Ocak ayında işçi-Bağ-Kur emeklilerine verilen zam oranı yüzde 15, 75...     

Bu zam “Yeniden değerleme oranının” 43,93’e yükseltilmesiyle vergi-harç, köprü-otoyol ile iğneden ipliğe gelen zamlarla birlikte daha ocak ayında eridi…

En düşük emekli maaşı 14 bin 469 Türk Lirası olarak TBMM’de kabul edildi…

Asgari ücret 22 bin 104 lira, en düşük emekli aylığı ise 14 bin 469 TL…

Geçmiş yıllarda emekli maaşları asgari ücret kadar daha önceki yıllarda da üzerinde idi…

En düşük ev kirası şehirlerin varoşlarında bile oturabilecek 1 oda-salon 6-8 bin TL…

En düşüğünü ele alırsak 6 bin TL kira parası veren emekli elinde kalan 8 bin TL ile bir ay nasıl geçinebilir?

Günde iki ekmek alsa ayda sadece 750 TL eder…

15 günde bir pazara gitse en az 750 TL harcar…

Elektrik, su, yakıt giderleri en düşüğü 2 bin TL…

Etti mi 11 bin 500 TL…

Mutfak, yol ve diğer giderleri eklediğimizde 15 bin TL’yi geçiyor…

Bırakın maaşın yetmesini aksine daha da borçlanıyor…

* * *

22 bin TL emekli aylığı alan bir arkadaşım elindeki elektrik, su, yakıt faturalarını göstererek, “Faturaları görüyorsun ödeyeceğim rakam 5 bin TL. Evim kira 7 bin TL ödüyorum. Ev kirası ve faturaların toplamı 12 bin TL. Geriye kalan 10 bin TL ile bir ay nasıl geçineceğim” diye dert yandı…

Haklı…

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Emeklilere AK Parti Hükümetleri döneminde en yüksek artışı yaptık” diyor…

Acaba Sayın Şimşek, 22 bin TL maaşla bir emeklinin bir ay nasıl geçindiğini biliyor mu?

O zaman kendisine 22 bin TL maaş bağlansın. Bir ay o maaşla nasıl geçinildiğini veya geçinilemediğini görsün…

“TÜİK’İN RAKAMLARINA İNANMIYORUZ”

Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz, emeklilerin almış oldukları maaşlarla geçinemediğini belirterek, “22 yılda emekli, çalışan, memur yüzde 200 hak kaybına uğradı. Bunun sorumluluğunu hep çalışanlara, hep emeklilere yüklemek çok adaletsiz bir durum” dedi…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Ocak ayı enflasyon rakamlarını duyurdu. Verilere göre, Ocak ayında aylık enflasyon %5,03 artarken, yıllık enflasyon oranı %42,12 olarak belirlendi. Bir önceki ay Aralık’ta TÜFE, yıllık %44,38 ve aylık %1,03 seviyelerinde açıklanmıştı.

Ocak ayında, gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün fiyatlardaki değişim;

  • Bir önceki aya göre: %5,47,
  • Bir önceki yılın Aralık ayına göre: %5,47,
  • Bir önceki yılın aynı ayına göre: %42,08,
  • On iki aylık ortalamaya göre: %56,05 olarak kaydedildi.

Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Muhsin Dilbaz’ı dün ziyaret ettim. Gecikmeli olarak şube başkanlığına seçilmesinden dolayı kutladım. Biraz sohbet ettik..

TÜİK’in verilerine sert eleştirilerde bulunan Dilbaz, “Aralık ayında enflasyonu bilerek ve isteyerek düşük çıkardınız. Çünkü emekliye ödeyeceğiniz enflasyon farkı düşük olmalı ki maaş artışı da az olsun. Kimse inanmadı tabi bu rakamlara. Gerçek enflasyon bunun iki katı. Emekli, çalışan, memur 22 yılda %200 hak kaybına uğradı” dedi…

Ayrıca, ocak ayında yapılan zamların etkisine değinen Dilbaz, asgari ücretin daha şimdiden 1112 TL, emekli maaşının ise 727 TL eridiğini belirtti…

Mevcut ekonomik koşulların, alım gücü zaten düşük olan emeklileri daha da zor durumda bıraktığını ifade eden Dilbaz, “Emekliye zulüm yapmayı bırakın. Emekli acilen seyyanen zam beklemektedir” dedi.

Sağlık hizmetlerine yönelik son düzenlemeyi eleştiren Dilbaz, şunları da söyledi: “Sağlık hizmetlerinde katkı paylarını 45-50 TL’ye çıkardılar. Emekliler çalışırken genel sağlık primlerini peşin ödemişlerdir. Hükümet burada da haksız kesinti yapmaktadır. 

Kira artışı %56 olarak belirlendi. 20.000 TL kira ödüyorsanız 32.000 TL ödeyeceksiniz. Ekmek 12 TL, simit 15 TL, çay 15 TL; elektrik ve doğalgaz giderleri ise tartışılmaz boyuta ulaştı. Mevcut yaşam maliyetlerindeki yükselişe geçti. Mevcut SGK uygulamalarının da artık güvence sağlamıyor. SGK yasası güvence olmaktan çıktı. Yeniden ele alınmalı, herkese eşit SGK yasası düzenlenmelidir…” 

* * *

Eğer önümüzdeki günlerde Bağ-Kur ve işçi emekli maaşlarına yeni bir düzenleme yapılmaz ise artan hayat pahalılığı altında daha da ezilecek…

Ev kirasını ve faturalarını ödemeyecek duruma gelebilirler…

O zaman bir sosyal patlama olma olasılığı da yüksek…

Enflasyon düşüyor ama fiyat enflasyonu tam tersine yükseliyor…

Dün 4-5 market dolaştım…

Hepsinde etiketler değişmiş…

5 ila 10 TL zam gelmiş…

Bazı ürünlerde ise 20 TL ve üzerinde…

Hükümet bunun önüne geçmeli…

Enflasyon düşerken fiyatların artışını Maliye Bakanı Şimşek nasıl değerlendirme yapar bilmiyorum…

* * *

CHP YENİDEN BİRİNCİ PARTİ!

ORC Araştırma şirketinin son anket sonuçları belli oldu. Yerel seçimlerin birincisi olan CHP, son anketlerde geri düşmüştü. ORC’nin bu anketinde ise birinci parti yeniden CHP çıktı…

ORC Araştırma şirketinin son anket sonuçları belli oldu. Yerel seçimlerin birincisi olan CHP, son anketlerde geri düşmüştü. ORC’nin bu anketinde ise birinci parti yeniden CHP çıktı. ORC Araştırma katılımcıları ile gerçekleştirdiği son anketi kamuoyuna paylaştı. Şirket daha önce yaptığı araştırmada, 2-7 Ocak tarihleri arasında, AKP'nin yüzde 30,2 oy oranı ile birinci parti çıktığını, CHP'nin ise yüzde 29 oy oranı ile ikinci sırada yer aldığını yayımlamıştı.

Son anket sonuçları

ORC Araştırma, 21-25 Ocak tarihleri arasında katılımcıları ile gerçekleştirdiği son anketin sonuçlarını paylaştı.

"Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" şeklinde sorulan ankette, CHP yüzde 29,8 ile birinci parti olurken AKP yüzde 29,3 oy oranı ile ikinci sırada yer aldı.

AKP'yi sırasıyla MHP (yüzde 8,8), DEM Parti (yüzde 7,4), Yeniden Refah Partisi (yüzde 5,2), Zafer Partisi (yüzde 4,9), İYİ Parti (yüzde 4,5) takip etti.

BBP: Yüzde 1,9

Gelecek Partisi: Yüzde 1,7

TİP: Yüzde 1,6

YMP: Yüzde 1,3

A PARTİ: Yüzde 1,2

DEVA: Yüzde 1,0

GENÇLER EN BEĞENDIĞI MUHALEFET 

MİLLETVEKİLLERİNİ BELİRLEDİ

ORC Araştırma Şirketi’nin 9-13 Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleştirdiği ankette gençlerin oy tercihleri ve takip ettikleri muhalefet milletvekillerine ilişkin dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı…

Gençlere anket kapsamında “Bu pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi. Sonuçlarda CHP %26,9 ile ilk sırada yer alırken, AK Parti %22,5 ile ikinci sırada yer aldı. Aynı ankette Zafer Partisi %12,5 oy oranıyla üçüncü sırayı, DEM Parti ise %9,5 oy oranıyla dördüncü sırayı kaptı. Ankette MHP %6,1 oy oranıyla beşinci, Yeniden Refah Partisi ise %6,0 oy oranıyla altıncı sırada yerini aldı…

Siyasi partilere yönelik oy oranları sonuçlarının tamamı şu şekilde:

CHP: %26,9

AKP: %22,5

Zafer Partisi: %12,5

DEM Parti: %9,5

MHP: %6,1

Yeniden Refah Partisi (YRP): %6,0

İYİ Parti: %5,5

Türkiye İşçi Partisi (TİP): %3,9

Büyük Birlik Partisi (BBP): %2,2

Yerli ve Milli Parti (YMP): %1,5

Anahtar Partisi: %1,3

Diğer Partiler: %2,1

GENÇLERİN SEVDİĞİ MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ

Araştırmada gençlere “Hangi muhalefet milletvekillerini beğeniyorsunuz?” sorusu da yöneltildi…

Ali Mahir Başarır, Cemal Enginyurt, Sırrı Süreyya Önder, Kürşad Zorlu, Sera Kadıgil, Turhan Çömez, Salih Uzun, Veli Ağbaba, Mustafa Sarıgül, Gökhan Günaydın, Umut Akdoğan, Deniz Yavuzyılmaz, Ömer Gergerlioğlu, Bülent Kaya, Murat Emir gibi 15 milletvekilinin adının öne çıktığı sonuçlarda parti dağılımı şu şekilde:

CHP: 7 milletvekili

Bağımsız: 3 milletvekili

DEM Parti: 2 milletvekili

Türkiye İşçi Partisi (TİP): 1 milletvekili

İYİ Parti: 1 milletvekili

Saadet Partisi: 1 milletvekili

Gençler, muhalefetin çeşitliliğine yöneliyor

Araştırma sonuçları, gençlerin sadece ana muhalefet partisi milletvekilleriyle değil, bağımsız ve diğer muhalefet partilerinden milletvekilleriyle de ilgilendiğini gösteriyor. Özellikle bağımsız vekillerin üst sıralarda yer alması, farklı siyasal yaklaşımlara duyulan ilginin arttığını işaret ediyor. Ayrıca Zafer Partisinin de oy oranının dikkat çekici şekilde tırmandığı görülüyor…

* * *

Not: Anketin yapıldığı günlerde Cemal Enginyurt, Salih Uzun ve Kürşat Zorlu bağımsız milletvekili idi. Enginyurt ve Uzun CHP’ye, Zorlu ise AK Parti’ye geçti…