KONUT FİYATLARINDA REKOR ARTIŞ

Abone Ol

Son yazımda sahibinden.com ve endeksa verilerinden yararlanarak Eskişehir'deki fiyat artışlarını ortaya koymaya çalışmıştım. Yapmış olduğum araştırmalar sonucunda sahibinden.com endeksine göre Eskişehir'de satılık konutların son bir yılda %95, kiralık konutların ise %68 arttığı ortaya çıkmıştı.
Bu verilere göre ilimizde kiralık metrekare fiyatı yaklaşık 21 TL, satılık metrekare fiyatı ise 5.700 TL olduğu hesaplanmıştı. Endeksa verilerinde de Eskişehir genelinde 90 metrekarelik bir dairenin ortalama kira bedelinin 1.350 TL olarak görünüyordu.
Nitekim Merkez Bankası tarafından açıklanan Şubat 2022 Konut Fiyat Endeksi bu hesaplamaları adeta doğrular nitelikte, paralel sonuçlar verdi.
Buna göre Bursa-Eskişehir-Bilecik bölgesinde KFE şubat ayında bir önceki aya göre %13,5 artarken bir önceki yılın aynı ayına göre de %86,5 olarak yükseldi.
Konut fiyatlarının bu denli artmasının sadece inşaat malzemelerinin dövize endeksli olması, ithal edilmesi ve arz-talep dengesi ile açıklamanın dışına çıkmış gibi görünüyor.
Eskişehir'e ve hatta ülkenin geneline bakıyoruz, koca bir şantiye içinde yaşıyor gibiyiz. Kafamızı nereye çevirsek hep biten, bitmeye yakın ve başlayan inşaatlar ile dolu. Çoğu daire boş ve alıcısını bekliyor. Stok konutlar var, boş konutlar var, almak isteyen insanlar de var, o zaman bu fiyatlar neden durmadan yükseliyor?
Üstelik de bir süre sonra satılıyor. Kim alıyor bunları? Nasıl alıyor bunları?
Ben bu fiyatlara bakarak, fiyatların hiç düşmemesini baz alarak koca ülkede gizli bir emlak tröstünün olduğuna inanmaya başladım. Yani emlak piyasasında piyasayı belirleyen bir tekelleşme olduğunu ve bu tekelin fiyatları ısrarla hep yukarıda tutarak piyasayı engellediğini düşünüyorum.
TOKİ bile bu fiyatlara göre kendini ayarladığına göre bunun başka bir açıklaması olamaz.