Eskişehir

Eskişehirlileri de ekonomik kriz eğitimi vurdu!

Maddi imkansızlıklar, on binlerce gencin üniversite tercihi yapmasını ve kayıt işlemlerini gerçekleştirmesini engelledi. Birçok öğrenci, üniversiteyi kazanmış olmasına rağmen geçim sıkıntısı nedeniyle tercih yapmadı. Eskişehir Eğitim Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, "İnsanlar bu ekonomik maliyeti nasıl karşılayacaklar?" dedi.

Abone Ol

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvuran 3 milyon adaydan sadece 1 milyonunun üniversiteye kayıt yaptırdığına dikkat çeken Eğitim Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol, “2024 yılı verileri ÖSYM'nin açıkladığı rakamlara göre 3 milyon civarında aday YKS'ye başvuruyor ve bunlardan 1 milyon 980 bin civarı AYT'ye giriyor. 2 milyon 750 bin civarında adayında yerleştirme puanları hesaplanıyor. Fakat baktığımızda 2 milyon 750 bin yerleştirme puanı hesaplanan adaylardan sadece 1 milyon 670 bin tanesi tercihte bulunuyor ve bunlardan da 800 bin tanesi örgün eğitime kayıt yaptırıyor. Baktığımızda başvuranlar ve yerleşen arasında üçte birlik bir oran söz konusu. Bunların da 185 bin civarı açık öğretim fakültelerine yerleşen adaylarla birlikte topladığımızda 985 bin civarında yani 3 milyon adayın 1 milyonu yerleşmiş. Tercih yapma yeterliliğine sahip olan 2 milyon 700 bin kişiden 1 milyonunun üniversitelere kayıt yaptırması gerçekten çok düşündürücü.” dedi.

ESKİŞEHİR'DE 1+1'LER 10 BİN TL

Demirkol, vatandaşlar için en büyük sorunun barınma olduğunun altını çizerek, “Türkiye'de şu anda örgün eğitim olarak üniversitelerde 7 milyon civarında bir öğrenci topluluğu varken sadece bunların 950 bin tanesi Kredi Yurtlar Kurumunun yurtlarında barınabiliyor. Geri kalanı ya özel yurtlarda ya da ev tutarak bir şekilde başlarının çaresine bakmaya çalışıyor. Asgari ücretin üzerinde yurt ücreti isteyen özel yurtlar var. Barınma çok büyük bir sorun sadece barınmayla yetmiyor. Yurtlarla yetmiyor. Evler var. Şu anda 1+1 olarak Eskişehir ortamını düşünsek bile 10 bin liradan aşağıya ağzını açan yok” diye belirtti.

BARINMA AYRI, BESLENME AYRI DERT

Demirkol, beslenme sorunlarına da dikkat çekerek, “Bu insanların beslenme sorunları ne olacak? Bir kişi şu anda normal bir lokantaya gitse 200 liradan aşağıya yemek yiyemiyor. Bu insanların beslenmeleri ayrı bir dert, barınması ayrı bir dert. Bu ekonomik maliyeti nasıl karşılayacaklar? 2 milyon 750 bin kişiden sadece 1 milyonu başvurup da yerleşebildiğine göre geri kalan yaklaşık 1 milyon 800 kişi bu ekonomik sorunlardan dolayı eğitim hayatından kopmuş durumda. Gerçekten okumak o kadar zorlaştı ki biz ilkokulları, liseleri düşünemezken, onların yüklerinin çok ağır olduğunu düşünürken üniversite öğrencilerinin gerçekten işleri çok zor. Onları okutan aileler, bir yandan geçim derdiyle uğraşıyor bir yandan çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak için fedakarlıkta bulunmaya çalışıyorlar ama nereye kadar?” dedi.