Eskişehir

Eskişehir'in kurtuluşu kitaplarla anılıyor: 5 kitap, 100 yıllık kitap!

Abone Ol

Tepebaşı Belediyesi, tarih bilinci ve milli olayların önemi doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede, Tarih Vakfı iş birliğinde hazırlanan ’Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100. yılında Eskişehir’in Kurtuluşu’ projesi de Eskişehir’in milli mücadele dönemine ışık tutuyor. Sergi, belgesel ve kitap serisinden oluşan ve milli mücadele yıllarını Eskişehir odaklı inceleyen proje, uzunca bir akademik çalışma ve araştırma döneminin ardından hayat buldu.

5 kitaptan oluşan seri derin araştırmaları kapsıyor

Eskişehir’de İşgal ve Direniş, Eskişehir’in Kurtuluşu, Milli Mücadelede Eskişehir’de Sol, Yunan Arşiv Kayıtlarında İşgal Eskişehir’i ve Milli Mücadele ve Eskişehir adlı kitaplardan oluşan ’100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu’ serisi 5 kitaptan oluşuyor. Her biri farklı araştırmalar ve belgeleri kapsayan kitaplar, Eskişehir’in milli mücadele yıllarındaki farklı yönlerine mercek tutuyor. Sadece yerli değil, Yunan arşivinden de belgelerin ışığında hazırlanan kitaplar objektif şekilde tarihi olayların akışını okuyuculara aktarıyor. Kitaplar hakkında bilgi almak ya da seriyi edinmek isteyenler, Tepebaşı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne uluşabiliyor.

Sergi kent halkından ilgi görüyor

Milli Mücadele’de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu sergisi, Eskişehir’in uğradığı işgallerden verilen mücadeleleri Mustafa Kemal Atatürk’ün Eskişehir’e ilişkin tespitlerinden İnönü Savaşları’na kadar pek çok tarihi olayı görsel zenginlikler ile ziyaretçilerine anlatıyor. Eskişehirli vatanseverlerin milli mücadele ile bütünleşmesini aktarıldığı sergi, 1 yıl boyunca ziyaretçilere açık kalacak. 7’den 70’e kent halkı da sergiyi ziyaret ederek Eskişehir tarihine duyduğu merakı gideriyor.

Belgesel ile tarihe not düşülüyor

Kent arşivi için büyük bir katkı olarak dikkat çeken belgesel de Milli Mücadele’de Eskişehir’in öyküsünü anlatıyor. Hazırlanan belgesel, görsel olarak Milli Mücadele yıllarının tarih severlere anlatımını kapsıyor. Belgesel, Tepebaşı Belediyesi’nin “tepebasibld” adlı Youtube sayfasından izlenebiliyor.