Teknoloji ürünlerinde yaşanan artış vatandaşı ikinci el ve yenilenmiş ürün pazarına yöneltti. Ticaret Bakanlığı ise tüketicilerin güvenilir ürünlere ulaşmasını sağlamak için yeni bir düzenleme devreye sokacak.
Günümüz teknolojisinin hayatımıza kazandırdığı akıllı telefonlar da enflasyondaki yükselişten nasibini aldı. Yüksek fiyatlar karşısında akıllı telefon almakta zorlanan vatandaş çareyi ikinci el ve yenilenmiş ürünlerde buldu. Ancak teknolojik ürünlerde meydana gelen arızaların onarılması ve parça değişikliği ile tekrar satışa sunulan yenilenmiş ürünler için Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenlemeye imza attı. 3 ay sonra yürürlüğe girecek olan düzenleme ile yenilenmiş ürünler, bakanlığın sistemine kaydedilecek. Eskişehir’de 10 yıldır 2’nci el telefon satışı yapan esnaf Halit Demir, yeni düzenlemenin müşteri için faydalı olacağını dile getirdi. Demir, ikinci el telefon piyasasını da değerlendirerek vatandaşlara tavsiyelerde bulundu.
İKİNCİ EL SATIŞI ARTTI
Ekonomik şartlar nedeniyle vatandaşın ikinci el telefon alışverişine yöneldiğini ifade eden Demir, ikinci el piyasasında yaşanan artışın getirilerini ise şöyle aktardı. Demir, “Vatandaş ekonomik sebeplerle ister istemez ikinci el telefona yöneliyor. Ancak sıfırı 8-9 bin lira aralığında olan bir ürünün, garantisi devam eden ikinci el fiyatı 5-6 bin liraya denk geliyor. Ekonomik şartlarda zorlukla telefon alan kişi ‘Almışken iki yıl garantisi olsun, ilk ben açmış olayım, sıkıntı problem yaşamayayım’ dediği için sıfır telefona da yönelebiliyor. Bu durumda maalesef ikinci el telefon satıcılarının da etkisi var. Satıyorlar, arkasında durmuyorlar veya bilerek bozuk telefonu satıyorlar. Bu da vatandaşı sıfır telefon almaya yöneltiyor. Ama hiçbir şekilde sıfır telefon alacak bütçesi olmayan vatandaş yine ikinci el tercih ediyor” dedi.
GÜVENLİ BİR DÜZENLEME
Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya girecek düzenlemeyi değerlendiren Demir, yenilenmiş cihazlarla ilgili yaşanan sorunları da şöyle dile getirdi: “Bu düzenleme güvenlik açısından tabii ki iyi olur. Çünkü yurt dışı telefon fiyatları arttığı için yurt dışına eğilim de arttı. Özellikle android cihazlar genellikle yurt dışından alınıyor. Bu nedenle cihazın kayıt olması, bilinmesi müşteri için, vergi getirisi açısından da devlet için iyi bir düzenleme olacaktır. Ancak biz yenilenmiş telefonlarla ilgili farklı sorunlar yaşıyoruz. 5-6 bin liraya satışını yaptığımız ikinci el telefonu, ilgili firmalar satın alıyor. Daha sonra buna bir yıl garanti verip kendi firmaları boyutunda tekrardan piyasaya sürüp taksitli şekilde veya nakit şekilde satıyorlar. Ama burada bozuk telefon oluyor, arızası giderilemeyen telefonlar oluyor. Müşteri de mağdur oluyor.”
ÖNCE ARAŞTIRIN
2’inci el ürün alışverişinde güvenilir kişilerden alışveriş yapılması gerektiğinin altını çizen Demir, telefon alacak vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Demir, “Öncelikle alacakları ürünü araştırmaları ve biraz bilgi sahibi olmaları gerekir. En önemlisiyse güvendikleri yerlerden alışveriş yapmaları gerekir. Çünkü mesela ikinci el telefonu alırken fatura almadınız. Satıcının inkar edebilme şansı var. Sıfır telefonu kimden alırsanız alın Türkiye standartlarında 2 yıl garantisi var. Nereye giderseniz gidin sorununuza çare bulabilirsiniz. Ama ikinci el telefonda garantisi olsa bile satıcı sorunu kabul etmediği için uğraşırsınız ve sonuç elde etmeniz zor olur. Bir sonuç almanız baya zor olur. O yüzden alırken önce telefon hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Alacağın modelin kronik arızaları neler? Hangi bölgede sorun çıkarıyor? Bunlara dikkat edip ona göre araştırıp, inceleyip alırlarsa daha mantıklı olur. İnternet alışverişlerinde ise güvenilir sitelerden alışveriş yapabilirler. İkinci el veya sıfır satılan sitelerde de dolandırıcılık, kandırma olayları çok fazla oluyor. Bir de benim fikrim, yenilenmiş cihazdan uzak dursunlar. Yani güvendiğiniz bir yerden ikinci el garantisi bitmiş bir telefon almak bile yenilenmiş bir cihaz almaktan iyidir. Hem fiyat performans açısından iyidir hem de sonuçta karşınızdaki insana güveniyorsanız sorun yaşanmaması için de iyi olur” ifadelerini kullandı.