Son dönemde yaygınlaşan telefon kiralama sistemine dair açıklamada bulunan Eskişehirli esnaf Halit Demir, kiralama sisteminin tüketiciler için avantajlı olmadığını belirterek, uzun vadede esnaf ve ikinci el piyasası açısından da riskler taşıdığını söyledi.

BÜYÜK MEBLA ÖDENİYOR

Kiralama sistemini mantıklı bulmadığını söyleyen esnaf Halit Demir, “Çünkü 12 ay, 24 ay gibi sürelerle kiralıyorsunuz birde sıfır ürün olduğundan bahsediyorlar. Örneğin 80-90 bin liralık bir ürün 24 ay boyunca 120-130 bin liraya kiralanıyor. Bunu aylık taksitle ödüyorsunuz. 24 ay bittiğinde büyük bir meblağ ödemiş oluyorsunuz ama sonucunda telefon sizin değil. Herhalde telefona herhangi bir zarar vermediğinizde cüzi bir miktar parayı size geri verebiliyorlar veya siz para verip satın da alabiliyorsunuz ama şöyle de bir durum var 2 yıl kullanılan bir cihaz ikinci el olmuş oluyor artık teknolojik olarak da geride kalmış oluyor. O cihazı makul bir para isteyip tekrar müşteriye satmakta çok mantıklı değil” diye konuştu.

HAKSIZ REKABET

Müşteri telefonu kiraladıktan sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) geçiyor mu? veya ona ulaşabileceğimiz bir kurum kuruluş var mı? Müşteri telefonu kiraladı sonrasında getirip bana sattı. Ben o telefonun kiralık olduğunu nerden bileceğim? Kiralanan ürünü satmak suçtur. Bu bizi de sıkıntıya sokar. Küçük esnaf bu uygulamayı yapamaz biraz da haksız bir rekabet. Bunun vergilendirme olarak düşündüğümüzde biz cihaz sattığımızda bunun vergisini veriyoruz fatura kesiyoruz. Ama bu kiralama yönteminde vergi ödemesini kiralama yapan firmalar kiralama bedeli üzerinden mi veriyor? veya onun vergisi sıfır sattığımız cihazla ne orantıda o da önemli. Çünkü 2 yıl taksitle 80 bin liralık cihazı 120 bin liraya alabilirsiniz. Vergi veriyorsunuz yüzde 20, o da ortalama 50 bin lira vergi yapar. Ama 120 bin lira para ödediğiniz kiraladığınız cihaz 50 bin liralık kiralama işleminde vergi verilmiyorsa o da saçmalık. Güvenlik açısından sıkıntılı bir durum esnaf için çünkü müşteri bana getirdiğinde ben bilemem nereden alındığını” ifadelerini kullandı.

KİRALARKEN DİKKAT

Demir, kiralama işlemlerinde müşterilerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Kiralamayı yapan firma telefonu kapalı kutu olarak veriyorsa müşterinin güvenlik açısından bir sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Çünkü içerisine farklı yazılımlar yüklenmeleri gerekir telefonu kullanan şahsın bilgilerine ulaşmaları için o konuda çok bir şey yaşayacaklarını sanmıyorum ama tabii belki üretim olarak anlaşmaları vardır o tarz yazılım yükletiyorlardır veya farklı bir program yükletiyorlardır. O zaman güvenlik olarak sıkıntı yaşayabilirler” dedi.

İNSANLAR TAMİRE YÖNELDİ

Telefon satışında son aylarda büyük bir durgunluk yaşandığını belirten Demir, tüketicilerin artık telefon tamirine yöneldiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:Telefon piyasasında şu an genel olarak son 4-5 aydır işler sıkıntılı durumda. İkinci el piyasası da sıfır piyasası da çok hareketli değil eskisi gibi. İnsanların alım gücü maalesef düştü. Düştüğünde bizde sıkıntıya giriyoruz. İletişim bir ihtiyaç fakat insanlar tuşlu telefonla da iletişimi gerçekleştirebiliyor. Mesela tuşu telefonlardan Android'e geçildiğinde herkes için ihtiyaçtı WhatsApp olması gerekiyordu şu an WhatsApp'ı olan düşük modelli bir telefon veya farklı uygulamalara girebilen düşük modelli Android bir telefonla yüksek modelli Android bir telefon arasında kişinin kullanışına göre çok da bir şey değişmeyebiliyor. Durum böyle olduğunda da insanlar talep etmiyor yani ucuz varken neden pahalısını alsın. Çünkü daha farklı dertleri var insanların, herkes geçim derdinde. İkinci el satışının düşmesinin sebebi sıfır satışın olmaması. Önceden insanlar ortalama 6 ayda bir senede değiştirirlerdi. Garantisi bitmeden telefonlar gelirdi. Şu an cihaz satışından daha çok tamir yapıyoruz. Çünkü insanlar yenisini edinemedikleri için mecburen onları kullanmaya devam ediyorlar”

Yolcu otobüsünde korkunç olay: Herkes uyuyor sanmıştı... Yolcu otobüsünde korkunç olay: Herkes uyuyor sanmıştı...

Kaynak: HABER MERKEZİ