KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İLE İLGİLİ 25 KASIM 2023 TARİHLİ CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİNDE DÜZENLENEN HUSUSLAR NELE

Abone Ol

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İLE İLGİLİ 25 KASIM 2023 TARİHLİ CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİNDE DÜZENLENEN HUSUSLAR NELERDİR?

Merhaba Değerli Okurlar;

Geçtiğimiz hafta evini satmak isteyen ev sahibinin içeride kiracısı olması durumunda evini gösterme hakkını incelemiştik.

Bu hafta ise toplumumuzun en önemli meselesi olan Kadına Yönelik Şiddetle ilgili son değişikliklere göz atacağız.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

ŞİDDET NEDİR?

Şiddet; fiziksel, psikolojik, cinsel, sözlü veya ekonomik olmakla birlikte karşıdaki kişiye zarar verme saiki güden her türlü tutum ve davranıştır.

6284 SAYILI KANUN NEDİR?

6284 sayılı kanun; şiddete uğramış ve şiddete uğrama tehlikesi altında bulunan kadınların,çocukların veya aile bireylerinin korunmasını içeren tedbirlerin oluşturduğu ve esasların düzenlendiği kanundur.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE İLE İLGİLİ 25 KASIM 2023 TARİHLİ CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİNDE DÜZENLENEN HUSUSLAR NELERDİR?

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması ve güçlendirilmesine yönelik tedbirlerin tekrardan hatırlatılması gerektiği genelgenin düzenleniş amaçlarındandır.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere tüm yurt genelinde bu konuya duyulan hassasiyetin ehemmiyetine dikkat çekilmeye çalışılmıştır.

Şiddetle topyekûn mücadele kapsamında bir hatırlatma niteliği taşıyan bu genelgede iş birliği ve koordinasyon sağlanarak gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulanmıştır.

6284 SAYILI KANUN KAPSAMINA KİMLER GİRMEKTEDİR?

6284 sayılı kanun kapsamına şiddete maruz kalan kadınlar, aile bireyleri, tek taraflı ısrarlı takip mağdurları girmektedir.

6284 SAYILI KANUN VE KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE KONULU 25 KASIM 2023 TARİHLİ CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİNİN ANLAM VE MAHİYETİ

Dünya genelinde artarak devam eden kadına şiddet olayları önüne geçilmesi güç bir hal almaya devam ederken buna yönelik tedbir ve çalışmalar hukukçular tarafından titizlikle yürütülmeye çalışılmaktadır. Ailenin korunması ve şiddetin önlenmesine yönelik tedbir ve koruyucu maddeleri içeren 6284 sayılı kanun ne tür davranışların bu kapsamda değerlendirileceğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu kanun kapsamında yararlanılabilecek başlıca haklar; uzaklaştırma kararı, geçici koruma kararı, sığınak talebi, ulaşım engeli talebi, adres bilgilerinin gizlenmesi istemi , kimlik bilgilerinin değiştirilmesi talebi , geçici maddi yardım talebi vb.

25 Kasım 2023 tarihli kadına yönelik şiddetle mücadele konulu Cumhurbaşkanlığı genelgesinde tam da 6284 sayılı kanun kapsamında yer alan konulara dikkat çekilmiş olup, kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere tüm yurt genelinde hassasiyet uyandırma amacıyla koordinasyon ve iş birliği içine girilmesi hedeflenmiştir.

ŞÖNİM ve KADES UYGULAMASI

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için geliştirilmiş programların başında gelen uygulamalardan olan ''ŞÖNİM'' ve ''KADES’' teknoloji çağının sunmuş olduğu hizmetlerin en faydalı örneklerinden birkaçıdır.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM):

Şiddet mağdurlarının kanun kapsamında haklarına ulaşabilmeleri ve ihtiyaç duydukları desteğin sağlanması için gerekli hizmeti alabilmelerine aracılık eden, 7 gün 24 saat esasına dayalı çalışma saatlerini kapsayan ve çoğunluğunu kadın personelin oluşturduğu programdır. Danışmanlık, rehberlik gibi hizmetlerin yanı sıra önleme ve izleme merkezleriyle gerekli her türlü imkân sağlanmaktadır.

KADES Uygulaması:

Kadına yönelik şiddetle mücadelede bu kapsama ilişkin faaliyet yürütmeyi hedefleyen resmi bir uygulama olan ''KADES'' son derece önemli bir faaliyet amacı taşıyan bir uygulamadır. Uygulama üzerinden yapılacak acil bildirimler ve şikayetler anlık olarak 155 ihbar merkezine düşmekle birlikte şiddetin önlenmesine yönelik her türlü destek ve ihtiyacın karşılanması yönünde büyük olanaklar sağlamaktadır.