Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder ve Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, iklim krizinin Eskişehir bölgesine etkisini değerlendirdi. Güder, Keskin Barajı’nda su seviyesinin kritik düzeyde olduğuna dikkat çekerek, kuraklık ve bilinçsiz su kullanımının etkilerini değerlendirirken, Başkan Uzun da, yağmur yağışından daha çok kar yağışı beklediklerini dile getirdi.

"BU AYLARDA KAR YAĞIŞINI İSTİYORUZ"

Güder, kuraklığın yanı sıra bilinçsiz tarım uygulamalarının yeraltı sularını azalttığını ifade ederek, “Keskin Barajı’nda su doluluk oranı şu an yüzde 15-20 arasında. Suyun azalmasındaki ana sebep Türkiye’de genel olarak zaten taban suları azalıyor. Bu durumda hepimizin sürekli söylediği kuraklık da etkili. Yeraltı sularımız yapılan bilinçsiz tarım sebebiyle de azalıyor. Yağışlar genel olarak baktığımızda yıllık yağış olarak değerlendiriliyorlar ancak burada yıllık değil hangi mevsimde ne kadar miktarda yağış yağdı bunlar tarımsal anlamda önemli. Birde yağış denildiğinde sadece yağmur değil, kar yağışı da önemlidir. Çünkü kar toprak üzerinde ne kadar uzun kalırsa o karın eridikçe özellikle Mart, Nisan, Mayıs aylarında toprağa vereceği ve bitkinin gelişme sürecindeki olumlu etkisi daha fazladır. Biz bu aylarda kar yağsın istiyoruz” diye konuştu.

“ACİLEN ETÜT ÇALIŞMASI YAPILMALI”

Güder, bilinçsiz kuyu açımına da dikkat çekerek, “Birtakım kuyular açılıyor ve kontrolsüz olarak açılmamalı. Yeraltı suyu kapasitesi dediğimiz bir olay var. Bir kuyu açılıyorsa onun kaç metreden açılacağı, ne kadar su kapasitesinin olacağı ve ne kadar su ihtiyacı olacağı gibi ve mümkünse ilgili kurumlar tarafından bir etüt çalışması yapılması gerekliliğini acilen Ziraat Mühendisleri Odası olarak söylüyoruz” dedi.

“KAR YAĞIŞI OLMAYINCA BARAJ BESLENEMEDİ”

Eskişehir'de el emeği hasır ürünler trend oldu! Eskişehir'de el emeği hasır ürünler trend oldu!

Tarlalarda ekim zamanı barajdan çok fazla su kullanıldığını belirten Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, “Şu anda Keskin Barajı’nda su seviyesi çok düşük. İnşallah önümüzdeki günlerde kar yağarsa belki açılabilir ama şu an imkan yok. Şu an yağan yağmur yeterli gelmiyor. Bizim asıl beklentimizi karşılayacak olan kar yağışı. Tarlalarda ekim zamanında çok kullanıldı. Eylül ayına kadar kullanım oldu. Kar yağışı olmayınca baraj beslenemedi. Bu şekilde giderse sulamaya açılmaz. Eğriöz ve Uludere’ye yağarsa oradan da Keskin Barajı’na gelir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ