Mihalıççık Belediye Başkanı Haydar Çorum, ESTV’de canlı yayında 'Soruyoruz' programına katıldı. Başkan Çorum, gazeteciler Murat Taşkın ve Tarkan Demir'in gündeme dair sorularını yanıtlayacak. Çorum, en önemli projeleri olan koyun projesinin de hayata geçirildiğini söyleterek, “Geçen sene başlayan Türkiye için çok önemli olan bir koyun projemiz var Büyükşehir Belediyesi Mihalıççık Belediyesi ve Sazak Köyü Kooperatifi’nin beraber yürüttüğü bir projedir. Çadır şeklinde ağıl yapıldı ve ter örgüleri çekildi. Yaklaşık 600 dönüm bir arazi. Çoban evimizi bitirdik. 250 tane koyunu Büyükşehir aldı onları ağıla götüreceğiz. 300 tanede biz aldık. Belirlediğimiz 2-3 lokasyon daha var eğer iyi giderse bu çalışmaya devam edeceğiz. Pırlak diye bir koyun türü belirledik. Friglerden beri bu bölgede yetiştirilen bir tür. Yaklaşık 4 yıldır da köydeki kadınlara keçe yapımı için eğitim vermiştik küçük ölçekte o çalışmamız devam ediyor. Hedefimiz yılda bin kuzu üretmek. Bu projenin yanında bir tarafa at biniciliği yapılacak bir alan oluşturmayı planlıyoruz. Sazak köylü bir hemşehrimiz akbaş köpek yetiştiriyor onları da oraya almayı düşünüyoruz” dedi.

Çorum, Beydağı’na giden yolun çalışmalarının bitmek üzere olduğunu belirterek, “2 yıldır yaptığımız Beydağı’na giden bir problemli yol var. İlçede ciddi maden yatırımı var 22 aktif maden işletmesi var. 1,5 milyar dolara yakın yatırım var 3 bine yakın çalışan var ve bu yol kullanılıyor. Bu büyük bir proje 6 kilometreye sıfırdan bir yol açıyoruz. Büyükşehir Belediyesinin makine ekipman desteğiyle katkı sağlıyor” diye konuştu.

TOKİ OCAK AYINDA TESLİM EDİLECEK

Çalışan annelerin kreş ihtiyacını gidermek için kreş açtıklarını dile getiren Çorum, “1,5 ay önce açtık ama resmi açılışını da gerçekleştireceğiz. 4 öğretmenimizin istihdam edildiği modern bir kreşimiz var. Ayrıca bölgemizde ciddi kira artışları oldu. TOKİ’de ilçemizde başlamıştı. 142 konutu Ocak ayında teslim edecekler. Geçen dönem proje oluşturduk kat karşılığı verdik. Bu dönem onu da sürdüreceğiz. Arsalarımız vardı satışları gerçekleştirdik dışarıdan çok fazla gelen insanlar var müstakil ev yapıyorlar” dedi.

YUNUS EMRE’Yİ DÜNYAYA TANITMALIYIZ

Yunus Emre’nin çok ayrı bir yeri olduğunu dile getiren Çorum, “Biz dünyaya bir Anadolu irfanı bahsedeceksek en başta Yunus Emre’yi tanıtmamız gerekiyor. Sadece bizim çabamızla olacak bir şey değil. Topyekün bütün kurumlarla yapılması gereken bir iş. Bu dönem daha etkili olacağını düşünüyorum. Hem Valimiz Yunus Emre ile ilgileniyor hem de vakfın başkanlığını yapıyor. Vakfın içerisinde büyükşehir belediyesi, merkez ilçe belediyeler, üniversiteler, sanayi odası, ticaret odası, iş insanları, sivil toplum kuruluşları var. Eskişehir’in tüm dinamitleri var. Büyükşehir Belediyesiyle birlikte Yunus Emre’yi anma etkinliklerini uluslararası boyuta taşımayı hedefliyoruz.  Yunus Emre’yi ziyarete gelen insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri güzel bir kafeteryamız var. 4 tane Yunus Emreli kadınımız işletiyor. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, akşam yemeği yiyebilecekleri modern bir tesis ayrıca eski belde binamızı otele çevirdik ve 1 ay önce açılışını gerçekleştirdik. Modern bir otelimiz var artık” dedi.

Çorum, kadınların coğrafi güzellikleri ve manevi değerlerin tanınması için gezi düzenlediğini belirterek, “Şu an 29 köyümüzün kadınlarını gezdiriyoruz. Yaptığımız tesisleri gezdiriyoruz. Yunus Emre’yi konuşuyoruz. Gündelik sorun ve taleplerini alıyoruz. Nisan ayından sonra Yunus Emre gezilerimiz başlayacak. Bu şekilde kolaylıkla tanıtılıyor. Gelenlerin yüzde 70’i ilk defa geliyor. İmkanları olmamış aynı ilçede yaşıyoruz ama gelememişler şu an gayet iyi gidiyor” dedi.

“HARİCİ GELİRİ ARTTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Belediye olarak çok fazla borcunun olmadığını söyleyen Çorum, “Belediyelerin yüzde 95’i borçlu ve çoğu borç önceki dönemlerden kaynaklanıyor. Bizde bu gün mali disiplini en iyi olan belediyelerden bir tanesiyiz. SGK borcumuz yok. Bir şirketimiz var 2018 yılında taşeron yasasıyla bütün belediyelere şirket kuruldu ve belediyede taşeron olarak çalışan işçiler oraya aktarıldı. SGK’sını düzenli ödüyorum ama son 2 senedir ödemedim çünkü bizden önceki arkadaşlar eski borçları 146 ay yapılandırmışlar. Dolayısıyla ben 20 sene önceki borcu da ödüyorum. Pandemi ve depremden sonra ekonomik koşullarda zorlaşınca son 2 sene aksadı 6-7 milyon gibi bir borcumuz var ama problem yaratacak gibi değil belediyelere verilen işler her geçen gün artıyor. Ama gelirler artmıyor artık belediyelerin kendilerine öz kaynak yaratması gerekiyor. Bu İller Bankası devletten gelen kaynak dışında ek gelir elde etmeleri gerekiyor. Bizde yüzde 10’un üzerindeyiz. Hedefimiz yüzde 25’e çıkarmak. Bunun için hayvancılığa başladık, tarım yapıyoruz, turizme başladık, gıda tesisimiz var. Güneş Enerjisi Santrali ile ilgi bir çalışmamız var onun da kredisi onaylandı. Biraz daha harici geliri arttırmaya çalışıyoruz” diye ifade etti.

Çorum, Bülent Ecevit’le görüş ve anlayışlarının çok benzer olduğunu belirterek, “Demokratik Sol Parti’nin tek ilçe belediyesi benim. Birde belde belediyemiz Çepni var. Ben kendimi çok rahat hissediyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nde Atatürk ve İsmet İnönü’den sonra bence en büyük lider Bülent Ecevit’tir. Demokratik sol anlayışı, halkçı yaklaşımı, samimiyeti, dürüstlüğüyle çok özel bir kişiliktir. Kutuplaşma maalesef son 15 yılda çok ciddileşti. Bence hizmet noktasında farklı siyasi partilerin belediye başkanı olması avantaj çünkü hizmet yarışı doğuyor. Ben Mihalıççık’ın menfaati için kime gitmem gerekiyorsa gidiyorum” dedi

“YATIRIM İÇİN ÖNCE NÜFUSA BAKIYOR”

Çorum, yerli halkın ikametgahlarını ilçeye aldırmadığı için sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, “İlçemizin 8 bin 600 görünüyor ama 10 binin üzerindeyiz. Hemşehrilerimiz 8-9 ayı köyde geçiriyorlar. Kışın merkezdeki evlerine gidiyorlar. Verilerde az görünüyor ama nüfusumuz fazla bununda ciddi olumsuz etkileri var. Her şey nüfusla oluyor. Muhtarlarımıza da söyledim burada yazın uzun süre yaşayan insanların ikametgahını buraya aldırması konusunda mahalle baskısı yapmamız lazım. Çöpünü alıyoruz, kilit taşını yapıyoruz, suyunu kullanıyor nüfus burada olsa hem bizimde gelirimiz artacak. Birçok kurum yatırım yapacak olduğu zaman nüfusa bakıyor” ifadelerini kullandı.

“SÜPER LİG’TE SÜREKLİ KALAN BİR SPOR OKULUMUZ OLSUN”

Hentbolda Eskişehir’i Süper Lig seviyesinde temsil eden tek takım olduklarını söyleyen Çorum, “Kırsaldaki çocukları çok önemsiyorum fırsat eşitliği maalesef yok. Başkan Osman Taş, Mihalıççık’ta sporla ilgili adımlar atmak istedi bizde destek olduk. Bu arada biz ilçemizde Halk Eğitim Müdürlüğümüzle birlikte yaz ve kış spor okulları açtık. Kızlarda voleybol, erkeklerde futbol ve hentbol olarak başladık. Bunun yanında dövüş sporları da eklendi. Voleybol ve hentbol ile uzaktım bu işin içine girince o farklı atmosferini tattım. Tüm belediyeler aynı spor dalıyla ilgileniyor. Bizde hentbolla anılmak istedik. Geçen sene birincilikle şampiyon olarak Süper Lig’e çıktık. Hedefimiz, Süper Lig’te sürekli kalan bir spor okulumuz olsun. En düşük bütçeli takımız çünkü stratejimizde bu, Eskişehirli genç çocuklarımızın, üniversiteli öğrencilerimizin ve alttan gelecek olan çocuklarımızın önünü açacak bir strateji ortaya koymak istiyoruz” dedi.

YÜKSEKOKULA İHTİYACIMIZ VAR

‘Geçinemiyoruz’ diyen KESK, hükümetin ekonomik politikalarını eleştirdi! ‘Geçinemiyoruz’ diyen KESK, hükümetin ekonomik politikalarını eleştirdi!

Bölgeye yüksekokula ihtiyaç duyduğunu belirten Çorum, “İmarda üniversite alanı oluşturduk. Alt hazırlığını yapıyoruz ama bir şart var, nüfusu 20 binin altında olan ilçelere yapılmaması konusunda bir görüş var. Bizimde çok özel bir durumumuz var. Aktif işletmemiz binlerce çalışan ciddi bir orman bölgemiz var. Bu nedenlerle maden yüksekokulu, orman ve veterinerlik ziraat yüksekokuluyla ilgili çok ciddi bir çabamız var. İlçedeki yapısal ve sosyal alt yapı tamamlandıktan sonra bu talebimizde ısrarcı olacağız. Öğrenciler Mihalıççık’ta iş garantili okuyabilir ve bunu sağlayabiliriz çünkü potansiyel var” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ