Eskişehir

Büyükerşen'den Meclis'te adaylık açıklaması: "Partim istedi, oldum"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı Meclis Toplantısı'nda adaylık başvurusu için konuşan Büyükerşen, "Partim istedi aday oldum. Talimatı bize ilettiler ve 'peki' dedik. Kesin bir durum yok" dedi.

Abone Ol

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı Meclis Toplantısı’nda kentteki diri fay hattı ve buna bağlı imar planı tartışmalarına ilişkin konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Yüzlerce milyarlık projelere belediyeler finansman bulamazlar ve yapılanlar münferit çalışmalar olarak işe yaramaz. En azından bölgesel olarak hükümet tarafından yapılmalı” dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı Meclis Toplantısı’nın 1. Birleşimi 1’inci oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda 16 gündem maddesi görüşüldü. Görüşülen gündem maddeleri oybirliğiyle ilgili komisyonlara gönderildi.

Toplantının sonunda söz alan AK Partili bir meclis üyesi Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e hayvan barınağı için yer tahsisi, fay haritası belirleme çalışmaları konularında soru yöneltti. Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına aday adaylığına ilişkin hayırlı olması temennisinde bulunan AK Partili meclis üyesi, “Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in de 6’ncı kez büyükşehir belediye başkanı olmak için başvuruda bulunduğunu öğrendik. Hayırlı olsun demek istiyorum. Gündemin 16’ncı maddesinde Eskişehir de deprem bölgesinde olduğu için diri fay hatlarının belirlenmesi konusunda iki kez soru önergesi vermiştik. Şahsınız da diri fay hatları belli olmadığından, imara işlenmesinin söz konusu olmadığını söylemiştiniz. Çok geç bir çalışma olarak görmekle beraber önemli görüyoruz. Bir an evvel bitirilmesini ve imara işlenmesini bekliyoruz. Diğer yandan başıboş sokak hayvanları ülkemizde gündemden çıkmıyor. Özellikle köpeklerle ilgili yeriniz olmadığını belirterek Hazine’den yer talep etmiştiniz. Biz de yer tahsisi yapılması konusunda çalışmaları başlatmıştık. Konuyla ilgili bakanlık onayını bekliyoruz. Konuyla ilgili bakanlık onayı geldi mi? Geldiyse konunun takibini yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“TALİMAT ÜZERİNE BAŞVURUMUZU YAPTIK”

Aday adaylığına ilişkin konuşan Yılmaz Büyükerşen, “Ben belediye başkanlığı adaylığına kendim başvurmadım. Parti genel başkanının il başkanına verdiği talimat üzerine Eskişehir’deki 3 belediye başkanımızla bulundukları görevler için başvuruda bulunduk. Kendi isteğimle olmadı. Görev telakki ettik. Partilerde disiplin önemlidir. Talimatı bize ilettiler ve ‘peki’ dedik. Kesin bir durum yok. Bunu bilmenizi isterim” ifadelerini kullandı.

“YER TAHSİSİ YAPILINCA ÇALIŞMALARA BAŞLAYACAĞIZ”

Hayvan barınağı için yer tahsisi konusunda şu ana kadar sonuç alamadıklarını ve yer tahsis işleminin tamamlanmasını bekledikleri kaydeden Büyükerşen, “Uzun yıllardır hayvan barınağı için yer arayışındayız. Bu işle ilgili tesisin; elektrik, su personel servisi, yemekhanesi vesaire ihtiyaçlarının rahat karşılanabileceği alanlardan olması son derece önemli. Maalesef mülkiyetimizdeki araziler bu ihtiyaçlara cevap veremediğinden 2021 yılı başından itibaren Milli Emlak Müdürlüğü ile uygun bir alan için tahsis ve trampa konularında yazışmalarımız oldu ancak bugüne kadar hiçbir olumlu sonuç alınamadı. Konunun önemi ve aciliyetine binaen mülkiyeti Hazine’ye ait olup belediyemize 05.08.2021’de çöp toplama tasfiye yerleri ve bertaraf tesisi yapılmak üzere 2 yıl süreyle geçici tahsis edilen Sarısungur Mahallesi 14020 ada 10 parsel sayılı taşınmazın 10 dönümlük kısmı için hayvan barınağı ve bunun tesislerinin yapılabilmesi amacıyla 1/25000’lik ve 1/5000’lik ve 1/1000 ölçekli imar planlarında değişiklik yapılması, tahsis amacı değişikliği konularında kurum görüşlerinin bildirilmesi için 21.09.2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne talepte bulunduk. 22.11.2022 tarihinde bahse konu taşınmazla ilgili planlama çalışması yapılmasında sakınca olmadığı ve söz konusu alanla ilgili tahsis amacı değişikliği talebimizle ilgili iş ve işlemlere başlanıldığı bildirilmişti. Belediyemizce planlama çalışmaları yapılmış, 02.03.2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne gerekli bilgi ve belgeler iletilmiştir. Aradan geçen süreçte yapılan talebin hangi aşamada olduğu hakkında bilgi istenmiştir. 26.04.2023 tarihinde konunun bakanlığa bildirildiği cevabıyla yetinilmiştir. En son yazışmalarda tahsis talebimiz yenilenmiştir. Söz konusu alanla ilgili projelerimiz hazır olup, yer tahsisi yapıldığı anda uygulama çalışmalarımıza başlanacaktır” dedi.

“DEPREM ARAŞTIRMALARI BELEDİYELERİ AŞAR”

Eskişehir’de tartışmalara konu olan ve belirsizliğini koruyan diri fay hattına ilişkin açıklamada bulunan Yılmaz Büyükerşen, “1999 depreminden sonra belediyemiz ile Anadolu Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında hazırlanan, 2002 yılında Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından da onaylanan jeolojik ve jeoteknik etüt raporları kapsamında Eskişehir fayı ve tampon bölgesi imar planlarına işli durumdadır. Daha sonra yine aynı onay mercii tarafından onaylanan raporlara göre fay hattına ilişkin çelişkiler ortaya çıkmıştır. 6 Şubat Depremi öncesinde fay hattının yeri konusundaki tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla Eskişehir Fayı Turgutlar-Kalkanlı segmenti boyunca paleosismolojik çalışmalara ilişkin ihale çalışmalarına başlamıştık. Ancak yaşanan depremler söz konusu çalışmaları da olumsuz etkiled, çalışma süreçleri uzadı. Gelinen aşamada söz konusu çalışmanın, bakanlığın konuya ilişkin raporunda belirtilen kriterler çerçevesinde ve biri ilimizde Jeoloji Mühendisliği bölümü bulunan Osmangazi Üniversitesi olmak üzere 3 farklı üniversite danışmanlığında yürütmekteyiz. Ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün 3 Ekim 2023 tarihli yazısından Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi projesi kapsamında ülkemizde yer alan fayların davranışlarının uygun yöntemlerle araştırıldığı, TÜBİTAK tarafından yürütülen adı geçen projenin MTA’nın 1/100000 ölçekli diri fay haritasında yer alan ve Eskişehir’den geçen aktif fayı da kapsadığını ve bu projede Osmangazi Üniversitesi’nden Volkan Karabacak’ın Eskişehir Proje Koordinatörü olarak görev aldığını öğrendik. Bu kapsamda proje ile belediyemiz tarafından ihalesi gerçekleştirilen paleosismoloji çalışmalarının koordineli olarak yürütülebilmesi ve fayın paleosismolojik niteliklerinin ortaya koyulması amacıyla Osmangazi Üniversitesi ile ortak hizmet projesi yürütülmesi her 2 çalışmaya da katkı sağlayacak ve bu sayede Eskişehir’in depremselliğine ilişkin daha sağlıklı ve kapsamlı çalışma yürütülebilecektir. Ferdi olarak görüşüm, bütün bu araştırmalar belediyelerin yapabileceği iş değildir. Finansmanı çok büyüktür. Bu finansmanın aslında Türkiye’nin bütününde bu araştırmaların yapılabilmesi bir hükümet işidir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görevidir. Yüzlerce milyarlık projelere belediyeler finansman bulamazlar ve yapılanlar münferit çalışmalar olarak işe yaramaz. En azından bölgesel olarak hükümet tarafından yapılmalı” diye konuştu.

“DEPREMSEL ÇALIŞMALAR MERKEZİ HÜKÜMETİN İŞİDİR”

Söz alarak deprem araştırmaları ve çalışmalarının merkezi hükümetin görevi olduğunu vurgulayan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Deprem ve afetle ilgili bütün işlerin yapılması görevi AFAD’a aittir. Dolayısıyla belediyelerin yaptığı ya da yapacağı depremsel çalışmaların hiçbir hükmü yoktur, çünkü onaylanması ilgili bakanlığın göstereceği kuruma tabidir. Eskişehir’de şu anda MTA’nın onayladığı bir fay hattı var. Yıllardır bu fay hattının doğruluğu tartışılıyor. Belediyenin yaptıracağı herhangi bir çalışmanın bakanlığın onayından geçmesi gerekli. Onay makamı aslında görev makamıdır, görevini yapacak. Bakanlık, AFAD, MTA bu işleri yapmadan belediyelere havale etmeye çalışıyor. Bu iş merkezi hükümetin işidir. Doğru fay hattını bakanlık belirleyip, haritalara işlemesi gerekmektedir. Bu büyükşehir belediyesinin işi değildir” şeklinde konuştu.

“SEYİTGAZİ YOLU BİR AN ÖNCE YAPILMALI”

Son sözü alan Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe ise 9 Aralık’ta meydana gelen otobüs kazasını hatırlatarak Seyitgazi yolunun ivedi şekilde yapılması talebinde bulundu. Tepe şunları söyledi:

“Geçen cumartesi akşamı Seyitgazi yolunda 2 büyükşehir belediyesi otobüsümüz ve 1 karavanın karıştığı kaza olmuştu. Yaklaşık 20 vatandaşımız yaralandı. 3 ağır yaralımız vardı. Yaralılarımıza Allah’tan şifa diliyorum. Can kaybı olmamasını temenni ediyorum. Geçen yıl bi mıcırlama yapılmıştı ama bu yaz yapılamadığından dolayı kayganlaşma oldu. Bu yolla ilgili ihalelerin yapıldığını duyuyoruz. Bizden de zaman zaman yazılar talep ediliyor. Seyitgazi Belediye Başkanı olarak bu yolun bir an önce yapılmasını talep ediyorum.”

Toplantının bir sonraki oturumunun 15 Aralık Cuma günü saat 17.00’de yapılmasına karar verildi.