Genel

Türkiye'de çiftlik midyesi üretimi 8 bin tonu geçti

Yalova, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Midye Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Özerdem Maltaş, Türkiye'de yıllık 8 bin tonun üzerinde çiftlik midyesi üretildiğini ve bunun büyük kısmının midye dolması şeklinde tüketime sunulduğunu söyledi.

Abone Ol

Yalova, Balıkesir ve Çanakkale İlleri Midye Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Özerdem Maltaş, Türkiye'deki çiftlik midyesi üretiminin giderek arttığını belirterek, üretim süreçlerinin artık daha verimli ve sağlıklı bir şekilde yapıldığını vurguladı. Birliklerinin henüz yeni kurulduğunu, ancak sektördeki üreticilerin sorunlarının çözülmesi ve sağlıklı tüketim için çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Çiftlik midyesinin ağırlıklı olarak Marmara Denizi'nde yetiştirildiğini belirten Maltaş, 2024 yılı itibarıyla bölgede 35 çiftlikte yıllık 8 bin tondan fazla midye üretildiğini ifade etti. 2020 yılında 4 bin ton olan üretimin, 2024 itibarıyla iki katına çıkarak 8 bin tonun üzerine çıktığını ve bu üretimin yeni yatırımlarla daha da artacağını söyledi. Gelecekte 50 bin tonluk üretim kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini belirten Maltaş, bu hedefin sektördeki büyüme hızını gösterdiğini vurguladı.

Birlik üyesi olan 21 midye çiftliğinin Yalova, Balıkesir ve Çanakkale illerinde denizde kurulu olduğunu kaydeden Maltaş, midyelerin deniz suyunun kirlenmesini engelleyen faydalı bir canlı olduklarını söyledi. Çiftlik midyelerinin denizdeki halatlarda asılı şekilde büyüdüğünü belirten Maltaş, midyelerin deniz suyunda bulunan fitoplanktonları ve organik atıkları yiyerek beslendiklerini, bu sayede Marmara Denizi'nin temiz kalmasına yardımcı olduklarını belirtti. Ayrıca, tüketici sağlığını korumak adına her hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından numune alındığını ve sürekli analizler yapıldığını söyledi.

Maltaş, midyelerin üretiminde herhangi bir kimyasal veya yem kullanılmadığını, bu nedenle organik bir üretim yapıldığını ifade etti.