ESTÜ ÖĞRENCİLERİ ÖDÜLE DOYMUYOR
Eskişehir'in en genç üniversitesi Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), başarılı çalışmalarına devam ediyor. Akademik ve bilimsel çalışmalarının yanı sıra öğrencilerini de başarılı bir şekilde geleceğe hazırlamaya çalışan ESTÜ Eylül ayı başında önemli iki başarıya imza atmıştı.
Endüstri Mühendisliği öğrencilerinden Sefer Kul, Merve Hümeyra Ceviz ve Abdüssamet Sökel'in Doç. Dr. Emre Çimen danışmanlığında yaptıkları 'Otomotiv Sektöründe Envanter Doğrulama Sürecinin Web Tabanlı Dijitalizasyonu'başlıklı projeleri Bilgi ve İletişim Teknolojileri kategorisinde Birincilik ödülü aldı.
Alınan bu ödül, üniversite-sanayi iş birliği ile ortaya çıkan projelerin önemini bir kez daha ortaya koydu.
Çünkü; TÜBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri kapsamında da destek alan projenin sanayi danışmanlığını Ford Otosan A.Ş' de Eskişehir Fabrikası Malzeme Yönetim Sistemleri Liderliği yaptı.
***
DİJİTAL DÖNÜŞÜME DE KATKI
Proje öğrencilerinin son sınıflarında, yaklaşık bir yıl boyunca çalışarak, bitirme tezleri kapsamında yaptıkları bu projede bir web tabanlı envanter doğrulama sistemi geliştirildi. Dijital dönüşüme de katkı sağlayan bu sistem sayesinde verimli ve riskten arınmış iş süreçlerinin elde edilebilmesi amaçlandı.
Çalışmanın ilk adımında, fabrikadaki envanter doğrulama sürecinde görevli çalışanlar ile geliştirilmesi istenen sistemin ana hatları oluşturuldu. Öğrencilerle yapılan düzenli toplantılar ve fabrika ziyaretleri ile en iyi ve en kullanılabilir ara yüze erişilebilmesi amaçlandı. Yazılımın geliştirilmesi sonrasında saha denemeleri ile gerekli güncellemeler tamamlandı.
Bununla birlikte gelecek dönemlerde kolay raporlama özellikleri sayesinde elde edilecek çıktılar, çeşitli veri analizi yöntemlerine, yapay zeka gibi farklı tahminlemelerin yapılabilmesini sağlayan karar destek sistemlerine girdi olabilecek.
***
EKOLOJİK DENGEYE KATKI
Bir diğer kategoride ise Prof. Dr. Esin Apaydın Varol danışmanlığındaki Kimya Mühendisliği öğrencilerinden Yağmur Bengisu Güngör ve Erkutay Şentürk 'Yağ-Su Ayrımına Çevre Dostu Bir Yaklaşım: Hidrofobik-Oleofilik Biyokarbon Malzeme ile Denizlerdeki Atık Yağların Temizlenmesi' başlıklı projeleri ile Enerji ve Çevre kategorisinde İkincilik ödülü kazandı.
Projede denizlerimizde ekolojik dengenin korunması için sürdürülebilir çözüm amacıyla yenilenebilir kaynak olan selülozik biyokütleden hidrofobik/oleofilik karbonlu malzeme üretimi amaçlandı.
***
GENÇLERDEN GELECEĞE KATKI
Sürdürülebilir bir dünya için deniz/okyanus kirliliklerinin en aza indirilmesi ve sualtı canlılarının yaşamının devamlılığının sağlanması esastır. Deniz yüzeyinde birikim yaparak ciddi sorunlara yol açan petrol/yağ ve türevi kimyasalların sulardan arındırılması son derece önemlidir.
Bu çalışma kapsamında, denizlerde petrol ve petrol türevi kimyasalların ayrıştırılması amacıyla kullanılmak üzere geliştirilen çevre dostu ve yenilenebilir biyokütle esaslı karbonize pamuk (biyokarbon) ile mevcut hidrofobik süngerlere alternatif adsorban üretildi.
Ham pamuk kendi ağırlığının yaklaşık 20 katı kadar atık yağ adsorplayabilirken, kendi ağırlığının 50 katı kadar atık yağ adsorplama kapasitesine sahip olan hidrofobik-oleofilik karbonize pamuk düşük yoğunluğu ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle deniz/okyanus kirliliklerinin temizlenmesi amacıyla geliştirilecek yenilikçi sistemler için gelecek vaat ediyor.