ÜNİVERSİTELER 15 HAZİRAN’DA AÇILACAK MI?
15 Haziran itibariyle Eskişehir'de öğrenim gören yaklaşık 80 bin öğrenci tekrar Eskişehir'e mi dönecek? Bu öğrenciler hangi yurtlarda hangi koşullarda kalacak? Yeme içme sektörü daha tam olarak faaliyete geçememişken öğrencilerin yeme içmeleri ne olacak? Bu denli yoğun bir nüfus nasıl tekrar bir araya gelebilecek? Bu salgının tekrar hortlaması anlamına gelmez mi? Gibi birçok soru kafalarda oluştu ve cevapsız kaldı.
Üstelik salgının ilk günlerinde çevik refleks diyebileceğimiz bir hızda okullar ve üniversiteler uzaktan eğitime geçmişti. Uzaktan eğitim ile üniversite öğrencileri bahar yarı yıllarını da tamamlamak üzere vize-finalleri oldu, olacak. O zaman 15 Haziran'da üniversitelerin açılacak denmesi hangi anlama geliyor?
Öncelikle şunu belirteyim ki YÖK kamuoyuna yaptığı açıklamada üniversitelerin 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren akademik takvime dönebileceği kararını aldı. Yani bu şu demek, üniversiteler 15 Haziran'dan itibaren normale dönüşün ilk adımını atmaya başlayabilecek. Zaten şu durumda uzaktan eğitim verildiği için öğrencilerin okullara dönme gibi bir durumları söz konusu değil. Sadece uygulamalı dersler alan ve laboratuvar gibi uygulama yapmak zorunda olan öğrenciler 15 Haziran'dan sonra üniversitelerinin açıkladığı takvime uygun hareket ederek okullarına gelecek. Bu tarih de tamamen üniversitelerin kendi belirleyeceği bir tarih olacak. 15 Haziran'dan itibaren uygun görülen bir tarih dilimi olabilecek. Buna tabi kaç öğrenci var derseniz, Türkiye'deki mevcut üniversite öğrencilerinin yaklaşık %10'u. Uygulama sınavlarını uzaktan eğitim ile yapamayan öğrenciler için bu takvim YÖK kararı ile 15 Haziran'dan sonra alınabilecek.
YÖK YÜRÜTME KURULU NACİ GÜNDOĞAN KONUŞTU
Biliyorsunuz Anadolu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, şu an YÖK Yürütme Kurulu üyesi. Kendisini arayarak bu konu ile ilgili bilgi aldım. Naci Hoca, oluşan kafa karışıklığını gidermek adına oldukça net açıklama yaptı:
'Yürürlükteki mevzuata göre akademik takvim belirli bir çerçevede üniversitelerin kendi yetkili kurulları tarafından belirlenir. Üniversitelerimizde akademik takvim 15 Haziran 2020 tarihinden sonra belirlenebilir ve bahar döneminde uzaktan öğretimle verilemeyen özellikle uygulama derslerine ilişkin süreçler; kademeli ve koruyucu önlemler alınarak, makul düzeyde öğrenci sayısı ile 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren yukarıda geçen önkoşulun gerçekleşmiş olması şartıyla kurgulanabilir.'
'Elbette akademik takvim belirlenirken öğrencilerimizin önemli bir kısmının yurtlarından ayrılmış olması, seyahat imkanları, psikolojik durumları ve derse uyum sağlayabilmenin sosyal koşullarının hazır olup olmaması gibi etkenlerin yanı sıra aynı zamanda eğitim öğretim süreçlerinin büyük kısmının dijital imkanlarla yürütülüyor olması ve yeniden örgün eğitime döndürülmesinin zorlukları gibi hususların da göz önünde tutulması gerektiği ortadadır. Özellikle bu yaşanılan süreçte üniversitelerimizin öğrenci merkezli bir yaklaşımı benimsemesi gerekmektedir. Bu vazgeçilmemesi gereken husustur.'
Evet görüldüğü gibi üniversiteler 15 Haziran'da açılacak açıklamasının altında yatanlar bu şekilde. Yani ortada on binlerce öğrencinin kente hücum etmesini gerektirecek bir durum söz konusu değil. Sadece üniversiteler bu tarih itibariyle akademik takvimlerini belirleyebilecek ve uygulama öğrencileri için tarih buna göre belirlenecek.