Merhaba, Değerli Okurlar
2020 Mart ayında başlayıp bütün dünyayı ve Türkiye'yi de saran Covid-19 virüsü bizleri eve kapatmakla kalmayıp hayatımıza da birçok değişiklik getirdi.
Virüsün bulaşıcılık seviyesi ve kısıtlamalar bir araya geldiğinden mütevellit dışarı çıkıp dilediği gibi alışveriş yapamayan vatandaşlarımız internete akın ettiler.
Önceki yıllarda daha çok kıyafet için tercih edilen internet siteleri Covid-19'un etkisiyle yiyecekten, kişisel bakım ürünlerine kadar tercih edilmeye başlandı.
Sadece bu alışveriş siteleri ile yetinilmeyip birde İhtiyaç duyulan ürünleri çok kısa bir süre içerisinde getirmeyi amaçlayan internet ve telefon uygulamaları girdi hayatımıza.Aracı uygulamada diyebiliriz aslında bunlara, ilgili uygulamayı telefonunuza indirdikten sonra uygulamaya girerek;
Tabiri caizse bana bir 'ekmek' getir diyorsunuz. Size çok kısa bir sürede ekmeğinizi getiriyor.
Bu uygulamalar geçtiğimiz yıllarda da var olup Covid-19'un etkisi ile bazılarımızın vazgeçilmezi oldu.
Arama yaparken bile yanlış tuşlara basarım diye tedirgin olan 82 yaşındaki büyük teyzemde gördüm bu uygulamayı geçen gün, şakır şakırda kullanıyordu. Mantıyı yapmış sarımsağı unutmuş malum kısıtlamalar da var tabi dur teyze alıp geleyim, demeye kalmadan bir uygulamayla sarımsak sipariş etti bize ,tabi ne kadar üzücü ki internetin faydası kadar zararı da var, aynı teyzem internet alışverişinde siber dolandırıcılık çeteleri tarafından da dolandırıldı.
ONLİNE ALIŞVERİŞTE BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 103 ARTIŞLA REKOR KIRDIK
Bu iyi mi ?
Kötü mü ?
Şu dönemde mevcut olarak uymamız gereken kısıtlamalar ve korumamız gereken bir sağlığımız olduğu için iyi tarafları da var tabi ki online alışverişin, diğer pencereden baktığımızda ise bu siteler ne kadar güvenli tartışılır.
Bir de internette güvenlik önlemlerini daha da azaltan şu EFSANEVİ İNDİRİM günleri var.Bazı siteler ürünleri çok indirime girmiş gibi gösteriyor aslında ürünler normal fiyatında satılıyor.
İndirim günü olarak adlandırılan EFSANEVİ günlerde ise binlerce kişi siber dolandırıcıların kurbanı oluyor. Siber dolandırıcıların en mutlu olduğu günlerdir bugünler.
'SAHTE SİTE' ALDATMACASI
Geçtiğimiz günlerde Sosyal medya da haberlerine rastladığımız bir öğretmen siber dolandırıcıların ağına 'Sahte Site' aldatmacası ile düştü. Sosyal medya üzerinden internet sitesinin Efsanevi indirimler linkine tıklayan vatandaşımız, bütçesine uygun bir maaş kartı ile kıyafet satın aldıktan sonra arkadaşlarının kendisini arayarak indirim kodu altında link gönderdiğini söyledi. Arkadaşları da bu linke tıklayarak aynı hataya düşmüşler.Daha sonra Emniyet Müdürlüğüne başvuran şahıs bu sitenin resmi site olan gerçek sitenin sahte bir kopyası olduğunu ve dolandırıldığını öğrendi.
Unutmamamız gerekir ki sahte siteler orijinal sitelerden ayrılmayacak kadar profesyonel hazırlanıp uzman kişiler tarafından detaylı incelendiğinde sahte olduğu ortaya çıkan sitelerdir. Bu tuzağa ben düşmem demeyin.
BANKA, TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ VE SAVCILIĞA BAŞVURANLARIN SAYISINDA ARTIŞ VAR. DOLANDIRILDIKTAN SONRA PARANIZI GERİ ALMANIZ MÜMKÜN MÜ ?
Evet, paranın geri alınması mümkün eğer hesabınıza bloke koyulur ise derhal suç duyurusunda bulunmanız gerekmektedir. Sonrasında ise bankanızla irtibata geçip dilekçe ile başvuru yolu izleniyor. Tabi bunların hepsi kısa sürede çözüme ulaşan işlemler olmayıp gerekli araştırmalar ve değerlendirmelerden sonra hukuki sürecin sonunda bloke kalkacak ve para geri ödenecektir.
Diğer bir mağdur edilme şekli ise kredi kartından alışveriş yapılmış gibi para çekmek; Böyle bir şey başınıza geldi ise şayet kredi kartınızın Visa ya da Mastercard altyapısı varsa 'ters ibraz' yani harcama itirazı yapabilirsiniz. Bu mahkemeye gitmekten çok daha hızlı bir yol. Genelde en geç 6 ay içinde sonuçlanır. Kredi kartınızdan işlem yapıldıktan sonra, 120 gün içerisinde, bankaya elinizdeki belge-bilgi-dekont ne varsa ibraz edip, harcamayı sizin yapmadığınızı ispatlayarak itiraz etme hakkınız var. Bundan sonrası bankanın sorumluluğundaoluyor. Bankanız, karşı tarafın işyeri bankası ile irtibata geçecek, alışveriş ile ilgili belgeler talep edilecek. Satıcı tüketiciye malın satıldığını ispat edemez, haklı olduğunuz kanıtlanırsa karşı tarafın hesabında limit yoksa bile paranız hesabınıza geri ödenir.'
İNTERNETTEN ALIŞVERİŞ YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
Öncelikli olarak daima bildiğiniz ve güvendiğiniz adreslerden alışveriş yapın,
İnternetten alışveriş yaparken hep aynı kartı kullanmaya dikkat edin, takibini ve hesap hareketlerini daha rahat kontrol edersiniz,
Alışveriş yaptığınız firmanın telefon numaralarını ve adresini bir kenara mutlaka not edin ki, bir terslik olursa rahat ulaşabilesiniz,
Alışveriş yaptığınız site tarafından talep edilse bile asla e-posta ile hesap bilgilerinizi göndermeyin. Zaten yasal ve güvenli internet siteleri asla sizden e-posta yoluyla bilgi istemezler.
İnternetten alışveriş yaparken 3D Güvenliğikullanmak,kullanıcıların 2 aşamalı doğrulama kodu ile alışverişlerini onaylamalarını sağlayan bir güvenlik sistemidir. Bu sistemin amacı, kullanıcıların bilgisi ve onayı olmadan kredi kartları ile internetten sipariş verilmesini engellemektir. Bu güvenlik sistemini kullanmak güvenlik açısından da faydalı olacaktır.
Dolandırıldığınızı ve sizin isteğiniz dışında bir işlem gerçekleştiğini anladığınız taktirde derhal bankanıza ve savcılığa başvurmayı ihmal etmeyiniz.

Haftaya görüşmek üzere…
HUKUKLU GÜNLER
AV.ASLICAN ÖZGÜR İLELİ