Üzerinde ısrarla ve özenle durduğumuz Odunpazarı Belediyesi'nin bu sene 2.'sini gerçekleştirdiği Lületaşı Festivali sona erdi. Festivalin, ismi Eskişehir ile özdeşleşen lületaşına hem kültürel, hem sektörel hem de ekonomik yönden büyük katkılar sunduğuna inanıyorum.
Nitekim Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un yaptığı açıklamalara bakarsak festivalin de tam olarak bu amaca yönelik olduğunu da görüyoruz. Festival kapsamında gerçekleştirilen 'Lületaşının Geleceği' panelinde konuşan Başkan Kazım Kurt, her alanda olduğu gibi bu alanda da meslek odaları ile özellikle TMMOB'a bağlı odalar ile Odunpazarı Belediyesi arasındaki iş birliğine dikkat çekerek önemli konulara değindi.
Kurt, 'Lületaşı ile ilgili yapılacak ger türlü AR-GE çalışmasına sponsor olmaya hazırız. Odunpazarı Belediyesi olarak şimdiye kadar yapılmamış olan bu çalışmaları teşvik etmek istiyoruz. Hangi bilim insanı hangi çalışmayı yapacaksa, biz Eskişehir'de bulunan kurum ve kuruluşlarla birlikte kaynak yaratmada yanında olacağız' dedi.
Bence bu açıklama oldukça değerli ve önemli bir şekilde değerlendirilmeli. Bizim bildiğimiz kadarıyla lületaşı ile ilgili herhangi bir AR-GE çalışması yapılıyor. Başkan Kurt da bu yönde çağrı yaparak aslında çok doğru bir yere hizmet ettiğini gösteriyor. Umuyorum, bu çağrısı karşılık bulur ve lületaşına yönelik ciddi çalışmalar gerçekleşir.
Bu alanda yapılacak çalışmalar lületaşının sektörel ve bilimsel alanda genişlemesi ve yaratacağı katma değerin artacağı anlamına gelir. Yapılacak AR-GE çalışmaları sonucunda lületaşı uluslararası pazarlara açılıp ekonomik değerini yükseltebilir.
PROF. DR. AYDAY'IN AÇIKLAMALARI ÇOK ÖNEMLİ
Nitekim panelin moderatörlüğünü üstlenen Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday'ın nano teknolojinin gelişmesiyle birlikte lületaşı ve lületaşı sepiyolit kilinin kanser hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde, filtrelerde, yeni teknolojide kullanıldığını söylemesi bu çalışmaları çok daha değerli kılıyor.
Kabul edelim ki lületaşı bugüne kadar sadece hediyelik ve süs eşyası, pipo, ağızlık vb küçük katma değerli alanlarda kullanılarak ekonomik bir getiri sağladı. Oysa anlıyoruz ki fotoğraf çok büyük. Fotoğrafın büyüklüğünü görmemiz ve anlamamız için de lületaşının sahip olduğu potansiyeli önce tespit etmemiz sonra da bu bunu hem ülke kamuoyuna hem de dünya geneline anlatabildiğimiz kadar anlatmamız gerekiyor.
Kanser hastalığı gibi ciddi mücadele ettiğimiz bir hastalığın tedavisinde kullanılan lületaşına bakış açısını çok radikal şekilde bile değiştirebiliriz.
Ama bunun için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un bu çağrısına başta özel sektör temsilcileri TMMOB'a bağlı akademik odalar ve meslek odalar olmak üzere herkesin ciddi şekilde eğilmesi gerekiyor. Lületaşı üzerinden Eskişehir'in kaderini bile değiştirmek bu AR-GE çalışmalarına bağlıdır belki, kim bilir…