Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Pınar Köksal, öğün atlamak metabolizmayı olumsuz etkilediğini belirterek, metabolizma hızını etkileyen başlıca faktörlerin genetik yapı, yaş ve hormonlar olduğunu söyledi. Genetiğimizin hangi kalorilerin yakılacağını ve hangi bölgelere yağ olarak depolanacağını belirlediğini söyledi. Özellikle yaşla birlikte metabolizma hızının azaldığını vurgulayan Köksal, 50 yaşından sonra her 10 yılda bir metabolizma hızının yaklaşık yüzde 2 oranında yavaşladığını belirtti.
Kadınların metabolizma hızının erkeklere göre daha düşük olduğunu söyleyen Köksal, bunun nedeninin kadınların daha fazla yağ dokusuna, erkeklerin ise daha fazla kas dokusuna sahip olmaları olduğunu belirtti. Ayrıca, tiroid hormonları ve diğer hormonların metabolizma üzerinde önemli etkileri olduğunu ve bu hormonların dengesizliğinin metabolizmayı hızlandırıp yavaşlatabileceğini belirtti.
Öğün atlamanın metabolizma üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirten Doç. Dr. Pınar Köksal, uzun süre açlık durumunun metabolizma hızında %20'lik bir azalmaya yol açtığını söyledi. Bu durumu, vücudun enerji azlığına adapte olma çabasıyla açıklayan Köksal, düzenli egzersizin yağ yakımını artırarak kilo kontrolünü sağladığını ve kas kütlesinin artmasına da yardımcı olduğunu ifade etti.
Son olarak, sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmenin önemine değinen Köksal, aşırı düşük kalorili şok diyetlerden kaçınılması ve öğün atlanmaması gerektiğini vurguladı.