Mevsimsel geçiş dönemlerinde serotonin seviyelerinin azalması, insanların ruh halinde depresif bir etki yaratabiliyor. Uzmanlar, düzenli egzersiz yapmanın ve sosyal aktivitelerde bulunmanın ruh sağlığı üzerinde olumlu etkiler yarattığını vurguluyor.

Uzman Klinik Psikolog Suna Vurucu, "Günlerin kısalması ve havaların soğumasıyla birlikte güneş ışığının azalması, ruhsal ve fizyolojik dengesizliklere yol açabiliyor. Sosyal çevreyle daha fazla etkileşimde bulunmak, kış aylarının getirdiği ruhsal zorlukları hafifletebilir" dedi. 

Günlerin kısalmasıyla birlikte mutluluk hormonu salınımının doğal olarak azalmaya başladığını belirten Vurucu, “Bireyler ruhsal olarak bu geçişten etkileniyor ve belirleyici şekilde dalgalanmalar gözlemliyoruz. İsteksizlik bununla birlikte yorgunluk, duygu durumda çökkünlük daha depresif ruh haline bürünebiliyorlar. Aynı zamanda daha canlılık ve hareketlilikte gözlemlenebiliyor. Buradaki dalgalanmalarda kişiyi duygusal olarak yormaya başlıyor. Hem fizyolojik hem psikolojik etkilerinden bahsedebiliriz. Fizyolojik olarak daha yorgun daha bitkin hissedebiliyorlar. Uyku ve iştah dengelerinde bozulmalar ortaya çıkıyor" dedi.

SOSYAL AKTİVİTE YAPILMASI ÖNEMLİ

Bir delinin hatıra defteri adlı oyun Eskişehir'de sahnelenecek Bir delinin hatıra defteri adlı oyun Eskişehir'de sahnelenecek

Özellikle sonbahar ayında depresyon yaşanmaması için önerilerde bulunan Vurucu, “Bu noktada düzenli şekilde egzersiz yapıyor olmak, uykuyu düzene sokmak ve düzenli besleniyor olmak mutlaka fayda sağlayacaktır. Hem fizyolojik hem psikolojik olarak bireyleri destekleyecektir. Bunun birde sosyal boyutu var aslında. Sosyal boyutta da kış aylarının gelmesiyle sonbaharın gelmesiyle birlikte yapılan aktivitelerde de değişiklikler ortaya çıkıyor. Yaz mevsiminde kişi kendini sosyal anlamda daha güçlendirirken kış aylarında daha sınırlı bir sosyal mekanizmaya sahip oluyor. Bu anlamda da fiziksel olarak aktiviteleri sosyal ortamları güçlendiriyor olmak psikolojik anlamda destek sağlayacaktır” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ