TÜİK, eylül ayına ilişkin tarımsal girdi fiyatları endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre, Tarım-GFE'de, 2023 yılı eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2,63, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 33,13, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,87 artış gerçekleşti. Konuyla ilgili olarak ES TV’ye konuşan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun ve Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, artan girdi maliyetleri ve ürünlerin ucuza satılması nedeniyle çiftçilerin zor günler yaşadığını belirtti.
PARA KAZANMIYORLAR
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, çiftçilerin girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, “Mazot, geçen sene 7 buçuk 8 lirayken şimdi 35 lira. Geçen sene 9 liraya tohum aldık, bu sene 17 lira. Gübre geçen sene 11 liraydı bu sene tonunu 20 liraya aldık. Şu anda gübreyi attık, mazot ve elektrik harcadık. Mısır çok ucuza gitti. Çiftçimiz 5 liraya mısır sattı. Geçen yıl da 5 liraydı. Buğday biraz daha iyi. Geçen sene 7 liraydı, bu sene 9 liraya sattık. Mısır ucuz, pancar ucuz ama girdilerimiz çok. Çiftçi baya zor durumda. Üreticiye verilen destekler iyi ama çok yeterli değil. Üreticimizin beklentisi şu anda mazotumuz, gübremiz ucuz olsun. Çiftçimizin başka istediği bir şey yok. Bu durum tüketiciye de yansıyor ama ne yazık ki çiftçiler de para kazanmıyor” dedi. Yem fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Uzun, “Mısır ucuz, arpa ucuz ama yem pahalı. 5 liraya mısır, 6 liraya arpa veriyor çiftçi. Ama esnafa gittiğimiz zaman 500 liraya yem alıyoruz. Bu da hayvancılığı bitirmek üzere” ifadelerini kullandı.
NEYE GÖRE HESAPLADI?
Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu ise girdi maliyetlerinin TÜİK verilerinin çok üzerinde olduğunu belirterek, “TÜİK neye göre hesapladı bu 40.97’yi onu bilmiyorum. Şu anda bize girdi maliyetleri yüzde 100. TÜİK neleri baz aldı, örnek aldı… Bize o şekilde yansıtılmadı. Geçen seneden bu seneye aşağı yukarı yüzde 70, yüzde 80 civarında bir artış var bizim girdilerimizde. Ürettiklerimizde de en fazla yüzde 30 fark var. TÜİK’in verilerine göre hesap edersek bile, bizim aldığımız en fazla yüzde 30 hububatta ve pancarda. Mısırda zaten yüzde 5 küsur aldık. Biz yüzde 35-40 yine içerdeyiz” dedi. Üreticiye verilen desteklerin iyi ancak yetersiz olduğunu belirten Çelikoğlu, “Üreticiye ne verilirse yetersiz ama hükümet şu an iyi destekler veriyor. Şu anda banka faizlerinin çok yüksek olmasına rağmen tarımsal alanda süspansiyonlu kredi çok uygun veriliyor. Gerçi bir hayli sıktılar kredileri, almak zorlaştı ama piyasayı hesaplarsak çok uygun krediler veriliyor” şeklinde konuştu.