Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, ES TV’de yayınlanan Ekonomi Penceresi programına katıldı. Gazeteci Berivan Halis’in sorularını yanıtlayan Zeydan, kentteki hububat rekoltesini de değerlendirdi. Eskişehir’in önemli bir merkez olduğunu vurgulayan Zeydan, kentin tarımsal faaliyetlerinin bölge ve ülke ekonomisine katkısının büyük olduğunu söyledi. 

"DESTEKLERLE ALAKALI ÇOK CİDDİ SIKINTILAR VAR"
Girdi maliyetlerinin yükselmesi hakkında konuşan Başkan Zeydan, desteklemelerin ihmal edilmemesini gerektiğini belirtti. Zeydan, “Maliyetlerde ciddi yükseliş yaşadı çiftçilerimiz. Akaryakıt, gübre, sulama maliyetleri ve işçiliklerde yüzde 110 aralığında bir artışla karşılaştılar. Dolayısıyla bu maliyetleri karşılamakta zorlandılar. Fiyatlamaların da bu oranla yükselmesini bekledi. Bu konuda onlara katılıyorum. En önemli konu tarımın siyasi otorite ya da devlet tarafından desteklenmesidir. Bunun maliyeti ne olursa olsun bu destek asla ihmal edilmemelidir. Tarım en az savunma sanayii kadar stratejik bir sektör. Desteklerle alakalı çok ciddi sıkıntılar var. Çiftçi destekleniyor ama yapılan desteklerde maksat hasıl oluyor mu burası soru işareti. Desteklerin havzalara göre, kaliteye göre belirlenmesi lazım. Daha anlaşılır ve suistimallere açık olmaması lazım. Üretim miktarını ve ivmeyi yükseltmesi gerekir” dedi.

Eskişehir'de altın biberona talep düştü Eskişehir'de altın biberona talep düştü

"VAZGEÇEN ÜRETİCİLERİ VAR"
Gençlerin artık tarıma yönelmediğini belirten Zeydan, “Tarım sektöründeki yaş ortalaması giderek büyüyor. Gençlerimiz tarım yapmaktan imtina ediyorlar. Köyden kente olumsuz bir göç var. Çiftçimizin gelirini artırmak gerekiyor. Şehirde elde edilen gelirin 2-3 katını köyde elde edeceğinizi bilseniz tarımsal üretimi sürdürürsünüz. Artık kırsal alanlarda elektrik, su, ulaşım, internet ve daha çok şeyimiz var. Köylerde genç nüfusu tutmamız lazım. Kentte çoğu zaman üretimden vazgeçen üreticileri duyuyoruz. Bunların ülke ekonomisinde olumsuz etkileri elbette olacaktır” ifadelerini kullandı.

"ESKİŞEHİR OVASINDAKİ REKOLTEDE, İŞLEM HACMİNDE SORUN YOK"
Rekolte ve işlem hacimlerinin rakamlarını paylaşan Zeydan, “2023 yılı 1 Ocak ve 19 Ekim aralığında 93 milyon 167 bin kilogram toplam hububat işlemi yapıldı. 6 bin 500 adet işlem oldu. 2024 yılının aynı döneminde 121 milyon 665 bin kilogram hububat işlemi yapılmış. Ve adet olarak da 7 bin 560 adete çıkmış. Dolayısıyla hem işlem hacminde artış var hem de işlem sayısında bir artış söz konusu. Bu demek oluyor ki Eskişehir ovasındaki rekoltede, işlem hacminde sorun yok. Yüzde 26,43 oranında bir yükseliş var ve önemli bir orandır” diye konuştu.


"PROTESTONUN MUHATABI TİCARET BORSASI DEĞİL"
Zeydan, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile mısır ithalatı gümrük vergisinin yüzde 130’dan yüzde 5’e düşürülmesi ile ilgili, “Emtia fiyatlarını aşağı yönde dalgalanmasına neden olan çok önemli bir karar. Kararın zamanlamasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü henüz dane mısırın hasadı yarılanmadı. Eskişehir havzasında ise rekoltenin yaklaşık yüzde 65-70’i tarlada. Bu karar için en azından Kasım ayının sonu beklenmeliydi. Bu karar revize edilmezse mısır fiyatlarının 8 bin 500-9 bin civarında seyredeceğini düşünüyorum. Yaşanan olumsuz durumu protesto etmek, hakkını aramak çiftçinin tabii ki hakkı. Ancak söz konusu protestonun mekânı ve muhatabı Ticaret Borsaları değildir. Bu serzenişler Eskişehir Ticaret Borsası’na karşı yapıldığı için bu cümleyi kuruyorum. Sektörde bir kaos oluştu ve bu kaos sebebiyle alım-satım sekteye uğradı. Karlılık sekteye uğradı ve kafalar karıştı. Mısır harmanının tam başlangıcında böyle bir karar almak çok da doğru değildi” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ