Bir varmış, bir yokmuş…Çocukluğundan beri kilo problemi ile uğraşan, önce okul çağında akran zorbalıklarına maruz kalan, bu durum çevresindeki büyüklerince o yıllarda çok önemsenmediği için ergenlik döneminde yeme bozukluklarıyla mücadele eden, o dönemlerdeki kötü beslenmeleri sonucu orta yaşlarda hormon bozukluklarıyla uğraşan, menapoz sonunda üzerine bir o kadar daha kilo alan,… çok enerji dolu ama kilosunu hayat boyu enerjisiyle hep örtmeye çalışan bir kadın varmış…
Denemediği diyet modeli, kür, çay, kahve kalmayan kadın tam her şeyden vazgeçtiği dönemde bir diyet perisi ile karşılaşmış…Bu diyet perisine halk dilinde “ Diyetisyen” deniliyormuş. Sihirli değneği yokmuş ama tartısı ve mezurası varmış…
.
.
.
Bu peri masalı bizim 1 haftada onlarca kez karşılaştığımız “Gerçek hayat hikayesinden uyarlanmıştır” yazılı bir tablo aslında…
Yıllardır kilo problemi olan birinde doğru ve detaylı yaklaşım çok önemli…
Eline … kkal’lik bir liste verip göndermenin hiç işe yaramayacağı, kısa süre yarasa bile sürdürülebilir olmayacağı bir gerçek…
Neleri Sorgulamalıyız ?
-Önce Kan Tahliili , Doktor Muayenesi
Bu hastamızın herhangi bir sağlık problemi var mı? Kan tahlillerinde bir sıkıntı var mı? Hormon değerleri normal mi? Metabolizmayı yavaşlatan etmenler var mı?
-Diyet Geçmişi
Şimdiye kadar hangi yöntemleri denemiş? Neden kilo verememiş veya neden geri almış
-Gastrointestinal Bulgular
Karın şişkinlikleri, kabızlık, ishal, mide yanması, reflü, gastrit gibi şikayetleri var mı ? İrritabl Bağısak Sendromu, Geçirgen Bağırsak … gibi durumlar mevcut mu?
-Öğün Düzeni
Normalde kaç öğün beslenebiliyor? Günlük yaşantısına en uygun beslenme metodu ve öğün sıklığı nasıl? Ara öğün yapabiliyor mu? Ara öğün yaptığında mı yapmadığında mı daha rahat hissediyor?
Reaktif hipoglisemi dediğimiz uzun süreli açlıklarda iç kesilmesi, baygınlıklar, yemekten sonra yorgunluk, tatlı isteği oluyor m?
-Sevdiği Besinler- Sevmediği Besinler
Sırf diyet listesinde var diye avokado, kereviz sapı suyu, chia tohumu şart mı? Elbette değil…
Gülük hayatımızda tükettiğimiz sofralarımızdaki, peynir – zeytin ile de zayıflamak illa ki mümkün…
Çünkü beslenme aslında bir matematik hesabı… Aldığımız kalori, günlük harcadığımız kaloriden az olursa kilo verebiliyoruz…
…ama önemli olan artık bu matematik hesabını yapmadan, sağlıklı beslenmeyi lafta kalmadan gerçekten yaşam biçimi haline getirebilmekte…Bu nedenle kalori hesabı yaptırmayı,hastalarıma/danışanlarıma kaşık kaşık yemek saydırmayı sevmiyorum.
Besinlerin kalorilerden ibaret olmadığını, kalori hesabı yaparken birçok besin içeriğini ve hedonik açlık dediğimiz durumları göz ardı ettiğimizi her fırsatta vurguluyorum.
Bir de en çok önemsediğim şey, sevdiklerinizle bir arada olduğunuzda donatılan sofralarda, ailenizden /arkadaşlarınızdan birinin doğum gününde yediğiniz besinler bence o gün için kalorisiz…
Peki ertesi gün? Kesinlikle DENGELENMELİ….
Kalori değil de anıları biriktirdiğiniz nice güzel , sağlıklı günler diliyorum…
Haftaya görüşmek üzere…