Eskişehir

Sosyal demokrat belediyecilik Eskişehir’de konuşuldu!

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), 30. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Eskişehir’de anlamlı bir panel düzenledi. Panele katılan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, kentte yapılan sosyal demokrat belediyecilik anlayışına dayalı çalışmaları dile getirerek, “Sosyal demokrasi eşitlik ve adalet ilkelerine dayanır” dedi.

Abone Ol

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), 30. kuruluş yıl dönümünü kutlamak amacıyla Eskişehir’de anlamlı bir etkinlik düzenledi. 'Sosyal Demokrat Belediyecilik Anlayışı' temalı konferansa, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Dr. Mahir Polat konuşmacı olarak katıldı.

Etkinlikte, sosyal demokrat belediyeciliğin kentleşme, sürdürülebilir kalkınma ve halk odaklı yönetim anlayışı üzerine tartışmalar yapıldı. SODEV Başkan Vekili Ahmet Emin Avşar’ın moderatörlüğünü üstlendiği konferans, belediyeciliğin sosyal adalet, eşitlik ve katılımcılık gibi temel ilkeleri etrafında şekillendi. Konuşmacılar, sosyal demokrat belediyeciliğin, toplumların gelişimine nasıl katkı sağladığı ve yerel yönetimlerin halkla daha yakın ilişkiler kurarak daha adil ve etkin bir hizmet sunma hedefi taşıdığına dikkat çektiler.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ SİZLERİN VİZYONUYLA ŞEKİLLENECEK

Saha çalışması nedeniyle Eskişehir’e gelen CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, kente yönelik izlenimlerini şöyle dile getirdi: “Burada güzel bir panele katılma fırsatı yakaladık. Mekan gerçekten çok güzel, tarihsel dokusuyla dikkat çekiyor. Bu konuda uzmanların katkılarını dinleme şansına sahip oldum. Eskişehir’de birçok yeri görme fırsatı buldum ve yaşamın ne kadar güzel olduğunu bir kez daha hissettim. Türkiye’nin geleceği, inanıyorum ki sizlerin çağdaş vizyonunda şekillenecek. Sizin yapacağınız çalışmalar ve katkılar, Türkiye’yi huzurlu ve güzel insanların yaşadığı bir ülkeye dönüştürecektir.”

SOSYAL DEMOKRAT ‘ADALET’ DEMEK

Eskişehir’de sosyal demokrat belediyecilik çalışmaları kapsamında Aktif Yaşam Parkı’nın hayata geçirilmesi, yeşil alanların çoğaltılması, yoksullukla mücadele noktasında Kent Lokantası Projesi, aşevleri gibi çalışmaların devam ettiğini ifade eden Başkan Ayşe Ünlüce, yakın zamanda mahallelerde uygun fiyatlarla alışveriş yapılabilecek ‘Halk Mutfak’ projesinin de hayata geçirileceğini belirtti. Ünlüce şu ifadeleri kulandı: “Eskişehir’de yıllar içinde yaşanan değişim ve dönüşüm, sosyal demokrat belediyecilik konusunda kentimizin iyi bir örnek olduğunu gösteriyor. Sosyal demokrasi temelde eşitlik ve adalet demek. Ülkede yaşayan çeşitli katmanlar arasındaki bireyler arasında eşitliği ve adaleti sağlayabilmek demek. Yerelde de yine eşitliği ve adaleti mahalleler arasında sağlamak. Bizim şehrimiz hep gençlik şehrini olarak bilinir, gençlik şehri olarak adlandırılır. Ama seçim döneminde çok konuştuk. Yaşlılar da giderek yoksullaşıyor, kötüleşiyor ve nüfusun da önemli bir bölümünü oluşturuyor. Çünkü yaşam süresi uzuyor. Biz maalesef ülkenin bu karanlık günlerinde bir umut yaratabilirsek daha adil ve eşit bir yaşamı savunarak, bütün katmanlara inme konusunda gayret göstereceğimizi vurgulayabilirsek yerelde başarılı olabiliriz, bu başarı da ülke geneline yayılabilir diye düşünüyorum.”

ÜNLÜCE ‘DENGELİ KALKINMA MODELİ’Nİ AÇIKLADI

Kentin dengeli şekilde gelişmesi ve büyümesine önem verdiklerini dile getiren Ünlüce, ‘Dengeli Kalkınma Modeli’ni açıkladı. Ünlüce, “Bugün Türkiye'de ve dünyada örnekleri görüyoruz. Bazı şehirler turizmden çok para kazanıyor, hafta sonları dolup taşıyor, her yer kalabalık ama kendi vatandaşı sokağa çıkamaz. Yine gençlik şehri oluyor, bu sefer bütün imkanlar gençlere veriliyor ve o şehirde gençler dışında yaşayan hiçbir vatandaşın yaşayamadığı fark ediliyor. O yüzden biz Eskişehir'de bunu çok önemsedik, ve ‘Dengeli Kalkınma Modeli’nden bahsettik. Bu Dengeli Kalkınma Modeli’nin altında 8 ana başlıklarımızı anlattık. Bu başlıkların altında da turizm de var, sanayi de var, gençler de var, güvenlik hususu da var, çocuklar da var… Eskişehir'i dengeli bir şekilde geliştirerek ve sosyal demokrat politikalarla, halkçı politikalarla, halkımızla eşit ve adaletli  bir şekilde paylaşma derdindeyiz” ifadelerinde bulundu.

30 YIL BOYUNCA SOSYAL DEMOKRASİYİ YAYGINLAŞTIRMAK

Açılış konuşmasını gerçekleştiren SODEV Başkanı Rasim Şişman, sosyal belediyecilik anlayışının önemine dikkat çekti. Şişman, " Sosyal Demokrasi Vakfı 1994 yılında 107 aydın sanatçı, düşünür ve siyasetçinin iradesiyle kuruldu. Bu yıl Vakfımızın 30’uncu yılını kutlamakta büyük bir onur duyuyoruz. Bu 30 yıl boyunca sosyal demokrasiyi yaygınlaştırmak, tabana yaymak için gayret gösterdik. Merkezi iktidarın sebep olduğu ekonomik kriz ve derinleşen kent yoksulluğu karşısında, sosyal demokrat belediyelerimizin halkın yarasına merhem olduğu görmekteyiz. Bizler için bir kentin zenginliği en yoksul mahallesindeki yaşam kalitesi kadardır. İşte bu bilinçle sosyal demokrasi ve hediyeler halkın her kesimine ulaşmak için çalışmalıdır” dedi.

BU MODEL TOPLUMUN REFAHINI ARTIRACAK ÖNEMLİ ADIM

Sosyal demokrat belediyecilik kavramının temelinde dayanışma yattığını ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, bu modelin yerel yönetimlerden başlayarak ülke geneline yayılması gerektiğini dile getirdi. Polat, “Sosyal demokrat belediyecilik, yalnızca bir yönetim anlayışı değil, aynı zamanda dayanışma üzerine kurulu bir yaşam biçimidir. Dayanışmanın, yaşamın bir noktasında hepimizin ihtiyaç duyduğu temel bir değer olduğuna inanıyorum. Bu nedenle sosyal demokrasi, hayatın gerçeklerine uygun bir şekilde düzenlenmeli ve uygulanmalıdır. Ben gençliğimden beri sol ideolojinin savunucusu oldum. Ancak yıllar geçtikçe ve tecrübeler kazandıkça, paylaşmanın ve dayanışmanın hayatta ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladım. Bu nedenle, hayatın her alanında gönül birliğini sağlamanın önemini vurgulamak istiyorum. Eğer bir gün daha geniş gruplar içinde bir noktaya ulaşırsak, aynı dayanışma ve paylaşım ruhuyla hareket etmeye devam etmemiz gerektiğine inanıyorum. Bugün sosyal demokrasi anlayışıyla yola çıkan belediyeler, sadece sosyal yardımlarla değil, aynı zamanda halkın temel ihtiyaçlarına yönelik projelerle de fark yaratmaktadır. Kadın, çocuk, yoksulluk ve dayanışma alanlarında yapılan çalışmalar, sosyal demokrat belediyeciliğin önemli bir parçasıdır. Bu anlayışın temelinde, insan onurunu koruyan, eşitlik ve adaleti önceliklendiren bir yönetim anlayışı yatmaktadır. Sosyal demokrasi, özgürlük ve toplumsal faydayı esas alarak, halkın ihtiyaçlarına çözüm üreten bir yönetim modelidir. Bu modelin, yerel yönetimlerden başlayarak ülke geneline yayılması, hem bireylerin hem de toplumun refahını artıracak önemli bir adımdır” ifadelerini kullandı.

AÇILIŞA KİMLER KATILDI

Açılış konuşmasını SODEV Başkanı Rasim Şişman'ın gerçekleştirdiği konferansa CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, CHP Eskişehir Kadın Kolları Başkanı Sibel Yeşildal, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu ve çok sayıda Eskişehirli katılım sağladı.