Her bağış yeni bir hayattır!

Abone Ol

Türkiye’de her yıl binlerce insan, hayati organ yetmezliği sebebiyle organ nakli beklemekte; fakat uygun organ bulunamadığında bu hastalar hayatlarını kaybetmekte. Organ yetmezliği ile karşı karşıya olan bireylerin yaşam kalitesini artıran en önemli tedavi şüphesiz dokuların uyuşması halinde organ nakli.

Organ bağışı sayesinde bu hastalara yeni bir hayat hediye edebilmek mümkün…

Türkiye'deki organ nakli istatistiklerine bakıldığında, organ bağışı kampanyaları ve farkındalık projeleri başarılı sonuçlar almaktadır...

Bütün olumlu gelişmelere rağmen, organ nakli için uygun donör organların sayısı organ yetmezliği çeken hastaların talebini karşılayamamakta. Bu nedenlerle organ bağışı, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük önem taşımaktadır…

Organ bağışı tamamen gönüllülük esasına dayalı tıbbi bir uygulama. Dolayısıyla organ nakli gönüllülük ilkesine dayanmaktadır...

Organ bağışının önemi

Toplum üzerinde organ bağışı hakkındaki en büyük korkulardan biri, kişinin organ bağışçısı olduğunun öğrenilerek kötü niyetli kişiler tarafından bu bilginin kullanılmasıdır. Bu tür gerçek olmayan söylentiler yüzünden pek çok kişi organ bağışından vazgeçmektedir. Kişinin organ bağışçısı olup olmadığını yalnızca Sağlık Bakanlığı yetkilileri bilir. Dolayısıyla herhangi bir kişinin, organ bağışçısı olup olmadığının üçüncü şahıslar tarafından öğrenilmesi mümkün değil…

Türkiye’de ve dünyada organ nakli bekleyen hasta sayısı çok yüksek ve bu sayı her geçen yıl artmaktadır. Türkiye’de organ bağışı oranları, nakil bekleyen hasta sayısına oranla oldukça düşük. Yeterli bağış yapılmadığında, pek çok hasta nakil beklerken hayatını kaybediyor. O nedenle organ bağışı, bu talebi karşılamak için büyük önem taşır…

Aslında sadece bir organ değil ‘hayat’ bağışladığımızı fark etmemiz bakış açımızı değiştirecektir…

* * *

2002 yılından 2023 Kasım ayına kadar Türkiye'de gerçekleştirilen toplam organ nakli sayısı 74 bin 704 oldu. Bu nakillerin; 52 bin 258'ini böbrek, 20 bin 671’ini karaciğer, bin 210’unu kalp, 320’sini akciğer, 198’ini pankreas ve 47’sini ince bağırsak nakilleri oluşturmaktadır. 2010 yılından 2023 Kasım’a kadar kornea nakilleri ise 37 bin 666 vakaya ulaştı. Görüldüğü gibi bu sayılar, organ nakli bekleyen binlerce hastaya yeni bir hayat şansı sunulduğunun açık bir kanıtıdır...  

* * *

Türkiye'deki organ nakli istatistiklerine bakıldığında, ülkedeki organ bağışı kampanyaları ve farkındalık projeleri başarılı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bütün olumlu gelişmelere rağmen, organ nakli için uygun donör organların sayısı organ yetmezliği çeken hastaların talebini karşılayamamaktadır. Bu nedenlerle organ bağışı, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde büyük öneme sahiptir. Organ bağışında bulunarak, bir insanın yaşamını kurtarmak veya yaşam kalitesini artırmak için katkıda bulunabilirsiniz…

* * *

Organ bağışı;

*Hayat Kurtarır

*Hayat Kalite Ölçüsünü Artırır

*Toplumda Dayanışmayı Güçlendirir

*Bağışçılar ve Aileleri İçin Manevi Tatmin Sunar

* Bir Gün Herkesin İhtiyacı Olabilir

ESKİŞEHİR’DE 128 KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, organ bağışının hayat kurtaran önemine dikkat çekerek, “Organ bağışı konusunda iki tane farklı yaklaşım var. Birisi insan bilinçliyken ve 18 yaşının üzerindeyse kendi farkındalığıyla birlikte organlarını bağışlayabiliyor. Bizim ilimizde de yaklaşık 5 bin civarında kendi bilinçli iradesiyle organ bağışı yapmış Eskişehirli vatandaşımız var. Bu rakam yüksek bir rakam değil. Aslında ülke genelinde organ bağışı yapan vatandaş rakamları da çok yüksek değil. Biz ortalama her yıl 200-300 civarında organ bağışı katkısı alıyoruz ama beklentimiz en azından bu organ bağışının daha da giderek artması ikinci bir yol ise beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ bağışının yapılması. Bu konuda da beyin ölümü gerçekleşen hastalarımızın ailelerinin bu konuya destek ve onaylarıyla bu süreçler tamamlanıyor. Bizim ülkemizde ve şehrimizde aslında canlıdan organ nakli her ne kadar iyi gözükse de aslında kadavradan organ nakli oldukça kötü durumda. Ülkemiz organ nakli yapan Avrupa’nın en iyi ülkelerinden ama ne yazık ki hal böyleyken pratikte biz çok sayıda organ naklini gerçekleştiren bir ülke olmamıza rağmen gerek canlıdan gerekse kadavradan organ nakli sayımız yeterli düzeyde değil. Veri kayıtlarımıza göre Eskişehir'de yaklaşık 128 tane organ nakli bekleyen hastamız var. Bu vesileyle biz de yaptığımız etkinliklerle farkındalığı arttırıp organ nakline katkı vermesini Eskişehir halkından bekliyoruz. Bakanımızın organ nakliyle ilgili bir motto sözü var; YAŞAMAK GÜZELDİR. YAŞATMAK DAHA GÜZELDİR...’  

24 BİN KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR

Türkiye’de yaklaşık 24 bin hasta yaşama tutunmak için organ nakli bekliyor.

2024 başından bu yana yaklaşık 4 bin 500 kişi, organ bağışı sayesinde sağlığına kavuştu. Ülkemizde her yıl 5 bin hasta organ bulunamadığı için hayatını kaybetmekte. Bir başka ifadeyle ülkemizde her gün ortalama 8 kişi organ beklerken ölüyor. Bu dramatik yazgı bu şekilde devam etmek zorunda değil! Organlarınızı bağışlayarak 8 kişiye can verebilir ve 50 kişiye daha dokularınızla umut olabilirsiniz. Muazzam, ölçülemez bir miras bırakmaya ne dersiniz?

Bu arada sanıyorum 3 veya 4 yıl önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi TIP Fakültesi’nde düzenlenen bir etkinlikte organlarımı bağışladığımı da övünerek belirtmek isterim…

ORGAN NAKLİNİNİN DİNEN SAKINCASI YOK

Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemekte dinen bir sakıncası olmadığını üzerine basa basa vurguluyor..

Ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 6.3.1980 Tarih Ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır…

Kuran-ı Kerim’de de, "Kim Bir İnsana Hayat Verirse Onun Tüm İnsanlara Hayat Vermişçesine Sevap Kazanacağı" beyan olunmaktadır. (Maide Suresi, Ayet 32)

* * *

Son söz olarak;

Hiç aklımızdan çıkarmayalım. HER BAĞIŞ YENİ BİR HAYATTIR…

Organ bağışında bulunarak, bir insanın yaşamını kurtarmak veya yaşam kalitesini artırmak için katkıda bulunabilirsiniz…

* * *