Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Özkan Demirkol, 2024 yılı norm kadro atama sürecinde yaşanan sorunları ve yapılan uygulamaları sert bir şekilde eleştirdi. Demirkol, norm kadro belirleme sürecinde keyfi uygulamaların tespit edildiğini, bu durumun eğitim emekçileri arasında büyük mağduriyetlere yol açtığını vurguladı.
Demirkol, özellikle ders birleştirmeleri ve öğretmen görevlendirmeleri üzerinden yapılan atamalarda keyfi ve adaletsiz uygulamalar yapıldığını belirterek, norm çizelgelerinin ve yapılan atamaların şeffaf bir şekilde değerlendirilmediğini söyledi. Ayrıca, eğitim emekçileri tarafından yapılan itirazların dikkate alınmaması konusuna da tepki gösterdi.
ÖĞRETMENLER ARASINDA HAKSIZLIKLAR YARATILMIŞ MIDIR?
Demirkol, keyfi uygulamalara dikkat çekerek, “İlimizde de norm kadro atama yönetmeliğine göre duyuru 1 Kasım tarihinde yapılmış, norm kadro belirleme aşamaları ve uygulanan yöntemlerle ilgili sendikamızın birçok kez itiraz etmesine rağmen bazı kararlar hayata geçirilmeye başlanmıştır. Öncelikle norm kadro belirlenirken yapılan ders birleştirmeleri ve okutulan derslerle ilgili görevlendirmeler konusunda keyfi uygulamaların olduğu tespit edilmiş, bununla ilgili, ilgili birimlere itirazlarımızı bildirmiştik. Ancak gelinen noktada itirazlarımıza rağmen birçok eğitim emekçisi okutulan derslerle ilgili ve haksız görevlendirme yöntemleri ve hatta aylıksız izne ayrılarak norma düşme olaylarından sıyrılmaya çalışılmış, bu durum da mağduriyetlerin daha da artmasına sebep olmuştur. Seçmeli dersler diğer branşlara verilerek asıl okutması gereken branşlar norm fazlasına düşürülmüş müdür? Örneğin, sağlık dersi gibi dersler başka normlara açılmış mıdır? Son anda ilçe ve başka okullara görevlendirmeler yapılarak okutmak zorunda olduğu ders saatleri norma uydurularak kaç tane öğretmen ihtiyaç fazlası olmaktan çıkarılmıştır? Bu öğretmenlerin yerine de görevlendirmeler yapılarak norm fazlası öğretmenler arasında haksızlıklar yaratılmış mıdır? Norm çizelgeleri ve yapılan atamalarla ilgili itirazlar neden alınmamıştır?” diye konuştu.
İL MİLLİ EĞİTİM’İN BU KONUDA GÖRÜŞMELERİ OLMUŞ MUDUR?
Yayımlanan kılavuzdaki bazı maddelere dikkat çeken Demirkol, “Yayınlanan kılavuza göre, ‘Hala aylıksız izinde olanlardan 3 Şubat 2025 tarihi itibariyle göreve başlayacağını beyan edenler bu duyuru kapsamında norm kadro fazlası olarak tespit edilebilecek, öğretmenler başvuruda bulunabileceklerdir. İlgili yönetmeliğin 29. maddesi gereğince görevli ve aylıksız izinli olanlar bu duyuru kapsamında başvuruda bulunmayacaklardır.’ denilmektedir. Bu durum kılavuz yayınlanmadan önce sızdırılarak norm fazlası durumundaki öğretmenler aylıksız izin almaları yönünde teşvik edilmiş midir? Atama Daire Başkanlığıyla yaptığımız görüşmede, ‘Ücretsiz izne ayrılmak norm resen atamadan muafiyet sağlamaz. Önce norm işlemleri yapılıp sonra ücretsiz izne ayırın.’ şeklinde talimat verdiği sözü uygulanmış mıdır? ‘Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili bakanlıklar arasında yapılan protokol nedeniyle ilçeye atanmış bir kişi ilçe içerisinde normal prosedüre tabi tutulacak. Ancak ilçe dışına resen atanmayacak. Bulunduğu okulun normuna dahil edilmeyecek. Hesaplamalarda dolayısıyla 3 normu olan bir okula bu nedenle gelmiş bir öğretmen kimseyi norm fazlası yapamayacak.’ şeklinde söylenen uygulama gözetilmiş midir? ‘İlçe içinde resen atamalar tamam ama ilde ilçeler arası resen atamada daha temkinli olun, hatta yapmamaya çalışın dedim’ bilgisi yalan mıdır? Atama Daire Başkanlığıyla İl Milli Eğitim’in bu konuda görüşmeleri olmuş mudur? Olduysa neden resen atama için ısrar edilmektedir?” ifadelerini kullandı.