Eskişehir

YÖK’ten sermayeye kontenjan ayarı!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, devlet üniversitelerindeki Eczacılık Fakülteleri’nin kontenjanları azaltılırken, vakıf üniversitelerinde bu kontenjanlar sabit kaldı veya artırıldı. Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, bu uygulamanın devlet üniversitelerine zarar verirken, vakıf üniversitelerine fayda sağladığını belirtti.

Abone Ol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), eczacıların istihdam sorununa yönelik olarak devlet üniversitelerindeki Eczacılık Fakülteleri’nin kontenjanlarının düşürüldüğünü açıklasa da vakıf üniversitelerinde kontenjanların sabit tutulduğu veya artırıldığı anlaşıldı. Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, “Sermayeye iyilik olsun diye devlet üniversitelerinin kontenjanlarını düşürdüler” dedi.

Eczacılık Fakültesi mezunlarının istihdam sorunu sık sık gündeme gelirken, Temmuz ayında 56 Eczacı Odası Başkanı, Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti ile birlikte YÖK’ün önünde basın açıklaması yaparak eczacılık fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması ve istihdam sorununun çözülmesi çağrısında bulunmuştu. Ancak YÖK öyle bir uygulamaya imza attı ki; aralarında Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin de olduğu hemen hemen tüm devlet üniversitelerinde kontenjanlar düşürülürken vakıf üniversitelerinin kontenjanları ise ya sabit tutuldu ya da artırıldı. 

İHTİYACIN 2 KATINA ULAŞILDI
Süreci özetleyen Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, “2011 yılında ‘Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu’ raporu yayınlanmıştı. 2023-24 yılları için Türkiye’de 30 – 32 bin civarında eczacı ihtiyacından bahsediliyordu. Ancak bugün gelinen noktada şu anda 50 binin üzerinde eczacı mevcut. Şu an fakültelerde eğitim gören öğrenci sayısı da yaklaşık 20 bin civarında. Kısa süre içerisinde sayımız 70 – 80 binleri görecek. Vizyon planına tamamen aykırı hareket ediyoruz. Neredeyse 2 katı eczacı var. Biz bu konuya yıllardır dikkat çekiyoruz. Ciddi bir eczacı enflasyonu ve istihdam problemleri oluşacak” ifadelerini kullandı. 


YÜZDE 40 ORANINDA DÜŞTÜ AMA…
YÖK’e yaptıkları çağrı ile ilgili konuşan Çelik, “Temmuz ayı içerisinde 56 Eczacı Odası Başkanı, Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti ile birlikte YÖK’ün önünde bir basın açıklaması yaptık. Eczacılık Fakültesi sayılarının ve kontenjanlarının azaltılması ile ilgili. Aslında açıklama da yerini buldu. Aynı gün içerisinde Eczacılık Fakültesi’nin kontenjanlarının azaltıldığı ile ilgili bir haber geldi YÖK’ten. Hatta birçok bölümde 2’nci öğretimler de kapatıldı. Detaylarına baktığımızda, devlet üniversitelerinin hepsinde yüzde 20 ile yüzde 40 arasında ciddi şekilde kontenjanlar azaltıldı. Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin de yüzde 30 – 40 oranında kontenjanı düşürüldü” şeklinde konuştu. 


‘DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN’
Uygulamanın popülist bir söylem olmasının yanı sıra vakıf üniversitelerine yaradığının altını çizen Çelik, “Güzel bir haber gibi geliyor ama ‘dostlar alışverişte görsün’ uygulamasıydı. Çünkü vakıf üniversitelerin hiçbirinin kontenjanları düşmedi. Aksine bazı vakıf üniversitelerinin kontenjanları arttı. Burada hedef şu: Bir önceki sene vakıf üniversitelerindeki eczacılık fakültelerine tercihleri çok azdı. Hatta bazı vakıf üniversitelerini 2 veya 3 kişi tercih etmiş. Yani biraz da sermayeye iyilik olsun diye devlet üniversitelerinin kontenjanlarını düşürdüler. Amaca ulaşıldı mı? Bu yıl yine sonuçlara baktım; yine vakıf üniversitelerindeki eczacılık fakültelerinin çoğu boş durumda” dedi.