Haber

Alpagut’taki altın madeni projesine halktan protesto!

Eskişehir'de Cengiz Holding’in Altın Madeni projesi öncesinde ÇED raporu halkı bilgilendirme toplantısı öncesi gerginlik yaşanıyor. Jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri alındı.

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, ıslıklı protestolar ve tepkilere karşın raporu okumaya başladı. Çelik, halkın sakinleşmesi için çaba sarf ederken, “Devletimiz milletimiz aleyhine hiçbir şey yapmaz. Bu konuda rahat olun” ifadesini kullandı.

Jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden görevlendirilen bir çalışan, ıslıklı protestolar ve tepkilere karşın raporu okumaya başladı.

Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanı Nazan Başıbüyük Aksaray, konuşma yaptığı sırada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik, sözlü müdahalede bulundu. Çelik, Aksaray'ı halkı provoke etmeye çalışmakla itham edince gerginlik yaşandı. Ölüm tehdidi aldım Bunun üzerine yöre halkından Mustafa isimli vatandaş söz aldı ve madene karşı çıktığı için ölüm tehdidi aldığını öne sürdü. Yöre insanı Fatma Erengi de burada altın madeni kurulmasını istemediklerini belirterek, çocuklarının zehirlenmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baki Remzi Suiçmez de siyanürlü altın madenlerinin büyük felaketlere yol açabilecek potansiyel taşıdığını belirterek, en son 9 kişinin yaşamına mal olan İliç’teki felaketin buna en iyi örnek oluğunu söyledi. Maden şirketinin bu tür işlerde yöre insanlarını işe alarak olası tepkilerin önüne geçmeye çalıştıklarını dile getiren Suiçmez, “Eğer burada altın madeni kurulursa İliç’teki gibi felaketlere hazır olmak lazım” dedi.

Çanakkale İDA Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Akgül de bu mücadelenin 30 seneden beri içinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “En son Kaz dağlarından bunları defettik. Cengiz Holding’i 8 yıllık mücadeleden sonra Cerattepe’den defettik. En son Koza’yı sahadan çıkardık ama bu mücadele bitmiyor. Ne kadar kısıtlama yaparlarsa yapsınlar mızrak çuvala sığmaz. Bu toplantı yapılmış gösterilse bile bu toplantının hangi şartlarda cereyan ettiğini hepimiz gördük. Bunlar bizi yıldırmayacak şeylerdir. Hukuka sığınarak meşru zeminde mücadelemiz sürecektir."

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hikmet Çelik de planlanan projenin bakanlıkça olumlu sonuçlanması durumunda, İngiltere’de Almanya’da hangi izinlere tabiyse Türkiye’de de o izinlere tabi olacağını söyledi. ÇED raporu halkı bilgilendirme toplantısı sona ererken, alanda toplananlar “Madene geçit yok” sloganları attı.

Bilgilendirme toplantısının ardında Alpagut-Atalan'da Madene Hayır Platformu adına CHP PM Üyesi avukat Baran Bozoğlu açıklama yaptı. Bozoğlu, şunları ifade etti: “Bugün ilk andan itibaren yaşadığımız olay nasıl AKP bürokrasisinin oluştuğunun göstergesidir. Ülke bir parti devletine dönüşmüş durumdadır. Bugün görevini yapması gereken İl Çevre ve Şehircilik Müdürü, bir parti üyesi gibi konuştuğunu hatta bir şirket üyesi gibi konuştuğunu üzülerek gördük. Tabiri caizse bizleri köylü kardeşlerimizle, vatandaşlarımızla karşı karşıya getirmeye çalıştılar. Bizi provoke etmeye çalıştılar ama biz buna aldanmadık. Bu işin arkasındaki büyük oyunun hepimiz farkındayız. En başından beri çok değerli milletvekillerimiz, il başkanımız, belediye başkanlarımız; herkes bu süreci takip ediyor. Çok deneyimliyiz, çok bilgiliyiz. Ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz, mevzuatı da çok iyi biliyoruz.