Diyeceksiniz ki ülkede o kadar sorun, sıkıntı varken bunu mu dert edindin? Evet, geçim sıkıntısından, işsizliğe birçok sorunun mevcut olduğu ülkemizde belki de bu sorunların yansımalarından bir tanesi de oyun oynamayı lüks olarak görmemiz. Bence bu düşünce yapısı hatalı ve yanlış. Oyun oynamak gibi temel bir ihtiyacı karşılamak neden bu kadar pahalı olsun. Bir oyun satın almak bu kadar pahalı olmak zorunda mı?
Ne temel ihtiyacı kardeşim, diyecek olanlarınız vardır mutlaka. Bu yüzyılda oyun oynamayı bireyin su içmek, uyumak ve barınmak gibi temel ihtiyaçlarından birisi olarak görüyorum. Nasıl bundan binlerce yıl önce ateş yakmak pahalı ve pişmiş et yemek lükstü. Ateş yakmayı öğrendikçe pişmiş et yemek sıradanlaştı ve normalleşti. O andan itibaren pişmiş et yemek temel bir ihtiyaç haline geldi. Bu da öyle bir şey, teknoloji geliştikçe bireylerin istekleri ve temel ihtiyaçları da değişiyor. Bu yüzyılda oyun oynamak artık lüks değil bir ihtiyaçtır. Nefes almak, uyumak, su içimek gibi.

PEKİ NEDEN BÖYLE BİR ALGI VAR?
Eğitim sistemimizle bireyleri oyunsuzlaştırıyoruz. İlkokulda 40 dakika ciddi, 10 dakika oyun diye bir şey var. Hayatının büyük bir bölümü oyun oynayarak geçiren bir çocuğa 40 dakika ciddi kalmasını istiyoruz. Eğitim ilerledikçe oyuna harcadığımız süre de sıfıra kadar iniyor. Üniversiteden çıkıldığında ideal bir bireyin oyun süresi sıfıra iniyor.
Oyuna bakış açımızın hatalı olmasının sebeplerinden bir tanesi de oyun ve işi zıt kelimeler olarak görmemiz. Oyun oynamanın zıt kelimesi çalışmakmış gibi algılıyoruz. Aslında oyun oynamanın zıttı sıkıntı, çalışmak değil. Hayattan oyunu çıkardığınızda kalan tek şey depresyon ve sıkıntı oluyor.
Kutusundan, dijitaline, sokağından, mobiline oyunun birçok farklı türü mevcut. Bu bahsettiğim oyunun her türü için geçerli ve maalesef bu ülkemiz için ucuz olmayan bir ihtiyaç. Dijitalde Triple-A dediğimiz oyunlar için 500 lirayı bulan fiyatları vermemiz. Bir konsol alabilmek için 3,5-4 bin lirayı gözden çıkarmamız gerekiyor. Zaten ülkemizde dar bir kitlesi bulunan kutu oyunlarına sahip olmak ve bu türü deneyimlemek çok zor. Maalesef bu durum da oyun oynamaya ve oyuna karşı bakış açımızı belirliyor.

OYUNUN GÜCÜ
Oyunu sadece bir eğlence aracı olarak görmemeliyiz. Oyun oynarken seviniriz, üzülürüz, ağlarız, sinirleniriz, korkarız yani bir bireyin yaşayabileceği tüm duyguları deneyimleyebiliriz. Bu bireyin en temel ihtiyacını karşılamak için olması gereken bir şeydir. Oyun duygularımızı açığa çıkartır.
Birçok araştırma oyun oynamayan çocukların daha sinirli, daha içine kapanık bir birey olduklarını gösteriyor. Ünlü psikiyatrist Stuart Brown, 'Oyun eğlenceden daha fazlasıdır; hayati önem taşır' diyor. Brown, yine aynı konuşmasında oyun oynamaya sadece çocukların değil büyüklerin de ihtiyacı olduğunu söylüyor.
Sokaklar eskiden çocuklarındı şimdi arabaların.
Oyun oynama hürriyetini yok sayamayız. Oyuna ve oyun oynamaya bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor.



HAFTANIN KARİKATÜRÜ


HAFTANIN OLAYI
Epic Games'in Battle Royale oyunu Fortnite, oyun içi satım alımlar için mağazaların komisyon almasına tepki göstermek için mağazadan bağımsız, daha ucuz yeni bir ödeme yöntemi ekledi. Bunun üzerine Google ve Apple, Fornite'ın kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle uygulama mağazalarından oyunu kaldırdı. Epic Games olaya hızlı reaksiyon vererek kendi sosyal medya hesaplarından Apple'ın eski reklamını tiye alarak Apple'ı tekelleşmeye çalışmakla suçladı. Birkaç günlük sessizliğin ardından Apple'ın, Fornite ve Epic'e dava açacağını ve Unreal Engine grafik motorunu kullanan geliştiricilerin oyunlarıyla beraber Epic'in iOS mağazasında bulunan diğer oyunlarını da askıya alacağı iddia edildi.

HAFTANIN İNSANI
17 Ağustos 1936 tarihinde ABD'nin Indiana eyaletinde doğan Margaret Hamilton, annesinin de öğrenci olduğu Earlham Koleji'nde eğitim gördü. 1958'de matematik ve felsefe dalında lisans derecesi aldı. Hamilton daha sonra Apollo uzay görevinde çalışan MIT'deki Charles Stark Draper Laboratuvarı'na katıldı. NASA'nın Apollo Projesi kapsamında geliştirilen uçuş yazılımına Draper Laboratory'in müdürü olarak önderlik etti. Hamilton, 1976'da Higher Order Software, 1986'da ise Hamilton Technologies adlı şirketi kurdu. 'Yazılım mühendisliği' terimini ortaya atan kişilerden biri olarak kabul edilir.



HAFTANIN TEKNOLOJİ HABERLERİ

NETFLIX'TEN YENİ ÖZELLİK
Netflix, abonelerinin yeni içerikler keşfetmesini kolaylaştırmak için 'Karışık Oynat' adında yeni bir özellik test etmeye başladı. Yeni özellik ile Netflix, izleme alışkanlıklarınıza göre rastgele içerikler oynatmaya başlayacak.


MICROSOFT FLIGHT SIMULATOR SATIŞTA
Uzun süredir merakla beklediğimiz Microsoft'un yeni uçuş simülasyonu Microsoft Flight Simulator, sonunda çıkış yaptı. Xbox Game Pass, Microsoft Store ve Steam üzerinden indirilebilen oyunun, Standart Edition'ı 350 TL, Deluxe Edition'ı 550 TL, Premium Deluxe Edition'ı 725 TL.


GHOST OF TSUSHIMA'YA CO-OP MOD
Sucker Punch Productions, bu yılın en beğenilen oyunlarından Ghos of Tsushima'ya co-op özelliği kazandıracak Ghost of Tsushima: Legends güncellemesini duyurdu. Oyuna sahip herkes modu ücretsiz bir şekilde yükleyebilecek.