FAİZ ORANLARI, ENFLASYON VE DÖVİZ  KURUNDA DA İSTİKRAR SAĞLANMALI

Abone Ol

Merkez Bankası aylar sonra ilk kez faiz oranlarını 250 baz puan düşürdü…

Yüksek enflasyon nedeniyle faiz oranlarının aşırı yükselmesi toplumun her kesimini çok ciddi sıkıntılara soktu…

2024 bir kriz yılı oldu ve ikinci ve üçüncü çeyreklerde, en az altı ay süren bir daralma yaşandı…

Türkiye, sermaye hareketlerinin serbest bırakıldığı 1989 yılından bu yana 1994, 2000-2001, 2008- 2009 ve son olarak da 2018-2022 krizleriyle karşı karşıya kaldı. 

Türkiye ekonomik krizi, Türkiye'de devam eden ve finansal bulaşma etkisiyle uluslararası yansımaları olan bir ekonomik kriz... 

Kriz, liranın dalgalanmalar hâlinde büyük oranda değer kaybetmesiyle 2018 yılında görünür olmaya başladı ve sonraki aşamada, ödenemeyen borçlar ve ekonomik daralma ile daha büyük boyutlara ulaştı. 2022 yılına gelindiğinde, Cumhuriyet tarihinde ilk defa kamunun faiz borcu, anapara borcunu geçti…

Merkez Bankası’nın peş peşe yaptığı faiz indirimiyle başlayan süreçte TL çok ciddi değer kaybetti. Bu da enflasyonu körükledi. İnsanların alım gücü düştü, geçinmeleri zorlaştı. Temel yaşam ürünlerine bile erişmeleri imkansız hale geldi…

* * *

Neyse uzatmayalım. İktidarın almış olduğu faiz artışı ve birtakım ekonomik önlemler sonucu enflasyon 2024’ün son aylarında gerilemeye başladı…

Üst üste yapılan faiz artırımları, alınan ekonomik önlemler 2004’ü geride bırakırken Kasım ayındaki gelişmeyle birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 1,49 puan azalarak yüzde 47,09 düzeyinde gerçekleşti…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılsonu enflasyon hedeflerini bir kez daha yukarı yönlü güncelledi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılsonu enflasyon tahminini yüzde 44'e, 2025 enflasyon beklentisini ise yüzde 21'e gerileyeceğini söyledi…

Geçtiğimiz hafta içerisinde Merkez Bankası yüzde 50 olan politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 47,5 seviyesine çekti…

Bu da özellikle sanayicileri memnun etti…

“ÜRETİMİ VE YATIRIMI DESTEKLEYİCİ BİR ADIM”

Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Merkez Bankası'nın aldığı faiz indirimi kararını üretim ve yatırımı destekleyici bir adım olarak değerlendirdi… 

Küpeli, “faiz oranlarının yanı sıra, enflasyon ve döviz kuru gibi ekonomik göstergelerde de istikrar sağlanması, sanayicilerimizin geleceğe daha güvenle bakabilmesi için büyük önem taşımaktadır” dedi…

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Merkez Bankasının faiz indirimi şöyle yorumladı:

“Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) yılın son faiz kararında beklentiler doğrultusunda faiz indirimine gitti ve politika faizini 250 baz puan indirip, %47,5'ye çekti. Faiz indirimine ilişkin açıklamalarda bulunan Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, "Merkez Bankası'nın aldığı faiz indirimi kararı, üretim ve yatırımı destekleyici bir adım olarak değerlendirilebilir. Özellikle sanayicilerimiz açısından finansmana erişim koşullarının iyileştirilmesi, yatırımların hızlanmasına ve istihdamın artmasına katkı sağlayacaktır. Ancak, faiz oranlarının yanı sıra, enflasyon ve döviz kuru gibi ekonomik göstergelerde de istikrar sağlanması, sanayicilerimizin geleceğe daha güvenle bakabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Eskişehir OSB olarak, sürdürülebilir büyümeyi destekleyecek politikaların hayata geçirilmesini yakından takip ediyoruz ve bu sürece katkı sağlamaya devam edeceğiz…" 

* * *

Samimi olduğum 3-4 sanayiciye de telefon ederek “Merkez Bankasının 250 bazlık faiz indirimi nasıl karşıladınız?” diye sordum…

Ortak görüşleri şu şekildeydi: 

“Yıl genelinde toplam faiz indiriminin piyasa beklentisi ve fiyatlamasından sınırlı kalacağı, ön tahmin olarak politika faizinin yüzde 32,00-35,00 aralığında bir yerlerde oluşacağını düşünüyoruz. Enflasyonla mücadele kapsamında bir süredir ekonomi yönetimi önemli adımlar atarken, bu adımlar meyvelerini veriyor.”

* * *

Yaklaşık 2 yıl sonra Merkez Bankasının faiz indirimi azda olsa sevindirici. Ancak faiz düşüşü ile birlikte çarşı, pazar ve marketlerdeki yüzde yüzü bulan fiyat artışları da gerilemeli…

Yüksek enflasyonla birlikte alım gücü ciddi oranda düşen vatandaşında artık rahat bir nefes alması gerekir…

Merkez Bankası, 2025 de muhtemelen her ay 250 ya da 500 baz faiz düşürmeye devam edecek…

İktidar da etiket fiyatlarının düşürülmesi konusunda mutlaka adımlar atmalı…

Daha sık denetimler yapılmalı…

Fahiş fiyat uygulayan fırsat düşkünlerine daha büyük oranlarda ceza kesilmeli…

İşletmeleri bir hatta 2 ay süreyle kapatılmalı…

Bakalım o zaman fahiş fiyatla satış yapmaya devam edebilecekler mi?

* * *

BAŞKAN ÜNLÜCE FİYATLARI YÜKSEK BULMUŞ

Geçtiğimiz cuma günü Taşbaşı Çarşısı içerisine emekliler için Emek Kafe açılışı gerçekleştirildi…

Taşbaşı Çarşısı açıldığı günden bu yana belki tarihinin en kalabalık gününü yaşadı…

Açılışa yüzlerce Eskişehirli katıldı…

Emekli bir diğer adıyla ‘kıdemli’ vatandaşlara hitap edecek “Emek Kafenin” açılışında masalara konulan fiyat listesini gören emekliler “fiyatlar yüksek” diye yakındı…

Açılışta ben de oradaydım…

Ancak kalabalık nedeniyle kafenin içerisine geç girebildim…

Ben görmedim ama içeride kendisini tanımadığım bazı emekliler yanıma yaklaşarak, “Sadi Bey içecek ve yiyeceklerin fiyatları yüksek. Çay 10 TL. Bitki çaylarının fiyatları bizi şaşırttı. Bugün kahvehanelerde çay 10 TL. Hatta bazı çay ocaklarının 7,5 TL’ye sattığını biliyoruz.  Odunpazarı Belediyesinin Sabahaddin Günday Parkı içerisindeki çay bahçelerinde çay 5 TL. Emekliler için açılan kafede çay fiyatı kahvehanelerin altında olmalıydı” dediler…

* * *

Açılışta kalabalıktan fırsat bulup Başkan Ayşe Ünlüce’ye ulaşamadım…

Ulaşabilseydim “emekliler fiyat tarifesini yüksek bulmuşlar” diyecektim…

Cumartesi günü çarşıda karşılaştığım bir arkadaşta aynı şekilde Emek Kafe’deki fiyatların yüksekliğinden yakındı…

Ve şöyle devam etti:

“Büyükşehir Belediyesinde görev yapan bir üst düzey yetkiliye fiyatların yüksek olduğunu söyledim. O da ‘Başkan Ayşe Hanımda Emek Kafe’deki fiyat listesini görünce şaşırmış. Hemen fiyatların aşağıya çekilmesi talimatını vermiş’ dedi. Bugün Emek Kafe’ye gitmedim. Pazar günü arkadaşlarla Emek Kafe’de buluşmak üzere sözleştik. Fiyat listesine bakacağım. Ayşe Başkan talimat vermiş mi?”.

* * *

Yazımı öğle saatlerinde gazeteye göndermek zorunda olduğumdan fiyatlara müdahale edilip edilmediğini bilmiyorum…

Belediye’de çalışan bir üst düzey yetkilinin “Ayşe Başkan talimat verdi. Fiyatlar düşürülecek” demesiyle fiyatların düşüp düşmediğini net olarak öğrenemedim…

Eğer Büyükşehir Belediyesindeki üst düzey yetkilinin, “Başkan talimat verdi. Fiyatlar aşağıya çekilecek” sözü gerçekse mutlaka tarifedeki fiyatlarda bir indirim yapılmıştır... 

* * *

Emek Kafe’nin mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait…

Kira verilmiyor…

Ancak kafe çalışanları var…

Açılış günü kafede en az 20 çalışan personel vardı…

Eğer gerçekten 20 civarında personel her gün Emek Kafe’de görev yapacaksa, maaşları satılacak ürünlerden elde edilecek kârdan verilecek…

Bu nedenle çay, simit ve bitki çaylarının haricinde satılan bazı ürünlerin fiyatlarının yüksek olması normal…

Kafeye sadece emekliler gitmeyecek…

Hali vakti yerinde olanlar da gidip dinlenecek veya vakit geçirecek…

Onlar için normal…

Ancak emekliler için fiyatlar yüksek…

Özellikle unlu mamuller ve tost fiyatı…

Bazı kahvehanelerde de yarım ekmekle yapılan kaşarlı tost 60, karışık tost 70 TL’ye satılıyor…

Eğer fiyatlar biraz aşağıya çekilebilirse emeklilere de bir nebze katkı olur diye düşünüyorum... 

* * *