OKULA GİDEN ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ ?
Öncelikle tüm öğrencilere ve öğrencilerle birlikte okumuş kadar olan ebeveynlere verimli ve keyifli bir eğitim-öğretim yılı diliyorum.
Okul zili çaldı. Peki ders aralarında öğrencilerin karnında çalan açlık zili ? Uzun bir tatil süreci sonrası evde beslenme düzeni şimdi yerini yemekhaneye, kantine,fast-food restoranlara, fırınlara bırakıyor. Hal böyle olunca da okul döneminde sağlıklı beslenmeyi yönetmek bir hayli zor hale geliyor.
Sağlıklı beslenme ve kilo yönetimlerini yürüttüğüm çocuk danışanlarımla ilkokul döneminde diyetisyen-ebeveyn ve öğretmen üçlüsü olarak çalışmayı ; yaş grubu biraz daha büyükse diyetisyen-çocuk-ebeveyn-öğretmen dörtlüsü şeklinde çalışmayı çok daha verimli buluyorum.
Özellikle ilkokul döneminde sınıf öğretmenlerinin çocukların beslenmeleri üzerinde oldukça önemli bir rolü var. Özellikle okulda beslenme saati olan ve bu saatlerde çocukların ne yiyeceğine sınıf öğretmenlerinin karar verdiği okullarda bence her öğretmene haftalık beslenme saati planlamasında bir diyetisyen yardımı verilmeli.
Her çocuğun her besin grubuna ulaşımı mümkün olmayabilir. Sınıf içerisindeki öğrencilerin ailelerinin sosyo-ekonomik durumunu ve alım güçlerini de en iyi öğretmenleri takip edebilir. Bu çerçeveden bakıldığında hem sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek adına hem de beslenme saatlerinde serbest bırakılan çocukların farklı yemekler getirdiklerinde diğer bir çocukların alım gücünügözetmemek çocuklar arasında ötekileştirilmeye veya dışlanmaya yol açabilir bu da çocuk üzerinde psikolojik baskı oluşturacaktır. Her ne kadar basit bir konu gibi görünse de çocuk psikolojisi ve sağlığı için oldukça önemi bir konu.
Okul çağı çocuk beslenmesi, evdeki kahvaltı okuldaki beslenme /yemek saati , ara öğünleri ve akşam yemekleri gözetilerek günlük almaları gereken yeterli enerji miktarı hesaplanarak makro ve mikro besin ögelerince dengelişekilde düzenlenmelidir. Günün büyük bir bölümünü okulda geçiren çocuklar için bu durum oldukça önemli.
Dengeli ve yeterli beslenme özellikle okul çağı çocuklarında okul başarısı, sınav başarısı üzerinde de oldukça önemli.
Çocuklarımızın sağlıklı beslenmeleri için neler dikkat edelim?
1. Kahvaltıya Dikkat!
Kahvaltı bu dönemde en çok zorlanılan öğün.Çocuklar sabah erken saatlerde herhangi bir şey yemek istemeyebiliyorlar veya daha faza uyumak için sabah kahvaltılarından feragat edebiliyorlar.
Güne başlarken oldukça önemli bir öğün olan kahvaltıyı çocuk danışanlarımla birlikte planlarken şöyle yapıyorum.
Evde dengeli bir kahvaltı yapmak en güzeli. Yumurta, peynir, zeytin, söğüş sebzeler, yağlı tohumlar, lifli ekmekler fakat evde kahvaltı yapmak istemedikleri günler için okula aç gitmek yerine meyve +süt/kefir ikilisinden yararlanmak da bir alternatif. Meyveyi yalnız tüketmek yerine yanına bir süt grubu ile tüketmek hem kan şekerlerini dengelemeye yardımcı olacaktır hem de tokluk süresini uzatacaktır.
2. Okul Kantinine Dikkat
En sağlıklı görünen tost, sandviç , simit bileolsa çocuğunuz her gün yediği zaman sağlıklı bir alternatif olmaktançıkıyor en önemlisi de kantinden alma kolaylığına erişen çocuk evde kahvaltı yapmak istemiyor ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarından yavaş yavaş uzaklaşıyor.
3. Yemekhanede 2. Kap yemeklere dikkat
Biz toplu beslenme sistemlerinde yemekleri 1. Kap , 2. Kap ve 3. Kap yemekler olmak üzere 3 farklı gruba ayırıyoruz.Eğer çocuğunuzun fazla kilo problemi varsa yemekhanelerdeki 2. Kap grubunu dikkatli tüketmesinde fayda var. Genellikle toplu beslenme sistemlerinde menünün doyuruculuğunu artırsın diye özellikle pilav ve makarna grubuna dönüşümlü olarak sıklıkla yer verilir. Fakat her gün bu gruplarla beslenildiğinde özellikle çocuk gruplarında okulla birlikte hareketin de azalmasıyla fazla kilolar kaçınılmaz bir hal alıyor Bu nedenle 2. Kapta tercih edecekleri en güzel alternatif çorbalar.
1. Kap yemekler ana yemekler: Et yemekleri , Köfteler ,Tavuk / Hindi , Balıklar , Etli kurubaklagil yemekleri , Etli dolmalar ,Etli sebze yemekleri
2. Kap yemekler : Çorbalar,Pilavlar , Makarnalar ,Börekler , Zeytinyağlı yemekler
3. Kap yemekler: Salatalar ,Komposto ve hoşaflar , Tatlılar ,Meyveler ,Cacık, Turşu, Yoğurt,
3.Akşam Yemeklerinde Günlük Dengeye Dikkat!
Hem kendi iş yeri menülerinizi hem de çocuklarınızın okulda yedikleri yemekleri göz önünde bulundurarak akşam yemeğinizi planlamalısınız. Örneğin öğle yemeğinde t/tavuk/balık grubundan birini yemişseniz akşam yemeğinizi sebze yemeği tercih etmelisiniz veya tam tersi okulda/işte sebze yemeği yediyseniz akşam yemeğinizde et/tavuk/balık veya kurubaklagil grubunu tercih edebilirsiniz.
4. Meyve tüketimini ihmal Etmeyin.
Dünya Sağlık Örgütü günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmesini öneriyor. Bu nedenle günlük en az 3 porsiyon meyveyi çocuklarınızın ara öğünlerine eklemeyi ihmall etmeyin. Ders/ödev aralarında Meyve saatleri ile birlikte zaman geçirmeyi , sohbet etmeyi de ihmal etmeyin
Haftaya görüşmek üzere
Sağlıklı günler diliyorum.