Her hafta Salı günü ES TV ekranlarında yayımlanan ES TV İlçenizde programının son durağı Mihalıççık oldu. Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum programda ES TV Genel Yayın Yönetmeni Şener Çetin’in sorularını yanıtladı.
MİHALIÇÇIK CUMHURİYETİN İLK İLÇELERİNDENDİR
Çorum ilk olarak Mihalıççık ilçesinin tarihi ve adının nerden geldiği ile ilgili kısa bir bilgi verdi. Çorum, “Mihalıççık Cumhuriyetimizin ilk ilçelerinden biridir. Daha eskiye gittiğimizde friglerden beri bir yaşam alanı ve frig vadisinin aslında başlangıcında bulunuyor. Sonrasında Roma’nın, Bizans’ın, Selçuklu’nun ve Osmanlı’nın günümüze kadar gelen kültürlerin üst üste geldiği yaşamlı bir coğrafya. Bu nedenle kültürel geçmişi ve mirası çok fazla olan bir ilçeyiz. Bunların hepsinin üzerinde de tabii ki Yunus Emre gibi çok büyük bir manevi değerimiz var. Bunun dışında da, coğrafya olarak çok güzel mesir alanlarının, şalelerin, doğal güzelliklerin olduğu bir alan. Aynı zamanda yaban hayvan popülasyonu çok gelişmiş, bitki çeşitliliği çok fazla olan, orman varlığı çok fazla olan ve aslında dışarıdan misafirlerimizin gelip de hayretler içinde kaldığı bir ilçe… İsmi de Köse Mihal'den gelmektedir” dedi.
ELİMİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPTIK
Çorum daha sonra göreve geldiği 4 buçuk yıllık dönemde ilçede yaptığı faaliyetleri anlattı. Çok zorlu bir dönemde başkanlık yaptığını dile getiren Çorum, koşullar e olursa olsun ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını belirtti. Çorum, “Şimdi gerçekten zorlu bir dört buçuk yıl oldu. Yani ben 43 yaşındayım. Hayatımda ilk defa bu kadar olumsuz olayı peş peşe yaşadık maalesef. Yani hem doğal afetler hem işte dünyayı etkileyen pandemi süreci, bahsettiğiniz gibi sonrasında Rusya savaşı ve şu anda da maalesef bir Filistin-İsrail meselesi var. Onu da büyük bir tedirginlikle izliyoruz. Gerçekten zorlu bir süreçti ama tabii koşullar ne olursa olsun bizlerin görevi de her koşulda elimizden gelenin en iyisini yapmak, görevimiz bu. Dolayısıyla biz de öyle bir baktık. Yani bizim dışımızda olanlara müdahale etme şansımız yok ama elimizdekiyle en iyi ne yaparız, nasıl yol alırız diye ilk günden beri planladık ve öyle başladık” ifadelerine yer verdi.
İLÇENİN EKSİKLİKLERİNİ GİDERMEYE ÇALIŞTIK
18 yıldır fiilen Mihalıççık’ta yaşadığını ve ilçenin eksikliklerini bildiğini kaydeden Çorum, “Tabii yaklaşık 18 yıldır mesela Mihalıççık’ta insanların konuştukları belirli şeyler var. Halkımız da bunu biliyor. Yani temel eksiklikler, öncelikler, yapılması gerekenler. Biz de bunlardan başladık. Özellikle bu süreçten önce göç devam ediyordu ve şunu hedefledik kendimize. Öncelikle Mihalıççık’ta kalan insanların gitmesini engellemek istiyoruz. İkinci olarak gitmiş olanları geriye getirmek. Asıl hedefimiz buydu. Ve kendimize şöyle bir vizyon koyduk. Dedik ki biz hedefimiz şu: Biz 21’ncii yüzyılın modern kırsal ilçesini yaratmak, model bir ilçe yaratmak, örnek teşkil etmek. Bu nedenle ilk önce temel eksikliklerimizden, yani insanların buradaki göç nedenlerini oluşturan temel eksiklikleri gidermeye çalıştık” diye konuştu.
DOĞALGAZ VE KONUT İLÇENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ
İlçede en temel ihtiyaçların başında doğalgaz ve konut sorunu olduğuna dikkat çeken Çorum, bu sorunların ortadan kalkmasıyla birlikte ilçe kaderinin değiştiğini aktardı. Çorum, “Yaklaşık 3 yıldır doğal gaz ilçemize geldi. Burada da sağ olsun birçok kişinin destekleri oldu. Ve gerçekten ilçenin kaderini değiştirdi. Mesela ben bile kendi evimde 10 ton kömür yakıyordum. Bugünkü rakamlarla neredeyse yüz bin lira bir yakıt parası vermem gerekiyor. Dolayısıyla mali yönden de çok ciddi bir yük oluşturuyordu. Gerçekten zorlu bir süreç oldu ama doğal gaz ilçemizin kaderini değiştirdi. Ondan sonra hemen ilçemizdeki konut stoku ihtiyacını karşılamak için imar çalışmalarında, revizyon çalışmaları yaptık. Ana caddeleri 5 kata çıkardık Dolayısıyla müteahhitler kat karşılığı girmeye başladılar” dedi.
İLÇE MERKEZİ VE KÖYLERDE BİRÇOK PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK
İlçe merkezinde ve kırsalda birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Çorum, “Bir beton santrali, hazır beton santralinin altyapısını oluşturduk. İhaleyle beton santrali kurdurduk. O da çok ciddi katkı sağladı. Ardından sosyal tesisler yapmaya başladık. Öncelikle belediye binamızı tamamladık. Bizden önce temel atmışlardı. Biraz da ilçenin dışındaydı. Sonra Eski belediye binasının olduğu yeri kültür merkezine dönüştürdük. Orada dersliklerimizi oluşturduk. Ardından bir kafeterya oluşturduk. Şu anda kadın turizm kooperatifimiz çalıştırıyor. Atatürk parkımızı yaptık. Onun içerisinde hem kitap kafe hem restoran, hem açık hava sahnesi yaptık. Yelken tepe sosyal tesisimizi gerçekleştirdik. Ardından ilçemizin eski hamamı vardı, kömürle çalışan, onu revize ettik. İlçemizin girişinde anıtlar oluşturduk. Girişteki köprüyü genişlettik. Sokak düzenlemelerini yaptık, dışını ve içini revize ettik. Yine kaymakamımızla beraber yaptık. İlçemizin içerisinde daha yakın zamanda yine Büyükşehrimizin sorumluluğunda olan ana caddelerde asfalt çalışmalarını yaptık. TOKİ'yle yoğun bir mesai harcadık. Nihayetinde geçen üçüncü kez ihaleye çıktı ve şükür bu sefer katılan oldu ve ihalesi gerçekleşti. İnşallah 10-15 gün içerisinde yer teslimi yapıp başlamalarını bekliyoruz. Tabii bu süreçte vurgulamam gerekir. Sağ olsun eski milletvekilimiz Emine Nur Günay bu konuda çok katkıları oldu. TOKİ'ye katılmamıza, kuralara katılmamıza burada hem şahsım adına hem de ilçem adına kendisine teşekkür ediyorum. Yine esnaflarımıza, iş adamlarımıza konutla ilgili yatırım yapmalarını yine ricada bulunayım. Bu şekilde gidiyoruz. Tabii yine bir diğeri sanayi sitesiydi. Onu da tamamladık. Yine uzun yıllardan beri termik santralin olduğu Koyunağılı bölgesine bir yol projesi vardı. Çünkü orada ciddi bir istihdam var. O yolda bir yıldan beridir çalışıyoruz, yarısını geçtik. Hedefimiz, işte önümüzdeki yıllarda yani yılsonunda tamamlamak ve kabasını en azından önümüzdeki senede aktif hale getirmek. O da ilçemizin kaderini değiştirecek işlerden bir tanesidir. Köylerimize çok ciddi yatırımlar yaptık. Kantarlar kurduk, soğuk hava depomuz vardı, onu geri aldık. Yine hemen hemen her köyümüze sosyal tesis yaptık. İşte her yıl bin dönüme yakın ekiliş gerçekleştiriyoruz. Meyve bahçeleri yaptık kiraz, ceviz, Antep fıstığı, cennet hurması, zeytin, nar, bahçelerimizi oluşturduk. Çiftçilerimize sulama hatlarına destek sağladık. Birkaç tane sulama havuzu gerçekleştirdik ve bugün artık insanların geri gelmeye çalıştığı tekrar yaşam kurmaya çalıştığı bir ilçe noktasına geldik” şeklinde konuştu.
EN BÜYÜK HAYALİM YUNUS EMRE
Eskişehir’in ve Mihalıççık’ın en önemli değeri olan Yunus Emre'yle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Haydar Çorum, “Benim en büyük hayalim Yunus Emre. İkincisi ise kırsaldaki yapmayı planladıklarımız. Şimdi Yunus Emre'yle ilgili 2021 yılından özellikle hızlanan bir süreç var. Bakanlığımız, Eskişehir Valiliğimiz, üniversiteler, akademik çevre, sanatçıları beraber yönlendirdiğimiz ve biz bütün çalışmalarımızı bu doğrultuda götürüyoruz. Yunus Emre ile ilgili projelerden bir tanesi Tarihi Kentler Birliği’nden ödül aldı. Diğeri de ‘Sevgi Yolu’nu ve turizm destinasyonu açısından master planla ilgili de olan, hem ilçe içinde hem de bu bahsettiğimiz turizm yoluyla ilgili olan projelerimizi de tamamladık. Onları da kurumlara sunduk ve dediğim gibi önümüzdeki hafta inşallah ödüller bekliyoruz. Bunun dışında şöyle gelişmeler oldu. İşte biz oradaki şeyi tamamladık. Biz sosyal tesisimizi tamamladık Yunus Emre'de. Şimdi otelimizi bitirmek üzereyiz. Devlet Demir Yollarıyla ilgili olan kısmı bekliyoruz. Bir iki sefer oldu ama Genel Müdürlüğümüzün değişikliğinden dolayı iş biraz uzadı. Şimdi onu inşallah başlayacağız. Onun dışında yine bu süreçte TEİ'nin sponsoru olduğu bir proje var. Yunusemre Müzesi projesi… Bir aksilik olmazsa o başlayacak gibi görünüyor. Yine karşılama ofisimiz vardı. Yapımı yakın zamanda başlayacak. Ondan sonra yine orada istasyon vardı. Lojistik istasyonla ilgili o kısmı tamamladık. Şimdi firmanın orayı tamamlamasını bekliyoruz. O aslında düşündüğümüz uluslararası yarışmayı da inşallah önümüzdeki süreçte çıkmayı hedefliyoruz. Yani yapısal olarak düşündüğümüz işlerin birkaçı işte bu pandemi ve bürokratik nedenlerle biraz bekliyor ama diğerleri şimdi başlayacak gibi görünüyor. Hayata geçireceğiz inşallah. Onun dışında tabii biz de özellikle kültürel anlamda işler yapmaya çalıştık. Mustafa Tatçı Hoca'mızın Yunus Emre ile ilgili hazırladığı eserlerin baskısını gerçekleştirdik. Yine Yunus Emre yılı kapsamında hazırladığımız Yunusça dergimiz vardı. On dört sayıdan oluştu. Onlara şu anda dijital platformda Türkçe ve İngilizce olarak seyircilerimiz, vatandaşlarımız ulaşabilirler. O dergilerde yine akademisyenlerin, bilim insanlarının, sanatçıların yaptığı makaleler vardı. Onlardan oluşan bir Yunus Emre külliyatı oluşturduk. Yine ‘sevgi Bir Yunus’ diye Mihalıççık'ta her evde olmasını istediğimiz aslında yine elli iki şiirinin Mustafa Hocamız tarafından yorumlarını içeren bir kitabımız oluştu. 3 Eylül'de Yunus Emre Onur Ödülleri gerçekleştirdik. Senfoni orkestrası, sosyal medyadan yapmış olduğumuz çalışmalar, minyatür çalışmaları gerçekleştirdik. Bunun gibi aktivitelere de devam edeceğiz” dedi.
BİR DÖNEM DAHA BAŞKANLIĞA TALİBİZ
Çorum halk teveccüh gösterirse aynı ekiple yola devam edeceğini aktararak, “İnşallah bu şekilde halkımız teveccüh ederse biz aynı ekibimizle, aynı şekilde bir dönem daha bu işe talibiz. Yarım bırakmak istemediğimiz işlerimiz var. Bunları tamamlama noktasında düşüncemiz var. İnşallah aynı şekilde devam edeceğiz diye düşünüyoruz mesajı verdi.
İKAMETLERİNİZİ MİHALIÇÇIK’A TAŞIYIN
Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum son olarak ilçenin daha çok gelişmesi ve daha iyi hizmet edebilmek adına Mihalıççıklıların birinci adres olarak ikametlerini Mihalıççık’a aldırmasını rica etti. Çorum, “Özellikle hemşerilerimden bir iki ricam var. Bugün itibariyle nüfusumuz yaklaşık 8 bin 500. Şimdi yerel seçimlere gidiyoruz. Ben 4 buçuk yıl boyunca çok sıkıntı yaşadım. Hangi kuruma gitsek bir yatırımla ilgili ilk baktıkları şey bu mahallenin, bu köyün nüfusu kaç? Çünkü doğal olarak imkanlar kısıtlı, yatırımlar kısıtlı. Dolayısıyla kurumlar da o yatırım en fazla kişinin olduğu yere yapmak gibi bir düşüncesi var. Bu da aslında doğru bir yaklaşım… Bütün yerel yöneticiler de, işte genel yöneticileri de böyle düşünürler. Yani öncelikle yoğun insan nüfusunun olduğu yere hizmet götürmek gibi. Dolayısıyla bunun çok büyük sıkıntısını yaşadım. Şimdi Mihalıççıklılardan şöyle bir ricam var. Birinci adreslerini ilçemize almalarını istiyoruz. Yılbaşına kadar 10 bini geçmek istiyoruz. Neden 10 bini geçmek istiyoruz? Aslında benim pozisyonumdaki belediye başkanları için bu da riskli bir durum. Çünkü diyorsunuz ki nüfusunuzu buraya taşıyın. Bunlar daha önce burada olmayan nüfusu olmayan ve muhtemelen bize oy kullanmayan insanlar. Nasıl genişleyecek? Seçimin sonucunu da değiştirebilirler. Yani öyle bir durum da oluşuyor ama biz kendimizden eminiz. Yaptığımız işlerden eminiz. Eğer 10 bini geçersek ne olur? Bir büyükşehir meclisinde bir söz hakkımız daha odur. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesinin yatırımları noktasında, taleplerde elimizi güçlendirir. İkincisi, şu anda bizim en büyük gelirimiz Devletimizin nüfus oranında ilçelere verdiği para. Dolayısıyla biz 10 bini geçtiğimizde aslında kategori olarak da bir üste çıkmış oluyoruz. Gelirimize ciddi bir artış sağlamış oluyoruz. Size daha çok edebilmemiz için, ilçemizin biraz daha hızlı ilerleyebilmesi için ricamız birinci adreslerini Mihalıççık’a taşımalarıdır” vurgusu yaptı.