Genel

Marmara Denizi'ndeki müsilajı artırıyor

Uludağ'ın güneyinden doğan ve Bursa Ovası'na hayat veren Nilüfer Çayı, son yıllarda Marmara Denizi'nde görülen müsilajın başlıca tetikleyicisi olarak ortaya çıktı.

Abone Ol

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Nilüfer Çayı üzerinde yaptığı çalışmalarda, çayın taşımış olduğu kirliliğin Marmara Denizi'ne zarar verdiğini vurguladı. Prof. Dr. Sarı, yaptığı açıklamada, "Nilüfer Çayı Marmara’ya zehir taşıyarak müsilajı tetikliyor" diyerek, bu çayın yüksek seviyede azot ve fosfor içerdiğini belirtti.

Son yıllarda Marmara Denizi'nde yeniden görülen müsilaj, çevre bilimcilerin ve uzmanların dikkatini çekerken, müsilaj oluşumunun üç ana nedeni üzerinde duruluyor: İklim değişikliğine bağlı su sıcaklıklarındaki artış, dip sularındaki sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan kararlı durağanlık ve Marmara Denizi'ne ulaşan azot ve fosfor yükü. Bu yüklerin yüksek olması, deniz ekosistemini ciddi şekilde tehdit ediyor.

Nilüfer Çayı'nda yaptığı araştırmalar sonucu elde edilen verilere göre, çayın su kalitesi şu an 4. sınıf seviyesine düşmüş durumda. Prof. Dr. Sarı, çayın 3 farklı noktasındaki oksijen seviyelerinin 0,14-1,12 mg/l arasında değiştiğini belirterek, bu düşük oksijen seviyelerinin suyun kalitesizleşmesine neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, Nilüfer Çayı'nın daha fazla kirlenmesinin önüne geçebilmek için acil bir eylem planı oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Çevre uzmanları, tarımsal sulamanın Nilüfer Çayı üzerinde yapılmasının da bu durumu daha da kötüleştirdiğini ifade ederek, bu tür faaliyetlerin önlenmesi gerektiğini belirtiyor. Bu tespitler, Marmara Denizi'nde müsilaj sorunuyla mücadelede önemli bir adım olarak öne çıkarken, çözüm için derhal harekete geçilmesi gerektiği konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor.