlandı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi polis memuru Hüseyin Engin’e “kasten basit yaralama” suçundan verilen 7 ay 15 günlük hapis cezasını onadı. Onama gerekçesinde, “Hükme esas alınan ve reddedilen delillerin açıkça gösterildiği, vicdani kanının dosya içindeki dosya içindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, Hüseyin Engin’nin eyleminin dava dışı sanıkların eyleminden bir süre sonra gerçekleşmesi ile bağımsız olarak eylemler arasında fasıla bulunmaması ve sanığın eylemiyle maktulün ölümü arasında bir illiyet bulunmaması nedeniyle eyleme uyan suç vasfı ve yaptırımının doğru olduğu, eziyet suçunun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı anlaşıldığından temyiz sebeplerinin incelenmesinde hukuka aykırılık bulunamamıştır” ifadelerine yer verildi.
“ALİ İSMAİL’İN ÖLÜMÜNDEN DİĞER SANIKLAR KADAR SORUMLU”
Ali İsmail Korkmaz’ın avukatları olarak Yargıtay’ın son kararını tebliğ aldık. Bu karar Hüseyin Engin ile ilgili hukuk mücadelesinin sonucudur. Daha önce beraat kararı verilmişti. Bu kararı Yargıtay’a taşıdık ve karar kaldırıldı. Hüseyin Engin ceza aldı. Biz bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdık. AYM hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını hukuka aykırı buldu. Aynı zamanda kararın ‘eziyet’ açısından da değerlendirilmesi gerekir dedi. Kayseri’de geçen yıl yapılan yargılamada sanık hakkında 7 ay 15 günlük bir ceza verildi. Yargıtay da bu kararı onadı. Ancak biz bununla ilgili hukuk mücadelesine devam edeceğiz, çünkü AYM’deki ‘eziyet’ tartışması ilk derece mahkemesi tarafından yapılmamıştı. Yeniden AYM’ye gideceğiz. Olumsuz bir sonuç durumunda da hazırlıklıyız. Diğer sanıklar hakkında da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) yürüyen bir dosya var. Hüseyin Engin de o dosyaya dahil edilecek. Hüseyin Engin’in, Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünden diğer sanıklar kadar sorumlu olduğunu düşünüyoruz. Almış olduğu ceza kamu vicdanını rahatlatmadı. Beraattan bugüne kadar gelen hukuk mücadelemiz nasıl sürmüşse, sanık gerçek cezasını alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Eskişehir’de 2 Haziran 2013’teki Gezi Parkı eylemlerinde darbedilen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz kaldırıldığı hastanede 38 günlük komanın ardından 10 Temmuz 2013’te hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili soruşturmanın tamamlanmasının ardından güvenlik gerekçesiyle Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada tutuklu polis memuru Mevlüt Saldoğan’a 10 yıl 10 ay, tutuksuz polis memuru Yalçın Akbulut'a 10 yıl, tutuklu sanıklar Muhammed Vatansever, Ramazan ve İsmail Koyuncu'ya 6'şar yıl 8'er ay, Ebubekir Harlar'a 3 yıl 4 ay hapis cezası verilmiş, tutuksuz yargılanan polis memurları Hüseyin Engin ve Şaban Gökpınar beraat etmişti.