Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin demir yolu taşımacılığında uluslararası işbirliklerini güçlendirme hedefi doğrultusunda önemli bir adım attıklarını duyurdu. Bu kapsamda, İran Demir Yolları Kurumu ile yapılan görüşmeler sonucunda Van-Tahran yolcu tren seferlerinin yeniden başlayacağını açıkladı.
Salgın Nedeniyle Ara Verilmişti
Uraloğlu, Van-Tahran treninin 2019 ve 2020 yıllarında yaklaşık 10 bin yolcu taşıdığını ancak Kovid-19 salgını nedeniyle seferlere ara verildiğini hatırlatarak şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye ile İran arasındaki demir yolu işbirliği, bölgesel ulaşımın güçlenmesi ve turizm hareketliliğinin artırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Tahran-Van treninin yeniden seferlere başlaması hem ekonomik hem de kültürel bağları daha da kuvvetlendirecektir."
Seferler Haftada İki Kez Yapılacak
Bakan Uraloğlu, Tahran-Van treninin haftada iki kez karşılıklı sefer yapacağını belirterek şu bilgileri paylaştı:
- Tahran'dan hareket: Pazar ve Çarşamba saat 12.35
- Van'dan hareket: Pazartesi ve Perşembe saat 20.00
- Seyahat süresi: 22 saat
- İlk sefer: Tahran’dan 9 Mart’ta, Van’dan ise 10 Mart’ta yapılacak.
- Bilet satış tarihi: 25 Şubat Salı günü başlayacak.
Seferler Konforlu Kuşetli Vagonlarla Yapılacak
İran Yolcu Taşıma Şirketi (RAJA) tarafından işletilecek tren, 40 kişi kapasiteli 7 kuşetli vagondan oluşacak ve yolcularına konforlu bir seyahat imkanı sunacak.
Bilet Satış Noktaları
TCDD Taşımacılık AŞ'nin uluslararası bilet satışına açık olan gişelerinden bilet temin edilebilecek. Bilet satış noktaları şunlar:
- Adana
- Ankara
- Eskişehir
- İstanbul (Sirkeci ve Halkalı)
- İzmir (Basmane)
- Konya
- Van
Tahran-Van tren seferlerinin yeniden başlaması, iki ülke arasındaki ulaşımı kolaylaştırarak turizmi ve ticari işbirliklerini güçlendirmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.