Merhaba Değerli Okurlar;
Geçtiğimiz hafta taşınmazların bağışının nasıl olduğunu kanun ve yargıtay kararları ile birlikte incelemiştik. Bu hafta ise düzenleme ile yayımlanması planlanan 9.yargı paketini anlatmaya çalışacağız.
Düzenleme ile gelmesi düşünülen yeni yargı paketinde çoğu kanunda değişiklik olması söz konusu.Özellikle TCK ve CMK’nda bazı değişikler yapılacağını söyleyebiriz. TCK 125. madde hakaret suçunun şikayete tabi olan kısımları bakımından şikayet süresinin, her ne suretle olursa olsun fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyeceği söylenmiştir.Bu süre şu anda 6 aylık zamanaşımına tabi olan süredir.6 aylık sürenin başlangıcı fiilin öğrenildiği tarihten itibaren başlar.Buradaki şikayet süresi 2 yıla çıkarılması düşünülen süredir.Yine aynı şekilde Hakaret suçunu düzenleyen TCK’nın 125. maddesinin ikinci fıkrası, üçüncü fıkrasının (b) ve (c) bendi ve dördüncü fıkrası önödeme kapsamına alınmaktadır. 125 inci maddenin birinci fıkrasındaki hakaret suçunda önödeme hükümleri uygulanmayacaktır. Dolayısıyla bu suçun üçüncü fıkranın (b) ve (c) bendi kapsamında ve/veya alenen işlenmesi halinde de önödeme yoluna gidilmeyecek ve uzlaştırma hükümleri uygulanacaktır.
Tck 125/2 hükmü uyarınca; “Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. Türk Ceza Kanunu madde 125/2 öncesinde uzlaştırmaya sevk edilebilirken yeni yargı paketi ile birlikte artık uzlaşma hükümlerinin bu madde ve fıkraya uygulanmayacağını söylebiliriz.
Uzlaşma görüşmelerinde 3 gün olan uzlaşma süresi yeni yargı paketi ile birlikte 7 güne çıkacaktır.
Medeni kanun açısından da soybağının reddi davası açılması annenin doğumdan, çocuğun ise ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde dava açabileceğini belirtmiştir.Buradaki önemli olan husus bu davayı açma hakkı önceden annede yoktu.Yeni paket ile birlikte anneye de soybağının reddi davasını açma hakkı verilmiştir.
Usul hukuku bakımından ise istinaf ve temyiz kanun yoluna başvuruda esas alınan parasal sınırda yeniden değerleme nedeniyle meydana gelen artışın, bölge adliye mahkemesinin kaldırma veya Yargıtay’ın bozma kararları üzerine yeniden verilen kararlar hakkında uygulanmayacağı, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlar esas alınacağı hükmü getirileceği söylenmektedir.
Özellikle icradan yapılan satışlarda yaşanan sıkıntıları çözmek adına mevcut durumda açık artırmanın son dakikası içinde yeni bir teklifin verilmesi hâlinde açık artırma bir defaya mahsus olmak üzere on dakika uzatılıyor iken, öngörülen değişikle açık artırmanın üç dakika uzayacağı, uzama süresi içinde yeni bir teklifin verilmesi hâlinde açık artırma süresinin her yeni teklifin verilmesinden itibaren üç dakika uzatılacağı, son uzama süresi içinde yeni bir teklif verilmezse malın en yüksek teklif edene ihale edileceği, uzama sürelerinin toplam bir saati geçemeyeceği, bir saatlik sürenin bakanlık kararıyla kısaltılıp uzatılabileceği veya kaldırılabileceği hükmünün getirilmesi gündemde.Son zamanlarda icradan yapılan satışlarda bu konudan kaynaklı çok fazla mağduriyet yaşandığı gündem olmuştu. Bununla birlikte getirilecek düzenleme mağduriyetleri giderecek mi he birlikte göreceğiz.
HUAK m. 17/B’ye eklenmesi öngörülen son fıkra hükmüne göre, anlaşma belgesinin taraflarından birinin, icra edilebilirlik şerhi verilmesinden sonra tapu müdürlüğünden tescil talebinde bulunabileceği, tapu müdürlüğünce taşınmaza ilişkin mevzuatta öngörülen gerekli inceleme ve değerlendirme yapıldıktan sonra resmi senet düzenlenmeksizin tescil talebinin yerine getirileceği düzenlemesi de arabuluculuk kanunu uyarınca yapılması düşünülen düzenlemelerdendir.
İdari yargılama usulünde istinaf kesinlik sınırı 5.000 TL’den 30.000 TL’ye çıkarılmaktadır. Temyiz sınırı 100.000 TL’den 920.000 TL’ye çıkarılmaktadır.
Getirilecek düzenlemeler ile birlikte bunların yeterli olup olmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.Ancak uygulamada birçok kanun açısından da yeni düzenlemelerin yapılması elzem olarak görülmektedir diyebiliriz…
HAFTAYA GÖRÜŞMEK ÜZERE
HUKUKLU GÜNLER