Yıldırım Belediyesi, 2022 yılında faaliyete geçirdiği Kompost Üretim Tesisi ile pazar atıklarını doğal süreçlerle organik gübreye dönüştürüyor. Bu tesis sayesinde, ilçede toplanan pazar atıkları işlenerek toprağa kazandırılan 100 ton organik gübre elde edildi. Yıldırım Belediyesi Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri, yıl boyunca 300 ton pazar atığını komposta dönüştürerek, çiftçilere bu gübreyi ücretsiz olarak dağıttı.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, semt pazarları ve park bahçelerinden toplanan organik atıkların değerlendirildiğini belirterek, "Kompost Üretim Tesisi'ni, organik atıkların kaynağında ayrı toplanması ve çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırılması amacıyla kurduk. Pazar yerlerinden, park bahçelerden ve belediye hizmet birimlerinden topladığımız atıkları işleyerek organik gübreye dönüştürüyoruz. Bu sayede hem çevreye katkı sağlıyoruz hem de toprağı daha verimli hale getiriyoruz. Elde edilen kompost gübre, tarımsal faaliyetlerde ve bitkilendirme çalışmalarında kullanılacak" dedi.
100 ton kompost üretildi
Başkan Oktay Yılmaz, "100 ton pazar atığını işleyerek 100 ton kompost üretimi gerçekleştirdik. Hedefimiz önümüzdeki süreçte bütün konutlarımızdan üretilen organik atıkları doğru bir şekilde kompost ünitelerine ulaştırmak ve bunları gübreye dönüştürerek doğaya kazandırmak. Pazar atıklarını kompost gübre haline getirerek, ithal edilen kimyasal gübre tüketimini azaltıyoruz. Bu sayede tarıma daha ucuz ve faydalı girdiler sağlarken ekonomik kazanım da elde ediyoruz" dedi. Yılmaz, kompost üretimi ile bitkilerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin kalıcı olarak iyileştiğini, bunun da ürünlerde verim artışına yol açtığını vurguladı. Ayrıca, tesisin çevredeki koku, hava kirliliği ve sera gazı salınımını azalttığını, karbon ayak izini düşürdüğünü ve çöp depolama alanlarına giden atık miktarını azalttığını belirtti.