Geçtiğimiz yıl yazar Ayşe Kulin, Odunpazarı'na gelmişti. Kulin'in katıldığı etkinlik açılışında konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt o gün hiç aklımdan çıkmayan çok değerli bir açıklama yapmıştı. Başkan Kurt demişti ki;

'Biliyorsunuz biz Türkiye'nin en çok kütüphane açan ilçe belediyesi olarak kitap ve okumaya teşvik adına büyük bir başarı gerçekleştirdik. İnsanlar okusun, farklı bakış açıları yakalasın, yaşadıkları toplumu, dünyayı, insanları daha yakından keşfetsin, tanısın istiyoruz. Toplumun okumakla gelişeceğine inanıyor ve bu uğurda büyük çabalar harcıyoruz. Kütüphanelerimiz arasında burada olduğu gibi açık hava kütüphaneleri de var. Parklarımızı gezen insanlar ister parkta isterse istedikleri kitabı alıp evinde okusun ve geri getirsin istiyoruz. Ne mutlu ki bugüne kadar açık hava kütüphanelerimizde tek bir kitap eksilmediği gibi 1 kitap alıp okuyan 2 kitap geri getirdi. Bu da Eskişehir insanının kendilerine sunulan hizmeti sahiplendiğinin ve gelişmişliğinin bir göstergesidir. Demek ki doğru işler yapıyoruz. Demek ki okumaya teşvik adına iz bırakacak hamleler yapmışız. İnşallah yeni dönemde de kütüphane sayılarımızı artırmaya ve farklı insanların ilgisini daha da çekecek tematik kütüphaneler açmaya devam edeceğiz.'

Kentler insan gibidir. Doğar, büyür, gelişir ve sona erer. Bu bazen binlerce yıl sürer bazen de yüzlerce… Bir kentin de tıpkı insan gibi duruşu, tavrı, karizması ve kişiliği vardır. Eskişehir, adında eski sözcüğü geçse de içinde sevgi, emek, dayanışma, mutluluk, huzur, paylaşım, gurur, birliktelik ve güzellik barındıran bir kenttir.

Bu kent kendisine dokunan, kendisini seven ve kendisi ile iftihar eden herkesle iftihar eder ve onu kabullenir. Günümüzde bilimin, soyut ve somut düşüncenin önemi gün gibi ortadadır. Aslında çok basit gibi görünen birçok olayın bu denli karmaşık hale gelmesi düşünmeyi bilmememizdendir. Nitekim PİSA verileri de bunu doğrular niteliktedir. Bunu aşmanın en temel yolu okumak, daha fazla okumak ve kelime dağarcığımızı çoğaltmaktır. Kelimeler zihnimizde düşüncelere ve farklı bakış açıları geliştirmemize yarar.

Bugün Odunpazarı ilçesinin Belediye tarafından en çok kütüphaneye sahip ilçe olmasının gelecek adına çok olumlu katkılar sunacağı açıktır, aşikardır. Belki de Kazım Kurt'un Eskişehir ve Odunpazarı belleğine, düşünce yapısına en büyük katkı bu kütüphanelerden faydalanan bireylerin yaratacağı değişim ve dönüşüm süreci olacaktır.

Korkmayın, okuyun, okutun. Gelecek böyle kurtulacak ve karanlığı bu şekilde yeneceğiz.